רגע היסטורי בבגדד: כוחות הצבא של ארצות הברית ערכו היום את טקס חילופי שלטון, בסיומו הועברה השליטה לכוחות הביטחון העירקים. את הטקס העברנו בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

כמעט תשע שנים אחרי תחילת המבצע להפלת שלטונו של סדאם חוסיין, סיים צבא ארצות הברית את המלחמה בעירק בטקס רשמי בבגדד. הדגל האמריקני, שהתנוסס במשך שנים בבסיס חיל האוויר בבירה העירקית, קופל בנוכחותו של שר ההגנה האמריקני ליאון פאנטה.

האחרונים מ-4,000 החיילים שעדיין נמצאים בעירק מתקפלים ומשאירים מאחוריהם מדינה שבה נערכו בחירות דמוקרטיות , אבל הטרור והאיומים בה עדיין לא פסקו. "אחרי הרבה מאוד דם שנשפך על ידי אמריקנים ועירקים, המשימה של עירק לשלוט ולהבטיח את שלומה - הפכה למציאות", אמר פאנטה בטקס המרגש וההיסטורי.

4,500 חיילים אמריקנים נהרגו במלחמה העירקית, ועוד עשרות אלפי עירקים איבדו את חייהם  בקרבות  נגד חייליו של סדאם, אך בעיקר בקרבות נגד קיצונים שיעים וסונים. "הרבה מאוד אתגרים נמצאים לפתחה של עירק, וגורמים קיצוניים ינסו לבחון במהלך התקופה הקרובה את השלטון", הוסיף שר ההגנה האמריקני.

הגנרלים שעוזבים היום את המדינה אמרו שהם גאים בכך שבפעם הבאה שהם יגיעו לבגדד, הם יהיו אורחים של הממשל. אבל לא בטוח שהממשל ימהר להזמין אותם שוב. 

אירן תיכנס לוואקום שהותירה ארה"ב?

עבדול עזיז סאג'ר, ראש מכון המחקר על המפרץ הפרסי אמר היום כי "משיכת הכוחות האמריקנים מעירק ללא ספק תשאיר מאחוריה ואקום. הנוכחות האמריקנית העניקה למדינות המפרץ ביטחון, ומשיכתם תחזק את הצבא האירני ואת השפעת אנשי המודיעין האיראנים בעירק".

כפי שהבטיח הנשיא ברק אובמה, ארצות הברית מושכת את אחרוני החיילים שלה, תהליך שמגיע לסיומו כשברקע מדינות ערביות רבות נמצאות בעיצומו של תהליך חברתי, שלטוני וכפי הנראה - גם דתי.

המדינות סביב המפרץ הפרסי מודאגות שהמשטר השיעי באירן ימהר להתחבר ולהשפיע על המשטר השיעי בעירק. ערב הסעודית ובחריין שבהן שולט המיעוט הסוני, מודאגות שההשפעה השיעית תערער את היציבות בכל המזרח התיכון.