"החוסן שלכם משמש לנו דוגמה": אחרי חודשים ארוכים של מלחמה, אולנה זלנסקה, אשתו של נשיא אוקראינה, סיפרה הערב (ראשון) בריאיון מיוחד ל"מהדורה המרכזית" כי האוקראינים רוצים ללמוד מהחוסן הישראלי. "ניסיון העבר שלכם מעורר השראה אצל אזרחי אוקראינה", סיפרה בסיום סמינר ראשון מסוגו, שאותו יזמה מיכל הרצוג, לשדרוג מערך בריאות הנפש באוקראינה. היא הוסיפה: "לשכוח מאיתנו זה גם לשכוח מעצמכם".

"מובן שזה קשה, נראה שזה לא עומד להסתיים בקרוב ועלינו לחשוב טוב על חלוקת המשאבים שלנו", סיפרה זלנסקה. "מבחינתי, ואני חושבת שגם מבחינת רוב האוקראינים, זה עוזר שאנחנו מעסיקים את עצמנו. הכי קשה לראות ולשמוע כל יום על קורבנות נוספים. אני כל הזמן שומעת את הביטוי 'חוסן'. כן, זה מעודד אותנו, אבל אנחנו מבינים שיש גם גבול מסוים ל'חוסן'. רק מי שלא מעריך את חייו ואת חיי הסובבים אותו, אינו חושש".

אולנה זלנסקה (צילום: החדשות 12, החדשות12)
אולנה זלנסקה, אשתו של נשיא אוקראינה | צילום: החדשות 12, החדשות12

"לא מוגזם לומר שניסיון העבר של ישראל מעורר השראה בקרב אזרחי אוקראינה", הסבירה זלנסקה כשנשאלה על כך שאמרה שיותר מ-60% מהאוקראינים סובלים מחרדה ופוסט-טראומה. "אנחנו רואים את העוצמה, הכוח והחוסן של הישראלים במצב הלא פשוט שבו נמצאת ישראל כבר הרבה שנים. החוסן שלכם משמש לנו כדוגמה".

"זלנסקה מאוד ביקשה ללמוד מהחוסן הישראלי", סיפרה מיכל הרצוג, רעייתו של הנשיא יצחק הרצוג. "היא הביעה באמת את הדאגה שלה להשפעה שלמלחמה תהיה, בעיקר על נשים וילדים".

המשימה הוטלה על עמותת נט"ל שמעניקה מזה שנים סיוע נפשי לנפגעי פעולות טרור ומלחמה בישראל. הפרויקט יצא לפועל במימון קרן שוסטרמן, שתורמת לפרויקטים לאומיים וחברתיים בישראל, ואיחוד הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה JFNA. בנט"ל שמחו לשתף את הידע ואת המומחיות שצברו עם הקולגות, שמתמודדים כעת עם מציאות חדשה. "בהתחלה כשרק קראתי על עמותת נט"ל, עוד לפני שפגשתי אותם, כבר התרשמתי - מהארגון היעיל, ומאיך שהמדינה כולה נאבקת למען כל אזרח ואזרח", אמרה זלנסקה.

ההרס מהמלחמה בקייב, אוקראינה  (צילום: AP)
ההרס מהמלחמה בקייב, אוקראינה | צילום: AP

27 פסיכולוגים ומטפלים בכירים מאוקראינה הוכשרו במהלך השבוע בישראל על ידי מיטב המומחים. תחילה ביקשו כאן לדאוג לבריאותם הנפשית של המטפלים עצמם, אחר כך ציידו אותם בכלים עימם יוכלו לסייע למיליוני אוקראינים חיילים ואזרחים שסובלים מחרדות ומתופעות פוסט-טראומה בעקבות המלחמה.

"לפי הערכות משרד הבריאות האוקראיני, כ-15 מיליון אזרחים אוקראינים יצטרכו סיוע בתחום בריאות הנפש", הסבירה זלנסקה. "לכן אין לנו שום זמן לבזבז, אנחנו חייבים להתחיל לפעול מיד".

תרצי לראות את ישראל מסייעת לאוקראינה יותר מבחינת פליטים, מבחינת טיפול בפצועים?

"כמובן, אנחנו מאוד נעריך כל עזרה שנקבל", אמרה רעיית נשיא אוקראינה. "כמו שאתם מבינים מערכת הבריאות באוקראינה עמוסה יתר על המידה. נושא התאמת תותבות והשיקום הוא נושא מאוד קריטי, ואני פונה עכשיו לכל העמיתים שלי בכל המדינות שיכולים לסייע בכל צורה כלשהי. אם זה יהיה פרויקט גלובלי בתמיכתה של מדינת ישראל, זה כמובן יהיה צעד מאוד משמעותי".

אולנה זלנסקה (צילום: החדשות 12, החדשות12)
אולנה זלנסקה, אשתו של נשיא אוקראינה | צילום: החדשות 12, החדשות12

זלנסקה הוסיפה: "כשבעלי נבחר לנשיא לא היה לי ספק שזו אחריות גדולה ושלא יהיה פשוט. לפני המלחמה לקחתי חלק רק בפרויקטים הומניטריים, והרבה מהם כמעט הושלמו, אבל לצערי עם פרוץ המלחמה - כל הפרויקטים האלה הוסבו ועברו להתמקד בהצלת חיים. לכן אני מבקשת סיוע עבור אוקראינה בכל דרך אפשרית".

"מפני שצצים משברים חדשים ברחבי העולם - אולי ישכחו מאוקראינה, כמו שקרה עם משברים גדולים אחרים", טענה רעיית הנשיא. "אוקראינה נלחמת לא רק עבור עצמה, אלא גם עבור העולם כולו. המשמעות של לשכוח מאוקראינה היא גם לשכוח מעצמכם. האמת שנראה שזה בדיוק מה שהצד התוקף מבקש להשיג, הוא מחכה שכולם יתעייפו, להציף את כולם כל הזמן במידע על בעיות כלכליות ואחרות כדי להשתיק את קולה של אוקראינה".