חודש למלחמה באוקראינה – ובמוסקווה מוסיפים לטעון שמדובר ב"מבצע צבאי מיוחד". שירותי הביון במערב חוזרים וטוענים שפוטין עצבני ומתוסכל בשל הקושי להתקדם באוקראינה והיעדר ההישגים הצבאיים המוחשיים שביכולתו להציג. חלק אף טוענים כי פוטין כלל אינו מעודכן במה שבאמת מתרחש בשטח.

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

פוטין, נשיא רוסיה, הוא המפקד העליון ומקבל ההחלטות היחיד בקרמלין שבמוסקווה. לצידו פועלת כוורת ענפה של אנשי מקצוע ותיקים – המסייעים לו בהוצאה לפועל של פקודותיו והוראותיו. סגנו הוא דימיטרי מדוודב, עושה דברו – שכיהן בעבר גם כנשיא וגם כראש ממשלה מטעמו.

רבים מחברי הצוות המסייע של פוטין מתנהלים בצללים ואינם מוכרים למדי. יחד עם זאת, השניים שעומדים בראש מערכת יחסי החוץ של פוטין הם שר החוץ סרגיי לברוב, הנמצא בתפקידו כבר 18 שנים, ודוברו של פוטין, דימיטרי פסקוב – הצמוד אליו כבר 20 שנה. השניים הללו אחראים לתווך לעולם כולו את מסריו של פוטין, ובמשך חודש הם חוזרים וטוענים שמבחינתם "הכול מתנהל לפי התוכנית, ורוסיה תמשיך עד שתשיג את כל מטרותיה".

להבדיל מלברוב ופסקוב, מי שלא נראה בפומבי כבר שבועיים כמעט, ויש אף שמועות שהחל לסבול מבעיות רפואיות, הוא שר ההגנה סרגיי שויגו, שעד לתחילת המלחמה היה צמוד לפוטין שנים ארוכות אף הוא – ואפילו נחשב ליורש אפשרי. פסקוב התייחס היום לשמועות בעניינות – ואמר "שלשויגו נכונו עוד עלילות".

בנוסף לשויגו, גם רמטכ"ל צבא רוסיה, ולרי גרסימוב, נעלם לאחרונה מהתמונות והדיווחים שמפיץ הקרמלין. הוא נחשב אחראי לתכנון הפלישה לאוקראינה, ויש האומרים שלמרות ההתהדרות בדרגותיו ומדיו – אין לו כלל הכשרה צבאית. לפי דיווחים שונים, שאינם רשמיים, פוטין מטיל את האחריות לכישלון הצבאי של רוסיה באוקראינה על שויגו וגרסימוב.

מקורב נוסף לפוטין הוא ניקולאי פטרושוב, מזכיר המועצה לביטחון לאומי, וראש שירות הביטחון הכללי בעבר, שהחליף בתפקיד זה את פוטין עצמו. ראש השירות הנוכחי, אלכסנדר בורטניקוב, נחשב לחלק מהמעגל הקרוב ביותר לפוטין. עליו נטען בדיווחים שונים כי ניסה להוביל מהלך להחלפתו של פוטין. רבים מאותם דיווחים אינם מגיעים ממוסקווה, אלא דווקא מקייב – מה שמציב בסימן שאלה גדול את מידת מהימנותם.

את החבורה המקיפה את פוטין משלים סרגיי נרישקין, אחראי ביטחון החוץ של רוסיה – שזכור על שספג השפלה פומבית מפוטין ערב המלחמה, בדיון במוסקווה בנוגע להכרה ברפובליקות של דונייצק ולוהנסק. לבסוף, יש גם אישה אחת, משפיעה, ולנטינה מאטוויינקו. מאטוויינקו היא סנאטורית ויושבת ראש מועצת הפדרציה במוסקווה, ורק לאחרונה אמרה שפוטין ישמח להיפגש עם זלנסקי – אולם רק אחרי שיושג ההסכם שרוסיה מעוניינת בו.

כל אנשי הנשיא של פוטין, הכוורת הביטחונית שלו, הם אלו הנחשבים כנאמנים ביותר אליו. נראה כי חלק לא מבוטל מתפקידם הוא לייצר מצג של התייעצות בקרמלין, למרות שסביר כי רוב ההחלטות מתקבלות על ידי פוטין עצמו מבעוד מועד. לא ברור עד כמה הם חופשיים להציג בפניו דעה שונה ממנו – וגם אם הם מעזים לעשות כן – עד כמה הוא מקשיב להם.