קרע שהולך ומעמיק (צילום: רויטרס)
קרע שהולך ומעמיק | צילום: רויטרס

טורקיה בקרב חדש מול אירופה, לקראת משאל העם שייערך ב-16 לאפריל ונועד לשנות את החוקה הטורקית. דוברו של הנשיא ארדואן אמר היום (ראשון) שיהיו עוד שרים טורקים שיצאו לערוך עצרות בגרמניה בשבועות הקרובים, מהלך שכבר עורר את זעם הממשל הגרמני והעומדת בראשו אנגלה מרקל. מדובר בסכסוך דומה לזה שקדם לבחירות בהולנד והוביל לנתק מדיני חמור.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

גם בהולנד וגם בגרמניה בולמים את העצרות שהממשל הטורקי מנסה לקיים בקהילות הטורקיות, לטובת גיוס קולותיהם של המהגרים מטורקיה למען הרחבת סמכויותיו של הנשיא. הנשיא הטורקי אישר לאזרחים טורקיים שחיים מחוץ לטורקיה להצביע במשאל העם אחרי שהבין שהתמיכה בו בין המהגרים - גבוהה עוד יותר מבטורקיה. 

איבראהים קאלין, דוברו של ארדואן, אמר בריאיון ל-CNN TURK ש"הטורקופוביה בעליה באירופה". הדובר הדגיש שוב ושוב שהיחסים עם הממשל בברלין או בהאג אמנם בשפל, אבל היחסים הכלכליים ממשיכים להיות מעולים וטורקיה ממשיכה לקבל בברכה משקיעים.

העיתונים בטורקיה מיישרים קו עם הממשל
כותרת עיתון טורקי שמתאר את מרקל כנאצית | צילום:

"גרמניה תומכת במארגני ההפיכה ביולי"

דוברו של ארדואן אמר גם כי העובדה שהביון הגרמני מביע ספק בתפקיד שמילא פטהוללה גולן מוכיח שברלין תומכת במארגני ההפיכה נגד ארדואן. בדבריו התייחס לדיווח בסוף השבוע לפיו ארגון הביון הגרמני ה-BND לא מצא שום הוכחה שפטהוללה גולן עומד מאחורי ניסיון ההפיכה.

אמש ארדואן הצביע על צביעות באיחוד, אחרי ש-30,000 מפגינים מרחבי גרמניה נאספו כדי לקרוא לטורקים להצביע "לא" במשאל העם למען הדמוקרטיה, רבים מהמפגינים נשאו שלטים של ארגון ה-PKK שנתפס בטורקיה כארגון טרור. בממשל באנקרה אמרו "זה לא מתקבל על הדעת שנראה סמלי PKK כאשר מונעים במקביל משרים טורקיים פגישה עם בני עמם".

מרקל וארדואן בימים טובים יותר (צילום: רויטרס)
מרקל וארדואן בימים טובים יותר | צילום: רויטרס

מרקל : "לא מגיבה לפרובוקציות"

בשבועות האחרונים הסכסוך בין ארדואן לרבים ממנהיגי מערב אירופה עולה מדרגה: מלבד מרקל, גם ראש הממשלה ההולנדי קיבל מארדואן ברכה מאוד צוננת על הצלחתו בבחירות - והנשיא הטורקי אף אמר שהולנד איבדה את חברותה של טורקיה.

הוא גם טען שהמשטר הנאצי עדיין חי וקיים בהולנד ועוד האשמות כלפי מנהיגי אירופה, עליהם הקנצלרית הגרמניה אמרה "אני לא מגיבה לפרובוקציות כאלה". הבעיה של מרקל ושל האיחוד היא שארדואן שעומד בראש חברה חשובה בברית נאט"ו הוא גם האיש שמארח במדינתו 3 מיליון פליטים: ברצותו הוא פותח את זרם המהגרים ומסוגל לשטוף את אירופה בגל הגירה נוסף.