בדרך לפלישה רוסית? נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר היום (חמישי) שמתרבות האינדיקציות לכך שרוסיה מתכננת לפלוש לאוקראינה, כולל סימנים שמוסקבה מכינה "מבצע הונאה" כדי להצדיק זאת. מוקדם יותר, התנהלו חילופי איש במזרח אוקראינה, בין הצבא לבדלנים פרו-רוסים. "לא אדבר עם פוטין", הצהיר ביידן.

תקציר ההתפתחויות האחרונות:

• הכוחות בגבול תוגברו ב-7,000 חיילים לקראת אפשרות של פלישה רוסיה
• בשעה זו: דיון חירום המועצת הביטחון של האו"ם
• שר ההגנה הבריטי טען כי לרוסיה יש מספיק כוחות בגבול כדי לפלוש
• סגן שגריר ארה"ב גורש ממוסקבה - הבית הלבן התייחס למהלך כצעד של הסלמה
• ביידן הזהיר מפני פלישה רוסית לאוקראינה: "יכול לקרות בכל רגע. הם מנסים ליצור כל עילה לפלישה"

"התקשורת הרוסית כבר ימים מפיצה מסרים שמעלים את המתיחות ואנחנו נגיב על הפרובוקציות", הצהיר שר החוץ של ארה"ב, אנתוני בלינקן. "התקיפה הרוסית המזוייפת או האמתית עלולות לכלול שימוש בנשק כימי. הרוסים הציבו לעצמם למטרה את קייב הבירה וקבוצות ספציפיות באוקראינה".

נתניהו ובלינקן במסיבת עיתונאים (צילום: N12)
בלינקן: "אני לא כאן כדי להצית מלחמה, אני כאן כדי למנוע אחת" | צילום: N12

"אני כאן לא כדי לפתוח מלחמה, אלא כדי למנוע אחת", אמר בלינקן בסוף דבריו ודרש מהממשלה הרוסית להודיע באופן ברור וחד משמעי שלא תפלוש לאוקראינה והדגיש כי דיפלומטיה היא הדרך הטובה ביותר להרגעת הרוחות בין הצדדים. 

שרת החוץ של בריטניה, ליז טרוס, דחקה בקרמלין "לבחור בדיפלומטיה". היא הבהירה כי הצבא הרוסי אינו נסוג מעמדות התקיפה, וחזרה על האזהרות מפני סנקציות. "רוסיה חייבת לחשוב שוב. למרות הטענות שלהם, ההצטברות הצבאית של רוסיה אינה מראה סימנים של האטה", אמרה טרוס. "אנחנו מוכנים להטיל עיצומים חמורים על רוסיה, היא תשלם מחיר כלכלי חמור באמצעות חבילה חסרת תקדים של סנקציות כלכליות".

עדכון המודיעין של משרד ההגנה הבריטי (צילום: משרד ההגנה של בריטניה, טוויטר)
עדכון מודיעין בריטי: רוסיה ריכזה מספיק כוחות סביב אוקראינה למהלך צבאי מיידי | צילום: משרד ההגנה של בריטניה, טוויטר

מנגד, שר החוץ האוקראיני דווקא אמר במסיבת העיתונאים המשותפת עם מקבילתו הבריטית כי "הדיפלומטיה עובדת". שר החוץ של אוקראינה דמיטרו קולבה הוסיף כי "פעולות מדברות חזק יותר ממילים", וכי לונדון הראתה את נכונותה לפעול. "לעולם לא נוכל לומר בוודאות מה יקרה מחר, אבל היום אנחנו עושים את המקסימום כדי לשמור על שלום", אמר קולבה.

לאחר שישראל ביקשה מרוסיה סיוע בפינוי אזרחים ישראליים במקרה של פלישה לאוקראינה - שגריר ישראל בקייב, מיכאל ברודסקי, זומן לשיחת נזיפה במשרד החוץ האוקראיני. נכון לאתמול עזבו את אוקראינה כ-3,000 ישראלים בלבד וההערכה היא שנותרו במדינה כעשרת אלפים ישראלים נוספים.

סיקור שוטף ב-N12:
• בדרך למלחמה? המהלך הבא של רוסיה
• באוקראינה לא מאמינים לרוסים: אלפי מקלטים נפתחו
• האיום הרוסי - והמסרים הסותרים מאוקראינה
טיסת החילוץ של עובדי המדינה מאוקראינה: "פאניקה"

ביידן הורה למזכיר המדינה אנתוני בלינקן לשנות את תוכניות הנסיעה שלו ברגע האחרון כדי לדבר בישיבת מועצת הביטחון של האו"ם על אוקראינה. "הראיות בשטח הן שרוסיה מתקדמת לקראת פלישה קרובה. זהו רגע מכריע", אמרה שגרירת ארצות הברית באו"ם, לינדה תומס-גרינפילד. למרבה האירוניה, נציג רוסיה ישב היום כנשיא המועצה, והוא יקבל החלטות על אופן הדיון.

