באירן מציינים היום (שישי) 43 שנים למהפכה האיסלאמית ששינתה את פני המדינה – וגם קטעה את הקשרים עם ישראל. נשיא אירן איברהים ראיסי, שכונה "הקצב", דווקא לא התייחס לישראל מפורשות בנאומו – אך הקהל לא הפסיק להפריע לו בקריאות מתלהמות. הוא הבהיר לקהל שומעיו המשולהב: "לא ניתן שישלטו עלינו" - והביע אופטימיות לגבי עתידה של אירן.

מפגינים צעקו "מוות לאמריקה, מוות לישראל" – קריאות שנשמעות במדינה לעיתים תכופות מאז המהפכה ב-1979 – וגם הוסיפו "מוות לאנגליה". הנאום וחגיגות היום המיוחד כללו גם שריפת דגלים וקריאות נאצה רבות. התקשורת העבירה בשידור ישיר את נאומו ושידרה גם הפגנות ספונטניות ברחובות.

אירנים שורפים דגלי ארה"ב (צילום: רויטרס)
מפגינים אירנים שרפו דגלים אמריקנים | צילום: רויטרס

"לא תולים תקוות בווינה ובניו יורק"

ראיסי לא הזכיר מפורשות את ישראל אך אמר: "אנחנו צריכים להסתכל על כל המדינות בעולם והיכולות שלהם, במיוחד באזור שלנו". עוד אמר: "אנחנו שואפים ליחסים טובים עם המדינות באזור. אם יש כאן צרות, הן בגלל התערבות חיצונית". לדבריו, אירן מסתמכת רק על כוחה הכלכלי – ולא מצפה לתמיכה מעבר לים או לחיזוק בעקבות שיחות הגרעין.

הנשיא האירני סיפק מסר שבארצות הברית לא ישמחו לשמוע, בזמן שהשיחות על הסכם הגרעין מתקרבות לרגעי ההכרעה: "מעולם לא תלינו תקוות בשיחות הללו. אנחנו תולים תקוות במזרח, במערב, בצפון ובדרום – בכל חלקי המדינה שלנו – אבל מעולם לא בווינה או בניו יורק. התקוות שלנו תלויות באללה ובעם שלנו".

איברהים ראיסי
מסר לוחמני. נשיא אירן ראיסי

עוד עקץ את קודמו בתפקיד, חסן רוחאני, ואמר: "מדיניות החוץ שלנו היא מאוזנת, והמבט כלפי המערב הפך אותה בעבר ללא מאוזנת". שיחות הגרעין חודשו לאחר הפסקה של 10 ימים, אך הן מתקיימות באופן עקיף – והקשחת העמדות האירנית מסמנת כי הסיכויים להשיג הסכם קלושים.

גם דובר משרד החוץ פרסם הודעה לרגל היום המיוחד: "ארצנו הקריבה רבות כדי לשמור על הערכים והקרונות שלנו. לפני 43 שנה המאבק להגדרה עצמית ולאירן חופשייה ועצמאית הסתיים בניצחון. לא נתפשר על ההחלטה שלנו לעמוד על הזכויות של אירן והאינטרסים שלה".

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן לחץ השבוע על אירן לחדש את ההסכם ואמר כי אם לא תושג פשרה בשבועות הקרובים, יהיה "בלתי אפשרי" לחזור להסכם. מנגד שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב העריך כי צפויה "דרך ארוכה" עד שניתן יהיה לחדש את ההסכם – אותו מסמך שדונלד טראמפ הסיר את חתימתו ממנו ב-2018.

גאנם איברהים השתתף בהכנת הידיעה.