לאחר שמוקדם יותר הלילה (שלישי) דווח מפי גורמים בכירים רבים בממשל האמריקני כי מנהיג אל-קאעידה איימן א-זוואהירי נהרג בסוף השבוע האחרון בתקיפת מל"ט בקאבול בירת אפגניסטן - אישר הנשיא האמריקני ביידן את הדברים בהצהרה לתקשורת. 

"הצדק נעשה"

ביידן נשא את ההצהרה ממרפסת בידודו והדגיש כי החיסול נעשה "בהנחייתו". הנשיא האמריקני ציין כי א-זוואהירי היה אחראי לשורת פיגועים רצחניים בארצות הברית וברחבי העולם. "הצדק נעשה - כעת הוא לא מהווה יותר איום", אמר ביידן והוסיף "לא משנה כמה זמן זה יידרש ואיפה תתחבא אם אתה מהווה סיכון לארצות הברית אנחנו נמצא אותך. לא נאפשר לאפגניסטן להפוך שוב למדינת טרור".

נשיא ארה"ב ביידן ממרפסת בידודו (צילום: רויטרס)
נשיא ארה"ב ביידן ממרפסת בידודו: "הצדק נעשה" | צילום: רויטרס

א-זוואהירי נהרג בתקיפה שנערכה ב-30 ביולי, יום שבת האחרון והיה המנהיג הבכיר ביותר בארגון הטרור אל-קאעידה משנת 2011. טרם ההצהרה, מסר בכיר בממשל האמריקני כי "בסוף השבוע ערכה ארצות הברית מבצע לוחמה בטרור נגד יעד משמעותי של אל-קאעידה באפגניסטן. המבצע הצליח ואזרחים לא נפגעו במסגרתו". א-זוואהירי, רופא ומנתח מצרי, סייע בתכנון פיגועי ה-11 בספטמבר 2001 - פיצוץ מגדלי התאומים, בהם נהרגו כ-3,000 בני אדם.

לאורך השנים האחרונות נפוצו דיווחים ושמועות רבות על מצבו הבריאותי ואף מותו של א-זוואהירי, אך באל-קאעידה הקפידו לפרסם נאומים ודרשות בקולו, ממש עד לחודשים האחרונים. על פי הדיווחים שפורסמו, זהו הבית שהותקף ובו שהה א זוואהרי. באחד מן התיעודים אף ניתן לראות מל"ט חג באוויר מעל לאזור.

ללא נוכחות של כוחות אמריקנים על הקרקע

היכולת האמריקנית לאיתורו של א-זוואהירי לאחר שנים של חיפושים, נבעה מהמאמצים הנרחבים של צוותי הלוחמה בטרור והודות להחלטה מהירה של הנשיא ביידן ברגע שזהותו ומיקומו נודעו בוודאות, ללא פגיעה בחפים מפשע.

לדבריו של אותו בכיר, האמריקנים ידעו במשך שנים על רשת התמיכה של א-זוואהירי, כאשר משפחתו המתמקמה בבית מחסה בקאבול, אליו הצטרף. הכוחות ווידאו במשך כמה חודשים על נוכחותו בבית, ובתחילת חודש אפריל תודרכו הצוותים על התפתחויות מודיעניות שהועברו לנשיא. הוא בילה זמן רב במרפסת של המבנה, שם הוא חוסל. לפי הבכיר, א-זוואהירי צילם בבית המחסה בו שהה קטעי וידאו רבים ולכן ייתכן כי כעת לאחר חיסולו ישלפו קטעים חדשים שצילם מבעוד מועד.

ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
הנשיא האמריקני ביידן, צפוי לשאת הצהרה | צילום: רויטרס

המידע הוצג לביידן, ומספר מצומצם של אנשים היה שותף לו. הצוותים נדרשו לוודא את הפרטים, את החוקיות ואת ההשלכות של ביצוע החיסול במרכז קאבול. בתחילת יולי הנשיא תודרך על כמה אפשרויות פעולה, בחן מקרוב את המודל של בית המחסה של א-זוואהירי ושאל שאלות שמטרתן לוודא כי המבצע יהיה מוצלח ככל הניתן - ללא פגיעה באזרחים.

