בצל המחאה, האיש שבמרכז הסערה מדבר: בריאיון בלעדי לעיתון הגרדיאן הבריטי מתחייב היום (א') נשיא מצרים מוחמד מורסי, כי בארצו לא תהיה הפיכה שנייה. את הדברים אומר מורסי בשעה שמאות אלפים נאספים מחוץ לארמון הנשיאות בקהיר וקוראים להדחתו מהתפקיד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מורסי דחה את קריאות האופוזיציה לסיים את כהונתו ולקיים בחירות חדשות לנשיאות המדינה. לדבריו, הוא לא יסבול הפרות סדר שנערכות בניגוד לחוק. עוד הוסיף הנשיא המצרי שאין בכוונתו להתפטר מאחר ומהלך כזה יפגע בלגיטימיות של המשטר וגם במעמד של יורשו. "התפטרות תגרום לכאוס", טען מורסי.

"אם נחליף את בעל המשרה שנבחר על פי החוקה, תמיד יהיה מי שיתנגד לנשיא החדש", הסביר נשיא מצרים. "זה יכול לקחת שבוע, או חודש, אבל בסופו של דבר יידרשו שגם הוא יתפטר".

ההמון כבש את הרחובות (צילום: חדשות 2)
ההמון כבש את הרחובות | צילום: חדשות 2

"אין מקום לדיבור נגד הלגיטימיות של החוקה", טען מורסי, שעל פי דיווחים שונים הועבר ביממה האחרונה למסתור באחד מבסיסי הצבא לשם הגנתו. "יכולות להתקיים הפגנות ואנשים יכולים להביע את דעתם, אך עליהם לאמץ את החוקה - זאת הנקודה המרכזית".

מורסי, שעומד במרכזה של הסערה הגדולה ביותר שידעה מצרים בשנה האחרונה, מתואר על ידי העיתון הבריטי כבטוח בעצמו ובכוחו הפוליטי. כשנשאל אם הוא בטוח שהצבא לא יצטרך להתערב בנעשה במדינה שהפכה לכמעט בלתי נשלטת, השיב מורסי: "מאוד".

לאורך הריאיון, שנמשך כשעה, רמז מורסי מספר פעמים כי נציגי המדינה, שנותרו מתקופת מובארק הם שעיכבו את הרפורמות המרכזיות במדינה - רפורמות שאי-ביצוען גרם להמונים לצאת לרחובות. "הדבר נובע מהתנהלות מושחתת של חלק מהאנשים שמגיעים מהמשטר הקודם", האשים נשיא מצרים.

הרשת גועשת: "נכתוב פרק חדש בהיסטוריה של מצרים"

ההפגנות המצרים: "מורסי החוצה" (צילום: AP)
"הפגנות הזעם" יוצאות לדרך | צילום: AP

מאז יום רביעי האחרון, עומד מניין ההרוגים במצרים על 6 בני אדם, בהם אזרח אמריקני שהגיע למדינה כחלק ממסגרת התנדבותית בה לימד ילדים אנגלית. המפגינים טוענים כי הנשיא מורסי מעניק מונופול שלטוני לאחים המוסלמים, וכי המצב הכלכלי במדינה רק הולך ומדרדר מאז שהוא עלה לשלטון.

אלפי ציוצים וסטטוסים מהמדינה המשוסעת מציפים החל משעות הבוקר את הרשתות החברתיות לקראת הפגנת הענק. "מצרים כותבת פרק חדש בהיסטוריה שלה, בוא נקווה שהאזרחים לא יימחקו ממנה", כתב אחד הגולשים בחשבון הטוויטר שלו.

מאז פרץ "האביב הערבי" לפני כשנתיים, הפכו הרשתות החברתיות לגורם מכריע בהתאגדות האזרחים נגד השלטונות הדיקטטוריים במזרח התיכון. אם לשפוט על פי התנועה בטוויטר - דבר שעד כה רמז על הבאות - נראה שאזרחי מצרים מוכנים ליום שעלול להסתיים באבידות כבדות. "אנחנו מתפללים לאללה שיגן על המאמינים שייצאו להפגנות", כתב אחד הגולשים. "למורסי אין את הכוח לשלוט על המדינה הערבית הגדולה ביותר", צייץ גולש אחר.

נראה שלמרות המאמצים הכבירים שעושים המשטרים בפגיעה בזרימת המידע בין ההמונים, הרשת עדיין מספקת את מקום המפגש שבו יכולים הפעילים להיערך למחאה. אחדים מהגולשים מתאמים בניהם נקודות מפגש וחולקים עיצות. "בנות, אל תתאפרו, האיפור בשילוב עם הגז המדמיע גורם לבעיות", הזהירה הגולשת שמזדהה בשם סאמירה.

תמיכה רבה נרשמת גם בקרב אזרחים גולים, שממרחק מרשים לעצמם לקרוא למלחמת ג'יהאד אמיתית בשלטון. "צאו למאבק על מצרים והיכונו לאלימות", כתב אזרח מצרי המתגורר במונטריאול.