היום הרביעי ללחימה באוקראינה (ראשון) הסתיים עם סימנים ראשונים לתחילתו של מהלך דיפלומטי שעשוי לעצור את האש. ובכל זאת - גם אחרי כמה שעות של "הפוגה" על רקע המגעים למשא ומתן - הקרבות בשטח לא באמת פסקו, ובאוקראינה אף דיווחו לפנות בוקר כי פיצוצים נשמעו בבירה קייב ובאזור העיר חרקוב.

במהלך הלילה (בין ראשון לשני) צבא אוקראינה התייחס למלחמה וטען כי "אתמול היה יום קשה". לדברי הצבא, "החיילים הרוסיים ממשיכים להפגיז כמעט לכל הכיוונים". בהמשך לכך דווח כי ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון שוחח עם נשיא אוקראינה זלנסקי והבטיח לו כי בריטניה תעשה הכול כדי להעניק סיוע הגנתי ממנה ומיתר מדינות המערב. זלנסקי השיב כי "24 השעות הקרובות הן קריטיות".

הנשיא ביידן צפוי לקיים הבוקר עדכון מצב עם בעלי בריתו, מנהיגי ברית המערב, בנוגע להתפתחויות האחרונות בנעשה באוקראינה. העיתון וושינגטון פוסט מדווח כי גורמי מודיעין אמריקניים מעריכים שכבר הבוקר צפויים כוחות צבא מבלארוס להצטרף ללחימה לצד כוחות הצבא הרוסיים. עד כה שימשה בלארוס את הצבא הרוסי לפלישה ממנה למרחב הבירה קייב, וכעת, על פי ההערכות, יצטרפו הכוחות הבלארוסיים ללחימה. רק אתמול הודיע נשיא אוקראינה זלנסקי כי אינו מעוניין לקיים שיחות על הפסקת האש בבירת המדינה שממנה "עפים טילים" על קייב - ולבסוף סוכם כי השיחות יתקיימו בעיר גומל שבבלארוס, סמוך לגבול עם אוקראינה.

על רקע הדיווחים על תחילתו של משא ומתן, רוסיה ואוקראינה הודיעו אתמול כי שיגרו משלחות לבלארוס לשם כך, אך גם המנהיגים, על רקע הדיווחים על תקיפות, לא שידרו אופטימיות: פוטין העלה כוננות גרעינית, וזלנסקי הצהיר שהוא לא מאמין בשיחות הפיוס. ארה"ב לרוסיה: "האיומים על העלאת הכוננות הגרעינית מיותרים, תעצרו אותם". 

האירועים המרכזיים אמש:

• שיירה צבאית רוסית עצומה תועדה בדרכה לקייב

• שר החוץ של האיחוד האירופי: "מפחדים שרוסיה לא תעצור באוקראינה"

• פוטין הורה למערך כוחות ההרתעה הגרעיניים להיכנס לכוננות מוגברת

• זלנסקי פסימי: "לא מאמין שיהיו תוצאות לשיחות"

• אירופה סוגרת את השמיים למטוסים רוסיים - גם של אוליגרכים

• שגרירות רוסיה על התיאום עם ישראל בסוריה: "המנגנון עובד וימשיך לעבוד"

• ירי אזהרה לעבר עיתונאים ישראלים בקייב, אין נפגעים באירוע

• גל אזעקות בקייב ובלבוב נשמעו מספר פעמים במהלך הערב

• ארה"ב לסין: "זה הזמן לגנות את פוטין, אל תעמדו בצד"

• בנט התקשר לפוטין והסכים להיות גורם בשיחות עם אוקראינה

תמונות לוויין של החברה האמריקנית מקסאר שצולמו אתמול, הראו שיירה ענקית של מאות כלי רכב של צבא רוסיה, ובהם גם טנקים, מתקדמים לכיוון הבירה קייב, במרחק של כ-65 ק"מ מהעיר. בסוכנות הידיעות רויטרס דיווחו שאורך השיירה כ-5 ק"מ, והיא נמצאת מצפון-מזרח לקייב.  

במקביל לתחילת השיחות, הצבא הרוסי מנסה לייצר הישגים, והאוקראינים מצידם ממשיכים את קרב הבלימה. על רקע הדיווח של רויטרס, בארה"ב אומרים שהכוחות הרוסיים נבלמו 30 ק"מ מקייב. בגבולות אוקראינה תורי ענק של המוני הפליטים שמנסים לברוח מאימת המלחמה, ובמערב ממשיכים לנסות לגבות מחיר ממוסקבה כשבאיחוד האירופי עוד ועוד מדינות סוגרות את המרחב האווירי שלהן בפני הרוסים.

היום הרביעי למלחמה: מה שידוע על מפת הקרב

לפי מקורות רבים, ישנן "נגיסות" רוסיות משמעותיות בשטח אוקראינה, אך ערפל הקרב עדיין כבד. אין חולק שהעיר השנייה בגודלה, חארקוב, הייתה המטרה המרכזית בלילה שלשום וגם אתמול. עם זאת - ראש העירייה שלה עדיין טוען, מתעקש, ש"כל חרקוב בשליטה אוקראינית".

