הדאגה מפני פלישה רוסית לאוקראינה והעימות מול מדינות המערב מגבירה גם את החשש שפוטין ישתמש בנשק הכלכלי החזק ביותר שלו – ויפסיק או יקצץ באספקת הגז הטבעי מרוסיה לאירופה. כדי למנוע תרחיש כזה ולנטרל את האיום הרוסי, ארה"ב מתכננת בימים אלה תוכנית לאספקת גז חלופית מכל רחבי העולם.

בגרדיאן הבריטי מדווחים כי גורמים רשמיים בממשל האמריקני אמרו אמש (שלישי) כי החלו לנהל משא ומתן עם ספקי גז ברחבי העולם, וכעת הם בטוחים שאירופה לא תסבול מאובדן פתאומי של אנרגיה לחימום באמצע החורף.

מפעל גז ברוסיה (צילום: רויטרס)
מפעל גז באי הרוסי סחלין | צילום: רויטרס

"כדי להבטיח שאירופה תוכל לעבור את החורף והאביב, אנו מצפים להיות מוכנים להבטיח אספקה ​​חלופית שתכסה את הרוב המשמעותי של המחסור הפוטנציאלי", כך לפי גורם בכיר בממשל.

התוכנית לאספקת גז חלופית היא חלק מהמסע של ארה"ב ובעלות בריתה האירופאיות בהצגת חזית מאוחדת מול נשיא רוסיה פוטין, בתקווה שהדבר ירתיע אותו בסופו של דבר מלפלוש לשכנתו אוקראינה. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר אמש כי אף ישקול להטיל סנקציות אישיות על פוטין עצמו.

לדברי הנשיא ביידן, אם רוסיה תתקוף זו תהיה "הפלישה הגדולה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה" והיא עשויה "לשנות את העולם".

צבא רוסיה מתאמן (צילום: Reuters)
צבא רוסיה באימון | צילום: Reuters

על רקע ההחלטה של גרמניה שלא לסייע לאוקראינה במשלוחי נשק, ראש הממשלה הבריטי בוריס ג'ונסון רמז כי גרמניה מודאגת מהטלת סנקציות נגד רוסיה בגלל התלות שלה בגז הרוסי. ג'ונסון הוסיף כי בריטניה תהיה מוכנה להציב חיילים נוספים במזרח אירופה אם אוקראינה תותקף.

בתוך כך, נשיא צרפת עמנואל מקרון וקנצלר גרמניה החדש אולף שולץ נפגשו אמש כדי לתאם עמדות. מקור אמר כי הוא אמור לשוחח עם הנשיא פוטין בטלפון ביום שישי והבהיר כי צרפת וגרמניה לעולם לא ינטשו את הדיאלוג עם רוסיה. עם זאת, מקרון הדגיש: "אם תהיה תוקפנות, תהיה גם תגובה והמחיר יהיה גבוה מאוד".