כבר יותר מחודשיים חלפו מאז שרוסיה פלשה לאוקראינה, ומאז מתנהלת שם מלחמה קשה ועקובה מדם. עיני העולם כולו נשואות במשך ימים ארוכים למלחמה, שמעבר לפגיעה הקשה בחיי אזרחי אוקראינה, גוררת גם מחיר כבד מרובן הגדול של המדינות. בשל המלחמה, זינקו לאחרונה מחירי הנפט, הגז, המזון, וכן מחירי סחורות נוספות רבות, שבזמן שגרה מיוצאות מרוסיה ואוקראינה בכמויות גדולות. בעוד העולם כולו כבר מרגיש את העלייה במחירים, לצד איומים ממשיים מפני משבר מזון גדול שצפוי במדינות רבות – בערב הסעודית וקטר דווקא נהנים מכל רגע, והן בלי ספק המרוויחות הכלכליות הגדולות ביותר של המלחמה באוקראינה.

בימים האחרונים הודיעה ממשלת ערב הסעודית כי כלכלתה צמחה ברבעון האחרון בקצב המהיר ביותר מזה יותר מעשור. בעוד מרבית המדינות בעולם חשות בכיסן את העלייה החריפה במחירי הנפט בשל המלחמה – סעודיה, מגדולות יצואניות הנפט בעולם, רשמה עלייה של כמעט 10% בתמ"ג, הנתון הגבוה ביותר מאז שנת 2011.

הזינוק במחירי הנפט, עלייה של 38% רק בשנת 2022, מהווה עלייה של יותר מ-50% במחיר ביחס לשנת 2021. בשנה הקרובה צפויה כלכלתה של סעודיה לצמוח ב-7.6% נוספים, ולראשונה אי פעם תגיע לערך של יותר מטריליון דולרים, כך לפי קרן המטבע הבין-לאומית. למרות העליות במחירי הנפט, סעודיה יחד עם יתר מדינות אופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט), ורוסיה ביניהן, הגדילה את הייצור בתקופה האחרונה, ובחודש מרץ שאבה 10.3 מיליון חביות בכל יום, הכמות הגדולה ביותר מאז אפריל 2020.

הערכות מוקדמות, מימיה הראשונים של המלחמה באוקראינה, קבעו כי ההכנסות של סעודיה ממכירת נפט צפויות לגדול פי 4 ביחס לשנה שעברה. כעת מעריכים בממלכה כי השנה, לראשונה מאז שנת 2013, יעבור תקציב חיובי – עם יחס עודף בין ההכנסות וההוצאות.

מוחמד בן סלמאן
צינורות נפט של ארמקו בסעודיה (צילום: רויטרס, חדשות)
צינורות נפט של ארמקו בסעודיה | צילום: רויטרס, חדשות

סעודיה אינה המרוויחה היחידה מהעליות במחירי האנרגיה בעקבות המלחמה. המדינה שאולי נהנית מהמשבר יותר מכל אחת אחרת היא קטר – שבחסות המלחמה צפויה להפוך בתוך כמה שנים ליצואנית הגז הטבעי הגדולה ביותר בעולם. מדינות רבות ביבשת אירופה, שנכון להיום נשענות בחלקן הגדול על הגז הרוסי, כבר שלחו נציגים רמי-דרג לדוחה עם מסר חד וברור: זקוקים לגז שלכם בהקדם האפשרי ובכמות גדולה ככל הניתן. המגמה קיבלה משנה תוקף בשבוע שעבר, עם ההחלטה של ענקית הגז הרוסית "גזפרום" לעצור את אספקת הגז לפולין ובולגריה.

כבר עתה, לאחר הרבעון הראשון של השנה, חצו הכנסותיה של קטר מיצוא הנפט והגז את סכום 100 מיליארד הדולרים, בפעם הראשונה מאז 2014. הצמא האירופאי לגז טבעי ממקורות חדשים מגיע עבור הקטרים בתזמון טוב, לאחר שבשנים האחרונות השקיעו סכום עתק של 30 מיליארד דולרים בשדרוג משק הגז שלהם, מתוך מטרה להגדיל את מכסות הייצוא ביותר מ-60% עד שנת 2027. אם לפני המלחמה היו פרשנים רבים שהטילו ספק ביכולתה של קטר לעמוד ביעדים – הזניקה המלחמה את הביקושים העולמיים – וקטר היא הראשונה ליהנות מכך.

קטר, מדינה בעלת אוכלוסייה של כ-3 מיליון תושבים, הגם שרק כמה מאות אלפים מהם נחשבים לאזרחים של ממש, היא בעלת עתודות הגז הטבעי השלישית בגודלה בעולם. עוד לפני שפרצה המלחמה זיהו במערב את הפוטנציאל הגדול של קטר כיצואנית גז חשובה, ובחודש ינואר זכה אמיר קטר, שיח' תמים בן ח'מד א-ת'אני, לאירוח של כבוד מלכים בבית הלבן עם הנשיא ביידן. אותו ביידן, שבקמפיין הבחירות שלו לפני שנתיים הציג אג'נדה ירוקה שביקשה לעודד כמה שיותר שימוש באנרגיות מתחדשות – החל כבר אז לחזר אחר הגז המזהם של האמירות מהמפרץ.

הפיוס בין יורש העצר הסעודי והאמיר של קטר

באותו ביקור בבית הלבן, ובזמן שסעודיה, בעלת ברית היסטורית אחרת של ארה"ב בהובלתו של יורש העצר מוחמד בן סלמאן, זוכה לכתף קרה מארה"ב – זכתה קטר בכבוד מיוחד: בעלת ברית עיקרית שאינה חברה בנאט"ו. בשנה הקרובה צפויה כלכלת קטר לצמוח בכמעט 5%, גידול שיא מאז שנת 2015, והתמ"ג צפוי לשוב לערך של כמעט 80 אלף דולרים. בחודשים נובמבר ודצמבר תארח את המונדיאל, ותהיה המדינה הערבית הראשונה לעשות זאת - ובכך תחתום שנה היסטורית, לא פחות מכך.

