גם לנהוג - וגם לפסוק (צילום: רויטרס)
נשים במועצת השורה, ארכיון | צילום: רויטרס

עוד היסטוריה בממלכה הערבית: לאחר שמלך סעודיה הוציא השבוע צו מלכותי היסטורי לפיו נשים בארצו יוכלו להוציא רישיונות נהיגה, אושר גם לנשים לפרסם "פסקי הלכה" (פתווה). מועצת השורה במדינה אישרה ברוב קולות את המהלך, ששם קץ למדיניות של 45 שנים בה רק גברים היו רשאים לפרסם פסיקות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי ההחלטה, צו מלכותי יידרש על מנת למנות אישה למופתי. בחודש מרס האחרון דרשו החברות במועצת השורה שהוצאת הפסיקות לא תוגבל לגברים בלבד, ובתוך מספר חודשים גייסו תמיכה רבה ליוזמה - שכבר זכתה לשבחים במערב.

אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
גם לנהוג - וגם לפסוק | צילום: רויטרס

השבוע שינה המלך סלמאן את המדיניות בנוגע לנהיגת נשים - לאחר שנים ארוכות בהן סעודיה הייתה המדינה היחידה בה חל איסור זה. ההחלטה הוכרזה בטלוויזיה הממלכתית של סעודיה ובהצהרה לתקשורת בוושינגטון. בהכרזה הודיעו כי המדיניות רבת השנים עשתה נזק למוניטין הבינלאומי של הממלכה וכי הם מקווים שהרפורמה תשפר את תדמיתה של סעודיה. הסעודים הדגישו שהשינוי אינו רק חברתי אלא הוא חלק משורת רפורמות כלכליות במדינה.

המלך סלמאן, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
מלך סעודיה, סלמאן | צילום: רויטרס, חדשות

"חושב שהחברה מוכנה לשינוי"

כמו כן, צוין כי השינוי נעשה תוך הקפדה על חוקי השריעה והוא קיבל את אישורם של רוב חברי המועצה הדתית הבכירה. במהלך השנים ספגה סעודיה ביקורת בין לאומית רבה על האיסור היחיד מסוגו בעולם.

"אני חושב שהמנהיגות הבינה שהחברה שלנו מוכנה לכך", אמר הנסיך סלמאן לאחר ההכרזה והוסיף כי נשים לא צריכות לקבל אישור בשביל לקבל רשיון ולנהוג. תמיכה בהחלטה הגיעה גם מוושינגטון, שם בירכו על ההצהרה הסעודית. "אנו מברכים על ההחלטה, זהו צעד נהדר בכיוון הנכון אליו צועדת המדינה", אמרה דוברת מחלקת המדינה האמריקנית .

בהמשך להצהרה הודיעה שגרירות סעודיה בארה"ב כי נשים בעלות רשיון נהיגה באחת מהמדינות השוכנות לחופי המפרץ הפרסי תוכלנה לקבל רשיון גם בארצן. מדינות אלו הן כווית, איחוד האמירויות, עומאן, בחריין וקטר.

על אף ההצהרה עדיין ייקח זמן עד שנשים במדינה יוכלו ללמד נהיגה ולקבל רשיונות. זאת בין היתר משום שבחברה הסעודית ממעטים באינטראקציה בין המינים והמשטרה טרם גיבשה תכנית להסדרת העבודה מול נשים שילמדו נהיגה או שיקבלו רשיון. על מנת להתמודד עם בעיה זו הצו הורה על הקמת ועדת שרים שתייעץ בנושא בתוך 30 יום ובכך מקווים ליישם את הצו עד חודש יוני 2018.