מנהיגי האיחוד האירופי קיבלו את אוקראינה ומולדובה כמועמדות לחברות באיחוד האירופי – כך הודיע הערב (חמישי) נשיא המועצה האירופית שארל מישל. "המועצה החליטה זה עתה על מעמד של מועמדות האיחוד האירופי לאוקראינה ומולדובה. זהו רגע היסטורי", בירך מישל בציוץ בטוויטר. "היום הזה מסמל צעד מכריע בדרכם לקראת האיחוד האירופי. העתיד שלנו הוא ביחד", הוסיף נשיא המועצה האירופית.

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי בירך על הודעת האיחוד האירופי ואמר כי מדובר ב"רגע ייחודי והיסטורי". הוא צייץ בטוויטר כי "העתיד של אוקראינה הוא באיחוד האירופי. נשיא מולדובה בירך אף הוא על החלטת האיחוד האירופי ואמר כי מדובר ב"יום היסטורי". הוא הוסיף כי "יש לנו דרך קשה לפנינו, שתדרוש הרבה עבודה ומאמץ".

מדובר ללא ספק במהלך גיאופוליטי נועז, אך הגוש בן 27 המדינות יזדקק לשיפוץ משמעותי כדי להתרחב שוב. למרות שייתכן וייקח לשתי המדינות יותר מעשור כדי להעפיל לחברות של ממש בברית, ההחלטה של האיחוד האירופי היא צעד סמלי המאותת על כוונת הגוש להתפשט עמוק לתוך ברית המועצות לשעבר.

המהלך מתחיל את ההתרחבות השאפתנית ביותר של האיחוד האירופי מאז קיבל את פני מדינות מזרח אירופה לאחר המלחמה הקרה. "כל האנשים באוקראינה מצפים ומחכים להחלטה הזו", אמר איבן זיצ'נקו, אוקראיני בן 34 מהעיר חרקוב ההרוסה, המתגורר כיום בבריסל. "זה מאוד מאוד חשוב להעלות את המורל שלהם", אמר במהלך עצרת שנערכה מחוץ לבניין בבריסל שבו נפגשו מנהיגי האיחוד האירופי.

וולדימיר זלנסקי (צילום: רויטרס)
"רגע היסטורי". זלנסקי קורא לצירוף אוקראינה לאיחוד, כשמאחוריו דגל האיחוד ודגל אוקראינה | צילום: רויטרס

עם זאת, מאחורי הרטוריקה המנצחת, בתוך האיחוד האירופי יש דאגה לגבי האופן שבו הגוש יכול להישאר קוהרנטי עם המשך ההתרחבות. לאחר שהחל ב-1951 כארגון של שש מדינות להסדרת הייצור התעשייתי, האיחוד האירופי מונה כעת 27 חברים המתמודדים עם אתגרים מורכבים - משינויי אקלים ועלייתה של סין ועד למלחמה על סף דלתם.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר כי "המבצע הצבאי המיוחד שלו" שהושק באוקראינה בסוף פברואר, נגרם בחלקו בשל פלישת המערב למה שרוסיה מאפיינת כתחום ההשפעה הגיאוגרפי שלה. האור הירוק של האיחוד האירופי הערב הוא "איתות למוסקבה, שאוקראינה ומדינות אחרות מברית המועצות לשעבר, אינן יכולות להשתייך לתחומי ההשפעה הרוסיים", הבהיר שגריר האיחוד האירופי באוקראינה מוקדם יותר.

נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר-ליין אמרה כי היא משוכנעת שאוקראינה ומולדובה יבצעו את הרפורמות הנדרשות על מנת להיות חברות בארגון מהר ככל האפשר. "לא יכול להיות סימן טוב יותר לתקווה עבור אזרחי אוקראינה, מולדובה וגיאורגיה בזמנים בעייתיים אלה", אמרה לכתבים בשולי פסגת האיחוד האירופי בבריסל. "אני משוכנעת שההחלטה שקיבלנו מחזקת את כולנו", הוסיפה נשיאת הנציבות האירופית.