ממדינות מבודדות – לבעלות ברית חשובות

אם כעת נדמה שמצבה של קטר טוב במיוחד, צריך לחזור רק כמה שנים לאחור כדי לזכור שהמצב היה עד לא מזמן אחר לחלוטין. בשנת 2017 הטילו סעודיה, איחוד האמירויות, בחרין ומצרים חרם נרחב על קטר – בשל תמיכתה בגורמי טרור רבים, בהם איראן, המורדים החות'ים בתימן וגם תנועת חמאס. יותר מ-3 שנים לאחר מכן, בעוד מהלך דיפלומטי מוצלח של ממשל טראמפ במזרח התיכון, הסכימו אותן מדינות לבטל את החרם ולחדש את היחסים עם דוחה. מעבר לכך, במשך השנים האחרונות סבלה קטר מביקורת בין-לאומית עזה לקראת המונדיאל שתארח – עם טענות רבות על פגיעה של ממש בזכויות הפועלים שהקימו את האצטדיונים והתשתיות החדשים שבה, וכן טענות (שרבות מהן הוכחו כנכונות) בנוגע לעובדה ש"קנתה" את הזכות לארח את המונדיאל באמצעות שוחד לבכירים בפיפ"א.

למרות כל זאת, קטר היום היא אחת המדינות הפופולריות והמבוקשות ביותר בעולם מבחינה כלכלית וגיאופוליטית. ניכר כי השפעתה נוכחת כמעט בכל נקודה באזור בפרט ובעולם בכלל, וצפוי כי מגמה זו רק תלך ותעמיק בשנים הקרובות.

אצטדיון אל-ג'נוב בקטר, שיארח את משחקי המונדיאל (צילום: reuters)
אצטדיון אל-ג'נוב בקטר, שיארח את משחקי המונדיאל | צילום: reuters

גם סעודיה חווה בעצמה בתקופה האחרונה עדנה עולמית מחודשת. מאז כניסתו לתפקיד של הנשיא ביידן חל פיחות דרמטי במעמדה של סעודיה בוושינגטון ובעולם כולו, על רקע מחאתו של הנשיא האמריקני מיורש העצר מוחמד בן סלמאן והחשדות נגדו על הפרת זכויות אדם ומעורבותו ברצח העיתונאי הסעודי ג'מאל חשוקג'י באיסטנבול ב-2018. כעת גם היא, מאז פלישתה של רוסיה לאוקראינה – הפכה להיות גורם מבוקש בזירה העולמית. ביטויים למגמה ניתן למצוא למשל בביקור שערך לאחרונה ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון בריאד בבקשה להגדלת תפוקת הנפט, ואי הנכונות של בן סלמאן לתאם שיחת טלפון עם הנשיא ביידן.

על רקע העלייה הדרמטית במחירי הנפט, מנסה ביידן לחדש את הקשר עם סעודיה ועם יורש העצר הסעודי. ביידן, המודאג ממצבו ומצב מפלגתו בסקרים לקראת בחירות אמצע הקדנציה ופתיחת המאבק לבחירות לנשיאות, נחוש להביא להורדת מחירי הנפט – מהלך המחייב את תמיכת הסעודים. בריאד שמחים כעת להיות הצד המחוזר, נהנים מאוד מהגידול העצום ברווחים, ולא ניכר כי ייעתרו כעת לבקשות להגדלת התפוקה.

המלחמה באוקראינה הזניקה באחת את מעמדן של שתי המפרציות החשובות – והביאה לשינוי של ממש ביחס אליהן מצד האמריקנים ויתר מדינות המערב. גם בדוחה וגם בריאד מבינים היטב שהמשבר העולמי, אולי הגדול ביותר מזה שנים ארוכות, מהווה מבחינתן לא פחות משובר שוויון – וניתן להעריך שיעשו שם ככל הניתן למקסום הרווחים בכל תחום שיוכלו. כך למשל, רק בשבועות האחרונים הודיע האיחוד האירופי כי אזרחים מקטר ומכווית (שגם נהנית מגידול עצום בהכנסות ממכירת נפט) לא יידרשו להנפיק אשרות כניסה מיוחדות מבעוד מועד. במקביל, סעודיה מרבה בחודשים האחרונים לאותת על עושר האפשרויות הגדל שלה מצידה של סין.

מכלית גז מקטר עוברת בתעלת סואץ (צילום: reuters)
מכלית גז מקטר עוברת בתעלת סואץ | צילום: reuters
דוחה, בירת קטר (צילום: reuters)
דוחה, בירת קטר | צילום: reuters

המשבר העולמי שווה לקטרים ולסעודים הרבה מאוד כסף, ובעולם ששואף להגיע ביום מן הימים לעצמאות מנפט וגז, יש לכך משמעות גדולה במיוחד. יחד עם זאת, כסף ממש אינו הדבר היחיד שמעניין אותן – ובראש ובראשונה עומד לנגד עיניהן הצורך לשדרוג מעמדן והשפעתן באזור ובעולם, לצד האינטרס הגדול ביותר של הבטחת שלמותן ושלמות משטריהן. את סכומי העתק שירוויחו שם במשבר הנוכחי – אנו נראה היטב ובקרוב בהשקעות במצרים, פקיסטן, טורקיה, תימן וגם אצלנו - ברצועת עזה.