77 שנה לאחר סוף מלחמת העולם השנייה, ציינו היום (שני) ברוסיה את יום הניצחון על הנאצים במצעד צבאי גדול במוסקווה ובערים נוספות ברחבי המדינה. המצעד השנה עמד בצילה של המלחמה באוקראינה, אחד העימותים הקטלניים ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה. חודשיים וחצי עברו מאז פלשה רוסיה לאוקראינה – ועיניי העולם כולו היו נשואות לנשיא הרוסי פוטין בכיכר האדומה, שעל פי ההערכות היה עשוי להכריז מלחמה רשמית על קייב.

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

המצעד הצבאי במוסקווה השנה הוא מהגדולים ביותר שערכה רוסיה בשנים האחרונות, ובין היתר הציגו בו הרוסים רבבות חיילים, טנקים, רקטות וגם טילים בליסטיים בין-יבשתיים, לצד נשק היפר-סוני. אחד משיאי המצעד הגיע עם הופעתו של "מטוס נשק יום הדין" של רוסיה, מסוג איליושיין 80 – אותו מטוס שביום פקודה מהקרמלין אמור להיות זה שיפיל פצצה גרעינית רוסית.

 

 

בנאומו בכיכר האדומה במוסקווה אמר פוטין: "אני מברך אתכם ביום הניצחון הזה, אז כמו היום, הפטריוטים הרוסים נלחמים בדונבאס למען המולדת רוסיה, אנו נלחמים על ביטחוננו". לדבריו, רוסיה רצתה לקיים מו"מ עם המערב, אבל "המערב דחה את הפניות שלנו, נאט"ו יוצר איום לאורך הגבולות שלנו". פוטין הוסיף ואמר כי "המערב איים לפלוש לשטח רוסיה".

 

 

המצעד התכתב בצורה מלאה עם הנרטיב הרוסי מאז תחילת המלחמה באוקראינה: "מאבק בממשלה הנאצית בקייב". עם תחילת המלחמה הודיע פוטין כי אחת המטרות העיקריות של המלחמה היא "דה-נאציפיקציה" של אוקראינה, וטען כי הממשלה הנוכחית בה (המונהגת בידי נשיא יהודי) היא נאו-נאצית. הטענות הרוסיות הגיעו בשבוע שעבר לשיא עם דבריו של שר החוץ לברוב כי "אפילו להיטלר היה דם יהודי".

מצעד הניצחון, רוסיה, 2022
מצעד הניצחון, רוסיה, 2022

רבים במערב העריכו בשבועות האחרונים כי פוטין עשוי לנצל את המצעד הצבאי ביום הניצחון ב-9 במאי לחידוד והבהרת מטרות הלחימה של רוסיה באוקראינה. על פי חלק מההערכות, פוטין צפוי היה להכריז "מלחמה" על אוקראינה – בשונה מהמצב בלחימה שהוגדרה עד עתה כ"מבצע צבאי מיוחד". הכרזה על "מלחמה" תאפשר לפוטין לגייס כוחות מילואים רבים ותאפשר לו להטיל למערכה גם את מגויסי החובה בצבא הרוסי, שעל פי החוק אינם רשאים מבחינה רשמית להשתתף במבצע צבאי מיוחד. בקרמלין הכחישו בימים האחרונים את הכוונה להכריז "מלחמה" ביום הניצחון.

מבחינת הרוסים – כל תרחיש הוא הפסד

חודשיים וחצי לאחר שפרצה המלחמה – ונראה שרוסיה רחוקה מאוד מתמונת הניצחון שביקשה להשיג. מבחינה רשמית ניסו השלטונות הרוסיים להציג תמונת ניצחון במהלך המצעד – ולשדר לפחות לציבור הרוסי כי המבצע מתנהל בכיוון הנכון. יחד עם זאת, על פי כל ההערכות, כל תוכניותיו הצבאיות של הנשיא פוטין עד עתה נחלו כישלון חרוץ.

