בחודשים האחרונים חלק מהמדינות השמרניות בארה"ב נערכו מראש באמצעות חקיקה כדי שיוכלו לעצור את ההפלות מיד כשהדבר יותר להן על ידי בית המשפט העליון. עוד לפני הפסיקה שמטלטלת בימים האחרונים את ארצות הברית ומאפשרת למדינות שירצו בכך לאסור הפלה, ביקרנו באחת המדינות האלה, טקסס, ושמענו מהמפגינים ומעובדי המרפאות על ההיערכות ועל המשמעות הבלתי נסבלת של הפסיקה עבור הנשים.

קארן וסוזן, שמלוות ומדריכות מדי יום את הנשים שמגיעות בדרך הקצרה מהחניה ועד לחדרי הטיפולים באחת המרפאות האחרונות להפלות שנותרו בטקסס, סיפרו כי בשנים האחרונות במרפאה שלהן ובאחרות, התרבו מספר המפגינים שמגיעים למחות נגד ההפלות. חלק מהמפגינים צועקים לעבר הנשים שמתכוונות לעבור הליך לא פשוט, בניסיון להפחיד אותן ולשכנע אותן לא לבצע הפלה. "אל תגלגלי עיניים" תועד צועק מפגין, "כל מה שאני רוצה זה לעזור לך. זה כל מה שאני רוצה. את לא רוצה לחיות עם האשמה של לרצוח תינוק".

קארן מספרת שפעילות המפגינים מתגברת מאוד בשבתות. "עומדים פה שלושה-ארבעה אנשים עד שעות הצוהריים", סיפרה קארן. "מאז שהמחאה התגברה... אני לא יודעת אם זה בעקבות השינויים האחרונים בחוק, אבל אנחנו רואים יותר מפגינים".

מרפאת הפלות (צילום: חדשות 12)
מרפאת הפלות | צילום: חדשות 12

עוד לפני הפסיקה של בית המשפט העליון בסוף השבוע, בטקסס נכנס לתוקף בספטמבר האחרון אחד החוקים המחמירים בארה"ב ולפיו אסור לבצע הפלות אחרי שיש לעובר דופק. מדובר בערך בשבוע השישי להריון, שלב שבו הרבה נשים כלל לא יודעות שהן בהיריון. ומה קורה כשמישהי נכנסת ויש לעובר דופק? "היא חייבת לעזוב, וזה רגע מאוד עצוב לרובן", מספרת עובדת המרפאה.

בתוך עשור, חצי מהמרפאות בטקסס נסגרו לגמרי. בטקסס בכלל יש כבר מעט מאוד מרפאות, והן הלכו והצטמצמו בשנים האחרונות. הצוות שעובד בה, הרופאים, האחיות והאחים, הם בעצם אלה שעומדים בחזית המאבק נגד איסור ההפלות בטקסס.

סוזן, עובדת במרפאה, סיפרה כי העובדות והמתנדבות נאלצות לסרב לחלק גדול מהנשים שמגיעות: "בחורה צעירה בדיוק הגיעה וראיתי שהיא הייתה... הכתפיים היו שמוטות, היא נראתה עצובה והצעתי לה בקבוק מים. אני יכולה לומר בבירור שככל הנראה מצאו אותות חשמליים, ולכן היא לא יכולה להתקדם בטיפול בשום צורה. אנחנו רואים נשים בוכות, אנחנו רואים פה כל מיני דברים".

על אף המצב כיום, טקסס היא המקום שבו התחיל המאבק על הפלות בארה"ב. בסוף שנות ה-60 ובתחילת שנות ה-70 הפלות הפכו לנפוצות יותר ויותר וכל מדינה נהגה אחרת. פעילות חברתיות ועורכות דין פמיניסטיות חיפשו את המקרה הנכון לעתור בשמו לבית המשפט והגיעו לנורמה מקורווי, צעירה עם רקע משפחתי ואישי קשה מטקסס שנכנסה להיריון והחליטה שהיא רוצה לעבור הפלה. נורמה מקורווי הפכה לפלונית אלמונית, "ג'יין רו", בתביעה שהוגשה נגד התובע המחוזי בטקסס, וייד, כדי לאפשר לה להפיל.