באוקראינה טוענים: גן ילדים שהופצץ (צילום: רויטרס)
גן הילדים שהופגז במזרח אוקראינה | צילום: רויטרס

תת-מזכ"ל האו"ם לענייני פוליטיקה ובניית שלום, רוזמרי דיקרלו, דיווחה על הפרות חדשות של הפסקת אש בלוהנסק ודונייצק. היא אמרה ש"אסור לתת להפרות הללו להסלים עוד יותר". 

רוסיה מצידה, מכחישה שהיא מתכננת לפלוש לשכנתה, ואף דיווחה על הסגת חלק מכוחותיה מאזור הגבול עם אוקראינה. במקביל, הציגה מוסקבה רשימת דרישות למניעת ההסלמה. בוושינגטון מתעקשים כי רוסיה לא נסוגה, אלא למעשה שולחת כוחות נוספים. רוסיה הודיעה רשמית כי היא תיאלץ להגיב, כולל שימוש באמצעים "טכניים צבאיים", אם וושינגטון לא תנהל משא ומתן על הערבויות הביטחוניות שהיא דורשת.

הדרישות של רוסיה ל"אי הסלמה":

  1. אוקראינה תקיים את הסכמי מינסק (הפסקת אש במחוז הבדלני במזרח אוקראינה) ונשק לא יועבר יותר למדינה. 
  2. ארצות הברית תסיג את כל כוחותיה ממזרח אירופה שנשלחו לאזור לנוכח המשבר.
  3. על ארצות הברית להציג הצעות מפורטות לגבי הכוונות של נאט"ו "להתפשט" מזרחה.
  4. רוסיה מוכנה לעבוד עם ארצות הברית על הצעה לבקרה הדדית של אתרי פריסת טילים במזרח אירופה, וכן בכמה אתרים רוסיים.

רוסיה הבהירה כי הצעות הביטחון שלה הן חבילה שלמה, וכי אין לארצות הברית את האפשרות לבחור בסעיפים מסוימים מתוכה. בנוסף לכך, מתעקשים במוסקבה כי ההצעות האמריקניות בנושאי ביטחון היו "לא בונות", והתעלמו מהדאגות המרכזיות של רוסיה. במוסקבה הוסיפו כי "האולטימטומים של ארה"ב לרוסיה" להסגת כוחות משטח המדינה הריבוני אינם מקובלים ומערערים את הסיכויים להגיע להסכמות.

בתוך כך, רוסיה גירשה את סגן ראש הנציגות של ארצות הברית במוסקבה, בארט גורמן - כך אמר דובר מחלקת המדינה, שאף הזהיר מתגובה אמריקנית. "הפעולה של רוסיה נגד הדיפלומטים שלנו הייתה ללא התגרות מצדנו, ואנו רואים בכך צעד הסלמה ושוקלים את תגובתנו", אמר הדובר. לא ברור מה הסיבה לגירוש, אבל המהלך מגיע על רקע המשבר עם אוקראינה.

טנקים רוסיים ליד גבול אוקראינה (צילום: AP)
טנקים רוסיים ליד גבול אוקראינה | צילום: AP

לצד המתיחות בגבול, ארצות הברית ורוסיה מעורבות כבר תקופה במאבק על הנוכחות הדיפלומטית שלהן בבירות זו של זו, ובמוסקבה הכריזו בדצמבר האחרון כי צוותי השגרירות האמריקניים שהיו בתפקיד יותר משלוש שנים צריכים לחזור הביתה.

מוקדם יותר, צבא אוקראינה מסר שכוחות הנתמכים על ידי רוסיה במזרח אוקראינה ירו פגזים לעבר גן ילדים באזור לוהנסק, אך איש לא נפגע. בצילום שפרסמו חיילים אוקראינים נראה גן הילדים שנפגע מההפגזות בסטניציה לוהנסקה שבחזית העימות. המשמר הלאומי של אוקראינה קרא לאזרחים "להישאר רגועים" ולסמוך על כוחות הביטחון האוקראינים.

טנקים רוסיים ליד גבול אוקראינה (צילום: AP)
טנקים רוסיים ליד גבול אוקראינה | צילום: AP

המורדים הפרו-רוסים והכוחות האוקראינים האשימו אלה את אלה בירי מעבר לקווי הפסקת האש במזרח אוקראינה, זאת בזמן שהמערב מזהיר מפני אפשרות של פלישה רוסית בכל רגע.

במערב משוכנעים: רוסיה עושה הכל כדי לפלוש 

נוכח המציאות שתוארה לעיל, בנאט"ו מסרו כי רוסיה עושה הכל כדי להסלים את המצב באזור ולבצע פלישה לאוקראינה ללא התראה מוקדמת. "יש להם די נשק, כוחות ויכולות כדי לפלוש לאוקראינה תוך זמן קצר", נמסר מהארגון. גם שרת החוץ הבריטית ליז טראס הצטרפה לדברים ואמרה כי רוסיה עושה הכל כדי למצוא תירוצים לפלישה. 

