בקרוב בישראל? מנתוני התחלואה של מדינות ברחבי העולם עולה כי ששיא גל האומיקרון חלף בימים האחרונים ונמצא כעת מגמת ירידה. המדינות מדווחות כי מספר המאומתים החל להתייצב ואף לרדת - גם ללא נקיטת סגרים כלליים.

הקורונה בבריטניה (צילום: רויטרס)
שיא הגל מאחוריהם? התחלואה בבריטניה במגמת ירידה קלה | צילום: רויטרס

באנגליה, מספר המקרים החדשים הולך ופוחת בהדרגה. בגרדיאן מצטטים את ד"ר סוזן הופקינס, היועצת הרפואית של הסוכנות לביטחון בריאותי בבריטניה, שאמרה כי הדעיכה מורגשת בין היתר בלונדון, בדרום-מזרח ובמזרח אנגליה. עוד הוסיפה המומחית כי חלה האטה בקצב האשפוזים, אך מספר המקרים עדיין גבוה יחסית. לפי ההערכות, אחד מכל 15 תושבים באנגליה נדבק בקורונה.

"אנחנו רואים שמספר ההדבקות בקהילה מתייצב, וזה טוב", אמרה ד"ר הופקינס לתוכנית Today שמשודרת בתחנת רדיו של ה-BBC. "עדיין יש עליות, אך איטיות בהרבה, באזורים הצפוניים. "אנחנו רואים האטה, אבל עדיין לא היפוך", היא הוסיפה וציינה כי אתמול (שישי) היו כמעט 2,500 מאושפזים חדשים. עוד אמרה ד"ר הופקינס כי בתי החולים הצליחו לשחרר את החולים מהר יותר לעומת הווריאנטים הקודמים לאור כך שהאומיקרון הוא אלים פחות מקודמיו.

"הדברים מתקדמים בכיוון הנכון"

פרופ' לינדה בולד, מומחית לבריאות הציבור ויועצת למדיניות חברתית של ממשלת סקוטלנד, אמרה גם היא כי מספר מקרי האומיקרון מתייצב ואף מראה ירידה של 20% לעומת השיא: "אני חושבת שאתמול היה היום הראשון מזה זמן מה שבו היו לנו פחות מ-100 אלף מאומתים חדשים, אז נראה שהדברים מתקדמים בכיוון הנכון. בואו נקווה שהמסלול הזה יהיה עקבי ונוכל להרגיש שעברנו את מה שנחשב לתקופה קשה מאוד".

על-פי נתונים הניו יורק טיימס, גם בצפון מזרח ארצות הברית מספר המקרים החדשים החל לרדת בימים האחרונים, אך במקומות אחרים במדינה המספרים עדיין נמצאים במגמת עלייה. בסך הכול נרשמה ברחבי המדינה עלייה של 133% במספר המקרים במהלך השבועיים האחרונים, ועלייה של 79% במספר האשפוזים.

ארצות הברית בקורונה (צילום: reuters)
בארצות הברית מצפים לירידה במספר החולים ומעדכנים את ההמלצות לעטיית מסכה | צילום: reuters

"ייתכן מאוד שאנחנו נמצאים בשיא", אמר לגרדיאן פרופ' ג'סטין לסלר, מומחיה לאפידמיולוגיה באוניברסיטת צפום קרוליינה. "זה עולה קנה אחד עם התחזיות שצפו שהשיא יגיע באמצע עד סוף ינואר, אבל עד שנראה כמה ימים של מגמת ירידה עקבית וירידה באשפוזים אהיה זהיר". במקביל, במרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) המליצו לאמריקנים לעטות מסכות "הכי מגנות שניתן", וציינו כי אין עוד חשש למחסור במסכות מסוג N95.

המקום שבו הגל רק מתחיל

באוסטרליה הרשויות הודיעו כי הן מעריכות ששיא גל האומיקרון בפתח, אך הזהירו כי מספר המאומתים הגבוה צפוי להימשך גם בשבועות הקרובים. זאת, אחרי שבמשך ארבעה ימים רצופים דווחו במדינה יותר מ-100 אלף מקרים חדשים מדי יום. מאז פתיחת השנה נרשמו במדינה יותר מ-1.2 מיליון חולים, לעומת כ-200 אלף שהתגלו ב-2020 ו-2021 יחד. "עדיין לא עברנו את זה", אמר קצין הרפואה הראשי במדינה פול קלי, אך הוסיף כי דוגמות ממדינות אחרות גורמים לו להאמין ששיא הגל קרוב.