המפגינים נגד איסור ההפלות בארה"ב (צילום: חדשות 12)
המפגינים נגד איסור ההפלות בארה"ב | צילום: חדשות 12

לפני 50 שנה נקבע בתקדים שאף מדינה בארה"ב לא יכולה לאסור לחלוטין על הפלות. כעת, הפסיקה של בית המשפט העליון הפכה את התקדים ההיסטורי שקבעה מדינת טקסס. בפער של 50 שנה היא תהפוך מהמדינה שבה ניצת מאבק ההפלות – לאחת מ-13 המדינות השמרניות ביותר שבהן זה ייאסר לחלוטין. הפסיקה שמהווה ציון דרך בוטלה, ונשללה הזכות להפלות המעוגנת בחוקה.

"הפסיקה תשפיע על כל הנשים באמריקה, כי יגיעו נשים ממדינות אחרות"

לקראת ההחלטה המסתמנת של השופטים ברחבי ארה"ב נערכו מחאות המוניות. המפגינות נגד איסור ההפלות סיפרו כי לא האמינו שסוגיית ההפלות תהפוך שוב לסוגיה שבמחלוקת. "לשלול מאיתנו את זכויותינו זה הדבר הכי גרוע שאפשר לעשות", סיפרה אחת מהן. "אני זוכרת כילדה קטנה שצעדתי עם אימא שלי בשנות ה-70 ומעולם לא חשבתי שב-2022 נילחם על הדבר המחורבן הזה שוב". מפגינה נוספת טענה: "אני ממש כועסת, כאילו כועסת ונגעלת, כן, אני לא מאמינה שזה קורה".

טרי צא'ן, עובדת במרפאת הפלות, סיפרה: "היינו צריכים לערוך שינוי מוחלט ולהפוך לסוכנות נסיעות לאומית עבור נשים שיוצאות ממדינה כדי להגיע לתורים שקבעו. אנחנו עוזרים בארגון הנסיעות, הטיסות, או עם עלויות הדלק שגבוהות מאוד כרגע. אנחנו מבצעים הזמנות לבתי מלון. כל סוג של תמיכה מעשית שביכולתנו להציע".

קאתי, מנהלת מרפאה בטקסס שנערכת להפסקת הפעילות, מציינת כי מדובר באסון. "זה אסון עבור נשים רבות. ראינו באופן אישי יותר מ-300 נשים שהיו בשלב מתקדם מכדי לעבור הפלה במדינת טקסס. וזה מבלי לספור את אלפי הנשים שדיברנו איתן וייעצנו להן באופן טלפוני, שיודעות בוודאות לפי התאריכים שההיריון שלהם מתקדם מדי".

המפגינים נגד איסור ההפלות בארה"ב (צילום: חדשות 12)
המפגינים נגד איסור ההפלות בארה"ב | צילום: חדשות 12

לדבריה, נשים מתקשרות אל המרפאה כשאין אפשרות להן פתרון. "הן מתחננות בפנינו: 'אשלם כל סכום, בבקשה', ואנחנו לא יכולים". וככל שמדינות כמו טקסס לאט לאט הגבילו את הזכות להפלות, כך גדל העומס על המדינות השכנות. למעשה הפסיקה תשפיע על כל הנשים באמריקה, כי יגיעו נשים ממדינות אחרות והתורים יתארכו.

"אנחנו רואים שההשפעה ממשיכה להדהד וכל מדינה שנותרת פתוחה צריכה להתאים את עצמה לכל הנשים שעזבו את טקסס ועכשיו גם את אוקלהומה", הוסיפה קאתי. "ראינו מרפאות שקיבלו כמויות גדולות של מטופלות מטקסס, ראינו שהם צריכים לתגבר עם עוד אנשי צוות, לאייש עוד עמדות, חלקם אפילו עובדים שישה או שבעה ימים בשבוע כדי להתמודד עם הכמות שמגיעה מטקסס".

"יותר קל לרכוש אקדח מלבצע הפלה במדינת טקסס", הדגישה קאתי את האבסורד. "פוליטיקאים ואלה המתנגדים להפלות לא סומכים על נשים. הם סומכים על נשים שיולידו תינוקות ויגדלו אותם אבל הם לא סומכים על נשים שיחליטו אם הן מסוגלות לכך".