טלטלה במצרים? הנשיא מוחמד מורסי נאלץ לעזוב את ארמון הנשיאות בקהיר לאחר שאלפי מפגינים התאספו במקום וקראו לו להתפטר מתפקידו. מהדיווחים עולה כי 18 מפגינים נפצעו כשניסו לפרוץ את מחסומי כוחות הביטחון שפרסה המשטרה מסביב לארמון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כבר בשעות הצהריים החל להתאסף המון רב מחוץ לחומות הארמון במפגן מחאה אותו הם מכנים "אזהרה אחרונה". המפגינים מוחים נגד הצעד השנוי במחלוקת של מורסי, שנטל לעצמו סמכויות נרחבות בסוף החודש שעבר. כוחות הביטחון במקום הגיבו בירי גז מדמיע נגד המפגינים ולפחות שמונה בני אדם נפגעו.

"אין צורך להזיל דמעות". מורסי (צילום: AP)
בצרות, מורסי | צילום: AP

"הנשיא עזב את הארמון", דיווח מקור נשיאותי לסוכנות הידיעות רויטרס. מקור נוסף במערכת האבטחה של הנשיא אישר את הדיווח. עוד נמסר כי המפגינים תקפו רכב משטרתי משוריין והיכו את נהג הרכב.

"אנחנו כאן כדי לומר לנשיא שאנחנו נגד דיקטטורה ולקרוא לו לבטל את הצו הדרקוני", אמר אחד המפגינים במחאה שמאגדת סביבה אנשי שמאל, ליברלים, נוצרים קופטים וזרמים אחרים בחברה המצרית. משאל עם על טיוטה של החוקה במצרים צפוי להתקיים ב-15 בחודש.

רק בשבת האחרונה, נרשם צעד נוסף בדרך לביסוס משטר "האחים המוסלמים" במצרים: כשהנשיא מוחמד מורסי הכריז על קיומו של משאל עם במדינה, שייערך ב-15 בדצמבר, על מנת לאשר את גיבוש החוקה החדשה. זאת, בנאום ארוך שזכה לשבחים רבים. "זה יהיה יום חדש לעם המצרי, כך נשלים את המהפכה", אמר מורסי בנאום.

קהיר שוב בוערת, השבוע (צילום: רויטרס)
קהיר שוב בוערת, הערב | צילום: רויטרס

ברקע נאומו, נמשכו גם בשבת ההפגנות והעימותים בין תומכיו של מורסי לבין מתנגדיו בקהיר. אלפי בני אדם, הפוקדים בימים האחרונים את הכיכר בקריאות בלתי פוסקות להפלת הנשיא מורסי בטענה כי נכשל בתקופת הניסיון שלו לאשר את החוקה, חידשו מאז שעות הבוקר את ההפגנות נגד הנשיא המכהן. במקביל, בשעות אחר הצהריים המוקדמות החלו לזרום לאזור גם אלפים מתומכיו של מורסי, אנשי "האחים המוסלמים". כלי תקשורת במצרים דיווחו כי בעימותים שהתפתחו בין הצדדים נהרג לפחות אדם אחד ועשרות נפצעו. 

בשבוע שעבר נרשמו מספר עימותים אלימים בין שני הצדדים, וכן בין המפגינים נגד מורסי לבין כוחות הביטחון. לפחות שלושה בני אדם נהרגו, עשרות נפצעו ונעצרו.

שוחרר הבוקר. מובארק. ארכיון (צילום: רויטרס)
גם מורסי יגמור כמוהו? מובארק | צילום: רויטרס

עיקר הביקורת נובעת מהחשש שמורסי, שלא מזמן ציין 100 ימים בשלטון, יבקש להפוך את מצרים, באמצעות החוקה חדשה, לדיקטטורה דתית באופן הדרגתי וכי הוא מתחיל לממש את תכניותיו. אלא שתומכיו טוענים כי מטרת הצווים שפרסם היא "למנוע רעשי רקע" בניסיונות להשלים את גיבוש החוקה החדשה במצרים, עם התערבות מינימלית מצד הרשויות.

פרשנים בכירים בעולם הערבי סבורים כי המראות מהימים האחרונים במצרים מהווים הוכחה ניצחת לטענה לפיה המהפכה במצרים, שהחלה בפברואר בשנה שעברה, למעשה עדיין לא הושלמה. היה זה רק עניין של זמן עד שהקולות האחרים, שאינם בהכרח מקרב "האחים המוסלמים", ואפילו גם אלו מקרב "האחים", ייצאו לרחוב ויקראו תיגר על הדרך בה בחר מורסי. בלי שריעה (הלכה מוסלמית) שמתערבת בחוקה, בלי מאבק אלים בישראל ועם תלות נמשכת בארצות הברית - גוברת הביקורת מצד הגורמים הקיצוניים יותר שרואים בנשיא מצרים כעת כ"מובארק החדש".