מצעד הניצחון, רוסיה
מצעד הניצחון, רוסיה

בימים הראשונים של המלחמה הייתה מטרתו של הצבא הרוסי להשתלט במהרה על הבירה קייב ולסלק את הממשלה הפרו-מערבית בראשותו של הנשיא זלנסקי. בתוך זמן קצר התברר כי התוכניות אינן מתקדמות כהלכה, עם ההתנגדות הגדולה של הכוחות האוקראיניים בלחימה בפרוורי הבירה קייב ומצפון לה, לדוגמה בנמל התעופה הצבאי הוסטומל – שם ניסו הרוסים להנחית צנחנים שישתלטו על המתחם הצבאי ויעמדו בנקודת זינוק טובה לכיוון הבירה.

במשך השבועות הראשונים של המלחמה צפה העולם כולו בהתרסקות תוכנית המלחמה הרוסית – עם דשדושה של שיירת הצבא הרוסי האימתנית באורך עשרות קילומטרים שנעה לכיוון קייב – אך לבסוף התפזרה בקול ענות חלושה. גם כל המאמצים הרוסיים לכיבוש אזור צפון אוקראינה נכשלו – מה שהביא לשינוי נוסף בתוכניות המלחמה הרוסיות – התמקדות במזרח ובדרום המדינה.

ולדימיר פוטין במצעד הניצחון, רוסיה, 2022 (צילום: ap)
ולדימיר פוטין במצעד הניצחון, רוסיה, 2022 | צילום: ap

לפי שעה נראה כי הצבא הרוסי, שחווה שחיקה עצומה ביכולותיו ועל פי ההערכות שונות במערב איבד יותר מרבע מכוחו, מתקשה מאוד לעמוד גם במטרות החדשות במזרח. במהלך השבועות האחרונים נרשמים קרבות קשים באזור דונבאס, ועל פי דיווחים שונים, עיירות וערים רבות באזור עוברות לעתים קרובות בין שליטה רוסית ואוקראינית. במרחב העיר חארקוב הצליחו הכוחות האוקראיניים להדוף את הכוחות הרוסיים למרחק של יותר מ-40 ק"מ.

כפי הנראה כעת, התרחיש האידיאלי מבחינת הרוסים יהיה כיבוש גדול ככל הניתן במזרח אוקראינה, וניתוקה מרצועת חוף הים השחור בדרום-מזרחה. יום הניצחון על הנאצים ב-9 במאי הוא רק נקודה אחת על ציר הזמן של המלחמה, שעל פי כל ההערכות צפויה להימשך עוד זמן רב ואולי גם תתרחב לשנת 2023.

מצעד הניצחון, רוסיה, 2022 (צילום: ap)
מצעד הניצחון, רוסיה, 2022 | צילום: ap
מצעד הניצחון, רוסיה (צילום: ap)
מצעד הניצחון, רוסיה | צילום: ap

מומחים רבים מעריכים כעת כי גם התסריט הטוב ביותר מבחינתה של מוסקווה לא יוכל להיחשב לניצחון של ממש ויגרור נזקים כבדים מבחינת הקרמלין. על פי הערכות אלה, גם אם יצליח הצבא הרוסי לכבוש את דרום אוקראינה באופן מלא, תרחיש שלפי שעה אינו קרוב, יצריך הדבר נוכחות גבוהה מאוד של הצבא הרוסי בשטח לאורך זמן רב. על רקע ריבוי הדיווחים של משרד ההגנה הבריטי בנוגע לפגיעה בכוחו של הצבא הרוסי והעובדה כי יידרשו לו לא פחות מ"שנים" כדי לשקם את יכולותיו, עולה השאלה עד כמה יכולה רוסיה לעמוד במשימה אינטנסיבית של שליטה בשטח הכבוש תחת אוכלוסייה אוקראינית המתנגדת לשלטון.