באשר לבירה קייב, במהלך היום נשלחו הרבה סרטונים של שיירות נגמ"שים רוסיים, וגם מהעיירה הסמוכה בוצ'ה ומהפרוור ואסילקי, וחילופי אש ממש ליד בית חולים במרכז העיר. ראש עיריית קייב אמר אמש שהם מוקפים בכוחות רוסיים ושהלילה "יהיה קשה", אבל שהוא אופטימי. בריאיון לסוכנות הידיעות AP, טען כי עד כה נהרגו בקייב 9 בני אדם, ובהם ילד אחד.

חיילים אוקראינים בתחנת הרכבת של קייב (צילום: רויטרס)
חיילים אוקראינים בתחנת הרכבת של קייב | צילום: רויטרס

ועדיין, כמו ראש עיריית חרקוב, ראש עיריית קייב טוען שכל הבירה בשליטתו. מה ששוב מעורר את השאלה - האם ניתן להאמין לדיווח האוקראיני על "4,300 חיילים רוסים שנהרגו?". הרוסים מנהלים קרב התקדמות. מולם, צבא אוקראינה, קטן וחלש במידה ניכרת, אבל קיבל באחרונה ציוד מתקדם שהפך למאוד אפקטיבי בלחימה ופועל בלוחמת גרילה.

מבנה בדונייצק שהופצץ במהלך המלחמה באוקראינה (צילום: getty images)
מבנה בדונייצק שהופצץ במהלך המלחמה באוקראינה | צילום: getty images

כך למשל באזור הכפרי 30 ק"מ מצפון לקייב שהגיעו ממנו תיעודים של חוליות נ"ט אוקראיניות, נושאות טילים מתוצרת ארה"ב ואירופה שפוגעים היטב מטווחים רחוקים ומעכבים את הטנקים הרוסיים. אחד הלוחמים מסתובב בין הנגמ"שים והטנקים שהשמיד, וכך זה במקומות רבים ברחבי המדינה.

הצבא הרוסי עדיין נלחם ב"הילוך נמוך"

גם הופעת בכורה למל"טים תוקפים הייתה אתמול. המל"טים, מדגם "באירקטאר TB2" מתוצרת טורקיה שקיבלה אוקראינה רק לאחרונה, פגעו בשיירות הצבא הרוסי ליד חארקוב. חשוב להדגיש, הרוסים עוד לא עברו להתקפה. אם יחליטו לעשות כן, נראה לחימה אחרת, אכזרית הרבה יותר.

בין היתר, הם יפעילו אש מאסיבית ופחות מדויקת. הם יעשו שימוש נרחב ברקטות, הפצצות כבדות מן האוויר, טילי שיוט וארטילריה - וזה יביא בהכרח לנפגעים רבים ופגיעה קשה באזרחים. בינתיים, הרוסים מקפידים בעיקר להתקדם, נזהרים מכניסה לערים, ומעדיפים ככל הנראה כתר ולא כניסה עם חיילים.

ודווקא בצל ההתקדמות האיטית של הצבא הרוסי, הודיע ג'וזף בורל, שר החוץ של האיחוד האירופי, שהוא חושש שרוסיה לא תעצור באוקראינה, וש"השפעתה תזלוג למדינות שכנות באירופה, בהן מולדובה וגאורגיה. חוששים מה שיקרה באזור".

בין שיחות לסנקציות: תמונת המצב הדיפלומטית

הלילה כל תשומת הלב מופנית לעיר גומל, האתר שנבחר לשיחות על הפסקת אש, בצד הבלארוסי של הגבול, 100 קילומטר מצפון לקייב, לא רחוק מצ'רנוביל. על פי גורמים שונים, המגעים החלו, וזרעו אופטימיות ברחבי העולם לגבי המשך בשיחות משא ומתן בשעות הבוקר, אלא שהמנהיגים עצמם פחות אופטימיים.

פוטין וזלנסקי (עיבוד: רויטרס/ap)
פוטין וזלנסקי | עיבוד: רויטרס/ap

זלנסקי אמר שהוא לא מאמין בשיחות הללו, ופוטין הודיע שהוא מעלה את הכוננות של הכוחות הגרעיניים. בינתיים, בסוכנות הידיעות הרוסית TASS דיווחו כי "המשא ומתן בין רוסיה לבין אוקראינה שתוכנן להיערך בבלארוס, לא יחל בשעות הקרובות".

כתבות נוספות על המלחמה באוקראינה ב-N12:

המהלך של פוטין בא על רקע הסנקציות הכבדות שמוטלות נגדו ונגד ארצו. אתמול המרחב האווירי בכל אירופה נסגר בפני רוסיה הלכה למעשה, כאשר כל מדינות האיחוד האירופי החליטו לסגור את השמיים למטוסים רוסיים. בגזרת הפליטים - האומדן העדכני הוא כבר של 360 אלף אוקראינים וזרים שעזבו דרך מעברי הגבול, והמספר עולה בכל רגע.

לסיכום, ביום הרביעי למלחמה כבר ברור שמצד אחד, רוסיה לא משתמשת במלוא כוחה הצבאי, אך מצד שני, האוקראינים כבר למדו בחלק מהמקרים איך להתמודד עם העדיפות הרוסית. עם זאת, רק רבע מכוחו של הצבא הרוסי הוטל למערכה לפי שעה. אם יחליטו הרוסים להוריד כפפות, וזה יכול לקרות בכל רגע, התמונה תשתנה במהירות, והדברים ייראו אחרת לגמרי.

שני בירנבוים השתתפה בהכנת הידיעה