קורונה באוסטרליה (צילום: reuters)
אחרי השיא - רואים את האור שבקצה המנהרה, סועדים באוסטרליה | צילום: reuters

בדרום אפריקה, שם התגלה וריאנט האומיקרון, חווים ירידה בהיקף התחלואה כבר כמה שבועות. אחרי מספר שיא של יותר מ-37 אלף מאומתים יומיים לפני קצת יותר מחודש, בימים האחרונים התגלו במדינה כ-5,000 חולים חדשים בלבד מדי יום.

מנגד, ישנם גם אזורים שבהלת האומיקרון עשויה רק להתחיל בהם. בעיר החוף ג'והאי שבדרום השעו חלק מפעילות התחבורה ציבורית והנחו את התושבים לא לעזוב את העיר ללא בדיקה שלילית לאחר שזיהו שבעה מקרים של הווריאנט, כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות הצרפתית AFP. בעיר, שמונה יותר מ-2 מיליון תושבים, פתחו במבצע בדיקות המוני אחרי שמקרה קורונה בודד התגלה בז'ונגשאן הסמוכה.

 

לצד האופטימיות הזהירה באירופה - ישנן מדינות שבהן התחלואה ממשיכה לזנק ונמצאת דווקא במגמת עלייה. משרד הבריאות של אירן דיווח אמש על שלושה מקרי המוות ראשונים במדינה של חולי קורונה עם נגיף האומיקרון, וכן על 1,162 נדבקים חדשים.

נזכיר כי השבוע אירן הסירה את המגבלות על נסיעות יבשתיות אל ומהמדינות השכנות לה ואף אישרה יציאה לחלק ממדינות אירופה. לצד זאת באירן אסרו על הגעה מבריטניה, צרפת ובדרום אפריקה על רקע החשש מהתפשטות הנגיף וזינוק נוסף בתחלואה.

חשש מקורונה באירן (צילום: רויטרס, רויטרס_)
מאז תחילת המגפה: אירן היא מוקד ההדבקה של המזרח התיכון | צילום: רויטרס, רויטרס_

מאז הגל הראשון אירן נחשבה למוקד המגפה של המזרח התיכון. לאורך כל חמשת הגלים, מאז פבראור 2020, מתו באירן 132,044 בני אדם כתוצאה מהידבקות בקורונה. בטהרן חוששים כעת מגל נוסף, שיגרום להפעלת לחץ כבד על מערכת הבריאות במדינה.

בסין, שבה כידוע התפרץ נגיף הקורונה לראשונה, ממשיכים בהתעקשות הבלתי מעורערת למחוק כל זכר לקורונה. עם זאת נראה שכניסתו של וריאנט האומיקרון לסין בימים האחרונה, מעמידה את המדיניות הזו בפני המבחן הגדול ביותר שלה. נדגיש כי סין רשמה הרבה פחות מקרי קורונה מאשר מדינות רבות אחרות. פחות אפילו מהממלכה המבודדת בהוטן, שדיווחה על 14 מקרים ראשונים של וריאנט אומיקרון, 

חיסון לקורונה בברזיל (צילום: רויטרס_)
לחץ כבר על הממשלה בברזיל: עלייה בתחלואה בצל משבר כלכלי | צילום: רויטרס_

גם בקנדה לא רואים את סוף הגל ומצפים לעלייה תלולה במספר הנדבקים באומיקרון בשבועות הקרובים. תרזה טאם, האמונה על בריאות הציבור בקנדה, הדגישה כי העלייה בתחלואה עלולה לגרום ל"הטלת עומס חדש ומשמעותי על מערכת הבריאות".

גם ברזיל סובלת מעלייה חדה במספר הנדבקים - כפי שחוותה מאז פרוץ המגפה. וריאנט האומיקרון מתפשט ברחבי ברזיל במהירות אדירה וגורם להפעלת לחץ על שירותי הבריאות. כמו כן, מופעל לחץ כבד על הממשלה בברזיל על רקע המשבר הכלכלי שמלווה את המדינה עוד מהגלים הקודמים.

עמית ולדמן השתתף בהכנת הידיעה