מות מורסי יוביל למחאה? (צילום: רויטרס, חדשות)
מות מורסי יוביל למחאה? | צילום: רויטרס, חדשות

אבל - לפחות בחלק ממצרים: אחרי שהתמוטט ומת אתמול במהלך משפטו, נשיא מצרים לשעבר מוחמד מורסי נקבר במהלך הלילה (בין שני לשלישי) בקהיר. מורסי, הנשיא הראשון והאחרון מטעם האחים המוסלמים, מת אתמול בגיל 67 והובא לקבורה בנוכחות קומץ בני משפחה ועורכי דינו - תחת אבטחה כבדה. דריכות רבה ברחבי המדינה מחשש לתגובה זועמת של תומכי הנשיא המודח, שהורשע בריגול ונשפט למאסר: האחים המוסלמים קראו למחאה בעקבות המוות של מורסי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

אחד מבניו של מורסי, אחמד, הודיע בעמוד הפייסבוק שלו על קבורת אביו. טקס ההלווויה נערך במסגד בכלא טורה בקהיר וההלווייה התקיימה בבית קברות במערב העיר. בנו של מורסי אמר כי רשויות הביטחון סירבו לאפשר את קבורתו של מורסי בבית העלמין שבו קבורה משפחתו במחוז שרקייה.

אמש אמר התובע הראשי במדינה כי גופתו של מורסי נבדקה על מנת לקבוע את סיבת המוות. לפי ההערכות, התקף לב גרם למותו - רגעים ספורים לאחר שנשא דברים בבית המשפט ואמר כי הוא עשוי לחשוף "סודות רבים". במהלך המשפט המשיך וטען כי הוא הנשיא הלגיטימי של מצרים.

ארדואן: "קדוש מעונה, מת מות קדושים"

הודעה שנמסרה בטלוויזיה המצרית מתייחסת לטענות של עורכי דינו, וגורמים נוספים מהאחים המוסלמים, על כך שהזנחה עד כדי רשלנות הביאו להדרדרות במצבו הרפואי של מורסי. לטענתם, זה מה שגרם לאיבוד הכרתו - תוך כדי שהוא עומד למשפט באשמת ריגול. על פי הדיווחים, מורסי מת כתוצאה מאירוע לב - אבל נסיבות המוות עדיין נבדקות. מבחינת האחים המוסלמים, האיש שלהם הוצא להורג באיטיות על ידי שלטונות מצרים.

נשיא טורקיה ארדואן ספד לו: "בעינינו, מורסי הוא קדוש מעונה שאיבד את חייו במהלך מאבק למען התכלית שבה הוא האמין. ההיסטוריה לעולם לא תשכח את הרודנים שכלאו אותו, איימו עליו בעונש מוות והובילו למות הקדושים שלו".

מת במהלך המשפט (צילום: AP, חדשות)
מת במהלך המשפט | צילום: AP, חדשות

מורסי, איש האחים המוסלמים, היה לנשיא הראשון שנבחר בבחירות דמוקרטיות במצרים בשנת 2012. בתקופתו התחוללו רפורמות שעוררו תגובה נגדית של קהל רב במצרים וגם של הצבא. במהלך תקופתו הקצרה בתפקיד עלו טענות נגד שחיתות של האחים המוסלמים והתעוררה מחאה נגד הניסיון לכפות על מצרים חוקה חדשה ברוח האחים המוסלמים.

ביולי 2013 מורסי הודח מתפקידו בהפיכה צבאית, בעקבות גל המחאות והפגנות הענק במדינה - ואת מקומו תפס הנשיא המכהן א-סיסי. ב-2014 הוגש נגד מורסי כתב האישום החמור ביותר: הנשיא לשעבר, ותשעה בכירים נוספים, הואשמו אז ב"סיכון ביטחונה הלאומי של מצרים" לאחר שהדליפו מסמכים שהוגדרו כסודות מדינה לקטר. חלק מהפעילים בתנועת "האחים המוסלמים" הואשמו בהדלפת סודות מדינה לגורמים קטריים, באופן שחשף את מיקומם של כלי נשק של הצבא המצרי . בתחילה נגזרו עליו 40 שנות מאסר, אך עונשו קוצר ל-25 שנה. אתמול השתתף מורסי בדיון נוסף במהלך הערעורים על משפטו.

עוד קודם לכן נשפט מורסי למאסר בגין הריגת מפגינים ב-2012: במהלך המשפט נגזרו עליו 20 שנות מאסר. בעבר הורשע מנהיג האחים המוסלמים, התנועה שהוצאה מהחוק במצרים, בשלושה משפטים שונים - כשבאחד מהם הוא נידון למוות בגין הימלטות מהכלא ומאסר עולם נוסף בגין ריגול עבור חמאס. לצד מורסי, נידונו למוות שישה בני אדם נוספים, בהם שלושה עיתונאים. שני עובדים נוספים במשרדו של מורסי הורשעו ונידונו למאסר עולם.

מורסי נולד באוגוסט 1951 בכפר במחוז שרקייה שבדלתת הנילוס. הוא למד הנדסה באוניברסיטת קהיר בשנות ה-70, השלים תואר דוקטור בהנדסה בארצות הברית וחזר ללמד באוניברסיטת זגזיג במצרים. מורסי, שהיה נשוי ואב לארבעה, כיהן כחבר פרלמנט עצמאי בשנים 2000-2005. ב-2005 הוא הפסיד את המושב שלו בפרלמנט, האחים המוסלמים טענו אז שהוא הודח במרמה.