היום ה-11 למלחמה באוקראינה: לפי נתוני המודיעין הבריטי שפורסמו היום (ראשון), הצבא האוקראיני ממשיך להפתיע את הצבא הרוסי בעוצמת ההתנגדות שלו. בתגובה, הרוסים מגבירים את התקיפות על האוכלוסייה האזרחית ועל תשתיות מתוך כוונה ללחוץ  ולשבור את הנשיא זלנסקי וממשלתו, ולגרום להם להכריז על כניעה.

אב נושא את בנו התינוק שנהרג בהפגזה לבית החולים במריופול  (צילום: AP)
אב נושא את בנו שנהרג בהפגזה במריופול | צילום: AP

הנציב העליון של האו"ם לפליטים, פיליפו גרנדי, חשף כי יותר מ-1.5 מיליון פליטים מאוקראינה חצו את הגבול למדינות השכנות ב-10 הימים האחרונים. "זהו המשבר הגדול ביותר של פליטים באירופה מאז מלחמת העולם השנייה, והוא גדל במהירות", אמר.

הפסקת האש שהוכרזה הבוקר בעיר מריופול הנצורה שבדרום אוקראינה הופרה כעבור כשעה מהכרזתה. לאחר הפרת הפסקת האש, שנועדה לשמש ל"מסדרון הומניטרי" לפינוי מהעיר, האשימו רוסיה ואוקראינה זו את זו באחריות לכך. לפי נתוני האו"ם, לפחות 364 אזרחים נהרגו באוקראינה בלחימה, ועוד 759 נפצעו מתחילת הלחימה.

מריופול אוקראינה (צילום: רויטרס)
הפסקת האש במריופול הופרה לאחר שעה בלבד | צילום: רויטרס
אם ובנה שנמלטו מאוקראינה, הונגריה (צילום: reuters)
למעלה ממיליון וחצי פליטים מאוקראינה חצו את הגבול למדינות השכנות | צילום: reuters

נשיא רוסיה וולודימיר פוטין שוחח עם נשיא טורקיה ארדואן ואמר לו הפסקת אש תיתכן רק אם הממשל באוקראינה יפסיק להילחם ודרישותיה של מוסקווה ייענו. פוטין הוסיף כי המבצע מתנהל כמתוכנן ועל פי לוח הזמנים.

את אותו המסר פוטין העביר גם לבנט בשיחתם הנוספת היום. גורמים שמעורים בתכני הפגישה בין ראש הממשלה הישראלי לנשיא הרוסי מדגישים שפוטין לא מוכן לשמוע על הפסקת הלחימה עד שאוקראינה תניח את נשקה. כמו כן, ברוסיה העבירו מסרים שלפיהם הם יודעים היכן זלנסקי שוהה, אך נמנעים מלפגוע בו ישירות. ישנם הערכות שפוטין מעדיף ללכוד את הנשיא האוקראיני בחיים.

ולדימיר פוטין, נפתלי בנט (צילום: AP, פלאש 90 ו AP)
פוטין הבהיר לבנט שאוקראינה צריכה להיכנע | צילום: AP, פלאש 90 ו AP

מנגד, ראש ממשלת בריטניה ג'ונסון הבטיח לזלנסקי שיפעל מול מדינות העולם על מנת להשיג עוד ציוד צבאי והגנתי לאוקראינה על מנת לסייע לה במלחמה. "שני המנהיגים דנו על הצרכים הדחופים של הכוחות הלוחמים של אוקראינה, וראש הממשלה התחייב לעבוד עם שותפיו כדי לספק ציוד הגנתי נוסף", נמסר מטעם משרדו של ג'ונסון.

 נכון לעכשיו, הכוחות הרוסיים משיגים את היעדים שהציבו לעצמם בשטח: התקדמות בשטחים פתוחים ממשיכה בהצלחה, המצור על ערים מרכזיות ברחבי אוקראינה והרס התשתיות ממשיך, לצד השתלטות על תחנות כוח גרעיניות.

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון (צילום: Stefan Rousseau- WPA Pool/Getty Images)
ג'ונסון מסתמן כגורם הניצי ביותר במערב נגד רוסיה | צילום: Stefan Rousseau- WPA Pool/Getty Images

זלנסקי הזהיר שרקטות רוסיות הורסות לחלוטין את שדה התעופה האזורי של ויניצה, הממוקמת במערב אוקראינה - ליד העיר אומן. "הפגזה צינית ואכזרית נגד תשתית אזרחית. אני קורא לעולם - תסגרו את השמיים מעל אוקראינה עכשיו", התריע זלנסקי.

הטלוויזיה באוקראינה דיווחה שטילי השיוט שפגעו בוויניצה שוגרו משטח טרנסיסטריה - "הרצועה האוטונומית הרוסית", שלמעשה נחשבת לחלק ממולדובה - ממערב לאוקראינה. אם זה נכון - זה יהיה אישור להנחה שרוסיה מתכננת מצור כבד על הערים דנייפרו ואודסה – על מנת למנוע גישה לים השחור ואולי, לחצות את אוקראינה עם כוחות שינועו מדרום ומצפון, וייפגשו באמצע.

וולודימיר זלנסקי (צילום: zelenskiy_official, instagram)
זלנסקי קרא לרוסיים להפסיק את הפגיעה באזרחים | צילום: zelenskiy_official, instagram
הפגנות נגד המלחמה במוסקווה. חוק הצנזורה העלים אותן (צילום: AP)
מאות מפגינים רוסיים שמחו על המלחמה נעצרו | צילום: AP

לצד זאת, ההתנגדות למלחמה ברוסיה צוברת תאוצה, והמשטרה הרוסית עצרה יותר מ-2,000 בני אדם שהשתתפו במהלך היום בהפגנות נגד המלחמה בערים ברחבי המדינה. סרטוני מדיה חברתית שהפיצו מבקרי הקרמלין הראו מאות אנשים צועדים במוסקווה בקריאות "לא למלחמה" ו"בושה".

בתוך כך, שר החוץ יאיר לפיד הודיע שימריא מחר לריגה, בירת לטביה, וייפגש עם שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן על מנת לדון במאמצי התיווך של ישראל.