מגרש משחקים אווירי: ממש כאן לידנו, בגבול מצפון-מזרח, נמצא מערך ההגנה האווירית הצפוף ביותר בעולם עם שלל מערכות נ"מ - מערך ההגנה האווירית הסורי. בשנים האחרונות משמשת סוריה מעין "מגרש משחקים" למעצמות ולשחקניות האזוריות, שבוחנות בה את יכולותיהן האוויריות. אילו מערכות רוסיות פועלות בסוריה? באילו כלים מתנסה שם אירן? וכיצד פועלת שם ישראל, שרק אתמול יוחסה לה תקיפה בבסיס חיל האוויר T4 והסורים טענו ליירוט טילים?

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

רוסיה: אחת המערכות המתקדמות בעולם, S-300, פרושה בסוריה - באדיבות רוסיה. המערכת הזו יודעת לאיים על מטוסי הקרב הישראליים - ובכלל. גם מערכת פנציר המתקדמת למדי ומצויה בסוריה. הרוסים ניסו לפגוע באמצעותה במטוסים ישראליים שחדרו לשטח הסורי, אבל גם ניסו ליירט את הפצצות החכמות שנורו אל מטרות במרחב הזה.

s-300 (צילום: רויטרס, חדשות)
מערכת s-300. באדיבות רוסיה | צילום: רויטרס, חדשות

סוריה: המערכות שמשמשות את הצבא הסורי הן כאלה שהתקבלו מהרוסים לאורך השנים: SA5, SA15, SA22 ו-SA17. המערכות הללו פרושות מרמת הגולן הסורית דרך הטבעות שמגינות על בסיסי חיל האוויר שלהם וכמובן סביב דמשק.

תקיפה בדמשק. ארכיון (צילום: חדשות)
תקיפה בדמשק. ארכיון | צילום: חדשות

אירן: האירנים הביאו לסוריה את המערכת החדשה שהם פיתחו, ולטענתם מקבילה ל-S-300 הרוסית. בפועל, כנראה שהביצועים שלה הרבה יותר נמוכים - אבל חיל האוויר שלנו כבר תקף והשמיד אותה. המשימה היא שכאלה מערכות לא יהיו במרחב הזה, ודאי לא כאלה המוצבות בו בחסות אירנית.

שרידי טיל הנ"מ ששוגר מסוריה, פברואר האחר (צילום: חדשות)
שרידי טיל הנ"מ ששוגר מסוריה, פברואר האחר | צילום: חדשות

ישראל: חיל האוויר פיתח יכולות לחימה אלקטרונית וסייבר כדי לשבש את הטילים שמשוגרים בשטח סוריה לעבר המטוסים הישראליים. פעם אחת הם אף הצליחו לפגוע במטוס F-16 ישראלי בגלל טייס שלא ביצע את התמרון הנכון - לקח שהופנם ונלמד בחיל.

מטוסי חמקן F-35, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
מטוס האדיר, F-35 | צילום: רויטרס, חדשות

יכולת נוספת שמפעילה ישראל במרחב היא מטוסי ה"אדיר", F-35. שרר ויכוח גדול סביב השאלה מדוע חיל האוויר בכלל צריך את מטוס ה"אדיר": אחת הסיבות היא היכולת של כלי חמקני לחדור ללב שטח האויב מבלי שמערכות המכ"ם של האויב יאתרו אותו בכלל. הוא יוכל לצלם, לאסוף מודיעין וכמובן לתקוף כשצריך.

מגרש המשחקים הזה בסוריה פעיל כל הזמן. הסורים והאירנים מנסים ללמוד את היכולות הישראליות ולפתח מענה. מנגד, חיל האוויר הישראלי לומד ומכיר את המערכות שפרושות מולו ומנסה לראות כל פעם מי גובר על מי במאבק הזה.