עוד קודם לכן אמרה טראס לעיתון ה"דיילי טלגרף" כי "פוטין עלול לגרור את המשבר באוקראינה במשך חודשים בניסיון לערער על אחדות המערב". לדבריה, "אסור שנתרגל לתחושת הביטחון המזויפת בגלל הטענה הרוסית שחלק מהחיילים חוזרים לבסיסיהם, בעוד שלמעשה תגבור הכוחות לא מראה סימני האטה. כרגע אין ראיות לכך שהרוסים נסוגים מאזורי הגבול ליד אוקראינה. אסור לנו לפתח אשליות. רוסיה עלולה למשוך את זה הרבה יותר זמן ולהשקיע עוד שבועות, אם לא חודשים, בחתירה תחת אוקראינה ואתגור האחדות המערבית".

שר ההגנה הבריטי בן וולאס אמר בפתיחת השיחות בבריסל בין שרי ההגנה של ברית נאט"ו כי "הברית רצינית לגמרי לגבי חיזוק האגף המזרחי שלה כדי להתמודד עם האיומים מרוסיה". וולאס אמר לעמיתיו האוקראינים והגיאורגים: "אנו רציניים לחלוטין בהתמודדות עם האיום שנשקף הן לאוקראינה והן לביטחון שלנו. זו לא בדיחה או עניין קליל. זהו אתגר אמיתי ליציבותה של אירופה. אחת הדרכים שבהן נוכל לוודא שלא תהיה הסלמה היא לספק הגנה לשותפים שלנו בנאט"ו וזה מה שכולנו עושים".

הבדלנים הנתמכים על ידי רוסיה במזרח אוקראינה טענו הבוקר שכוחות אוקראיניים הפגיזו את שטחם במרגמות, כך דווח בסוכנות הידיעות הרוסית RIA. ממשלת אוקראינה הכחישה את הדיווחים. "למרות העובדה שירו על עמדותינו בנשק אסור, כולל שימוש בארטילריה, חיילים אוקראינים לא פתחו בתגובה באש", אמר קצין העיתונות לסוכנות הידיעות רויטרס.

צבא אוקראינה בדונצק (צילום: רויטרס)
כוחות של צבא אוקראינה בדונייצק | צילום: רויטרס

הבדלנים במזרח אוקראינה האשימו את כוחות ממשלת קייב שירו לשטחם ארבע פעמים ביממה האחרונה ואמרו כי "הם מנסים לקבוע אם מישהו נפגע או נהרג". טרם ברור עד כמה חמורות התקריות ולא הייתה תגובה מיידית מצד הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה (OSCE) שעוקב אחר המצב במזרח אוקראינה, אך הסיג כמה מאנשי הצוות שלו בימים האחרונים.

בכיר בממשל האמריקני הצהיר הלילה כי בניגוד לטענת הקרמלין על הסגת חיילים מהגבול עם אוקראינה, הכוחות בגבול תוגברו ב-7,000 חיילים בימים האחרונים לקראת אפשרות של פלישה רוסית. "אז אתמול ממשלת רוסיה אמרה שהיא מסיגה את הכוחות מהגבול עם אוקראינה", אמר הבכיר האמריקני. "הם קיבלו הרבה תשומת לב על הטענה הזו, גם כאן וגם ברחבי העולם. אבל עכשיו אנחנו יודעים שזה היה שקר".

רוסיה פותחת בתרגיל ענק בבלארוס (צילום: AP)
תרגיל הענק הרוסי בבלארוס | צילום: AP
כוחות רוסיים ובלארוסיים בתרגיל בבלארוס (צילום: AP)
כוחות רוסיים ובלארוסיים סמוך לגבול אוקראינה | צילום: AP

ראש המודיעין הבריטי הצטרף להערכה האמריקנית ואמר כי "אין ראיות לכך שרוסיה הסיגה כוחות מהגבול עם אוקראינה ובינתיים היא רק ממשיכה לתגבר את כוחותיה באזור". גם ראש שירותי הביון של אסטוניה, מיק מרן, טען אתמול כי רוסיה ממשיכה להעביר את כוחותיה לגבול עם אוקראינה.

בצל החשש מפלישה, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ועמיתו הגרמני אולף שולץ שוחחו הלילה בטלפון ואישרו מחדש את מחויבותם לריבונותה של אוקראינה. במקביל, סגנית נשיא ארה"ב קמלה האריס תיפגש בהמשך השבוע עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי בשולי ועידת הביטחון במינכן. האריס צפויה להיפגש גם עם מזכ"ל נאט"ו, קנצלר גרמניה ומנהיגי המדינות הבלטיות.