יותר מעשור לאחר חיסול בן לאדן

כל המשתתפים בישיבה על אודות התקיפה תמכו בהחלטה והחיסול בוצע בסופו של דבר על ידי כלי טיס בלתי מאויש ושני טילים שפגעו בבית. בני משפחתו של א-זוואהירי שהו בחלק אחר של הבית ולא נפגעו. לטענת הבכיר - אין כל אינדיקציה שאזרחים נפגעו בתקיפה. א-זוואהירי זוהה בתור היעד לחיסול, ובית המחסה בו שהה נותר ריק לאחר שאנשי אל-קעידה פינו במהירות את משפחתו.

חיסולו של א-זוואהירי על ידי ה-CIA, נערך יותר מעשור אחרי חיסולו של אוסמה בן לאדן, וכמעט שנה אחרי שארצות הברית עזבה את אפגניסטן. בעוד בן לאדן חוסל על ידי כוחות רגליים בפקיסטן (יחידת אריות הים), במבצע הנוכחי נעשה שימוש במלט"ים. על ראשו של א-זוואהירי הוצע פרס על סך 25 מיליון דולר, עוד ממעורבותו בפיגועים נגד השגרירויות האמריקניות בטנזניה ובניירובי ב-1998.

אוסאמה בן לאדן חוסל (צילום: הבית הלבן)
ביידן צופה בחיסולו של בן לאדן כסגן נשיא ארה"ב ב-2011 | צילום: הבית הלבן

בחודש פברואר חיסלו כוחות מיוחדים של צבא ארצות הברית את מנהיג דאעש, אברהים אל-האשימי אל-קוריישי. בתחקיר שפורסם לאחריו בוושינגטון פוסט, נחשף כי טרם החיסול נערך מבצע מודיעיני מורכב שנמשך כשנתיים, עד לעימות הסופי במתחם שבו התגורר אל-קוריישי עם בני משפחתו.

מי הוא איימן א-זוואהירי?

א-זוואהירי נולד בשנת 1951, גדל בשכונה יוקרתית בקהיר ולמד רפואה. הוא היה בנו של רופא מוכר וקרוביו היו חוקרים ידועים. סבו, רביע אל-זוואהירי, היה אימאם באוניברסיטת אל-אזהר בקהיר, ודודו היה המזכיר הראשון של הליגה הערבית.

הוא נכלא בשל מעורבותו ברצח נשיא מצרים אנואר סאדאת ב-1981 – לאחר שזה חתם על הסכם שלום עם ישראל. באותה תקופה הוא כבר ראה עצמו מחויב להפלת ממשלת מצרים ולהחלפתה בשלטון איסלאמי. בהמשך הוא המשיך לפעול בפקיסטן ובאפגניסטן, ופגש באוסאמה בין לאדן, ואף שימש כרופאו האישי. "חובתו של כל מוסלמי היא להרוג ולהילחם באמריקנים ובבעלי בריתם, אזרחיים או צבאיים", ציינו השניים בהצהרה משותפת.

בן לאדן (צילום: ipeclub, instagram)
א-זוואהירי שימש כרופאו האישי של בין לאדן | צילום: ipeclub, instagram

את פעילות הטרור נגד ארה"ב החלו בשלהי שנות ה-90 עם פיגועי התאבדות בשגרירויות של ארה"ב בקניה ובטנזניה, שגרמו למותם של יותר מ-200 בני אדם ולאלפי פצועים. בפיגוע התאבדות בתימן בשנת 2000 הרגו 17 חיילים מהצי האמריקני. לפני ואחרי פיגועי 11 בספטמבר, א-זוואהירי פרסם קלטות וידיאו שבהן חזר וקרא לפעולות טרור נוספות נגד מטרות מערביות.

עם חיסול בין לאדן בשנת 2011, א-זוואהירי הפך למנהיג אל-קאעידה ושהה באפגניסטן כשהאמריקנים פלשו למדינה, אך לסוף נמלט. אשתו וילדיו נהרגו במתקפה אמריקנית.