סוריה, גז עצבים, סארין, אסד, מתקפה כימית (צילום: חדשות)
התקיפה בדומא, אתמול | צילום: חדשות

שוב תמונות מחרידות ועדויות על שימוש של משטר אסד בנשק כימי מגיעות מאז אתמול (שבת) מאזור דומא בסוריה. הפעם, על פי הדיווחים ביצע המשטר תקיפה בגז סארין שגרמה למותם של לפחות 150 בני אדם. פרופ' אייל זיסר וד"ר עופר ישראלי מסבירים כיצד התמונות והתגובות בקהילה הבינלאומית ישפיעו על פעולות הממשל האמריקני ומדוע אסד מסתכן שוב ושוב בשימוש בנשק כזה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"אין חדש בדיווחים האלה, כל הזמן זה קורה משום שגז כלור ושימוש בפצצות כלור זה לא דבר שמצוין במפורש באמנה לאיסור הפצת נשק כימי והמשטר הסורי מנצל את זה", מסביר זיסר מדוע הקהילה הבינלאומית התייחסה באופן מקל יותר לשימוש בנשק כזה. "כל כמה שבועות יש דיווחים על הדבר הזה ולא קורה שום דבר", מוסיף זיסר ומציין כי בשל כך אסד ככל הנראה מרגיש בטוח לשוב ולתקוף בנשק הזה.

פוטין וטראמפ. שיתפו פעולה? (צילום: רויטרס, חדשות)
הסורים פועלים בחסות פוטין מול איומי טראמ | צילום: רויטרס, חדשות

אך עם זאת, בימי ממשל אובמה חלה תפנית ביחס הקהילה הבינלאומית למשטר אסד. "התפנית המשמעותית הייתה שאובמה איים שאם ייעשה שימוש נוסף בנשק כימי ארה"ב תפעל", מסביר ישראלי. "אבל בסופו של דבר המתקפה לא בוצעה ולהבנתי זה מה שסיפק לאסד את התחושה שהוא יכול לעשות ככל העולה על רוחו".

האם טראמפ יתקוף מתקנים של אסד?

את אובמה החליף טראמפ וב-7 באפריל 2017 הוא מימש את האיומים האמריקניים והורה על שיגור 59 טילי טומהוק אל עבר בסיס חיל האוויר הסורי ממנו המריאו המטוסים שביצעו טבח כימי באידליב. את המתקפה הזו מגדיר ישראלי כ"משמעותית", אך עם זאת "עדיין לא חוללה תפנית".

מרגיש בטוח בחסותו של פוטין, אסד (צילום: AP)
מרגיש בטוח בחסותו של פוטין, אסד | צילום: AP

גם כעת מתקבלים בסוריה מסרים מבולבלים מצד הממשל האמריקני, בשבוע האחרון נשמעו מכיוונו של טראמפ קולות התומכים בעזיבת הכוחות האמריקניים את האזור ומיד לאחר מכן חזר בו ואמר שיישאר באזור למשך תקופה מסוימת. זאת בעיקר בגלל רצון הסעודים.

"השאלה הגדולה היא האם טראמפ, שהגיב כבר בעבר נגד אסד, לאחר שסילק מהכוורת מספר יועצים שהתנגדו להרחבת המעורבות האמריקנית בסוריה ולעומת זאת צירף את ג'ון בולטון (היועץ לביטחון לאומי), שהוא למעשה נץ מוכר - ילך למתקפה נגד אתרים של המשטר?", תוהה ישראלי. "בהבנה שלי, הסימנים מראים שכן". 

פרופ' אייל זיסר הוא מזרחן באוניברסיטת תל אביב

ד״ר עופר ישראלי הוא מומחה למדיניות בין-לאומית והמזה״ת מהמכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי הרצליה