אירופה בדרך למלחמה? ראש הממשלה נפתלי בנט קיים הערב (שבת) הערכת מצב, ובה נקבע כי אזהרת המסע לאוקראינה הוחמרה. עוד נמסר כי על הישראלים לצאת באופן מיידי מהאזור, וכי ייבחן תגבור של הטיסות האזרחיות בקו ישראל-אוקראינה. בתוך כך, פרסמנו לראשונה כי בנט הנחה את שרי הממשלה לשמור על מסרים מופקדים ולהתמקד רק בפינוי ישראלים. מוקדם יותר, נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, שוחח במשך כשעה עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, במטרה למנוע את הפלישה הרוסית לאוקראינה.

כוננות מלחמה באירופה - ההתפתחויות האחרונות:

• בנט בתום הערכת מצב: אזהרת המסע לאוקראינה הוחמרה

• ביידן שוחח עם פוטין: "אם תהיה פלישה - נגיב בנחישות"

• הצבא הרוסי טוען: הרחקנו צוללת אמריקנית שחדרה למים הטריאטוראליים שלנו

• נשיא אוקראינה על החשש מפלישה: "לזרוע פאניקה בציבור זו העזרה הטובה לאויבנו"

ראש הממשלה בנט קיים דיון בנושא. בהערכת המצב נקבע כי אזהרת המסע לאוקראינה הוחמרה, זאת לצד קריאה לאזרחים ישראלים לצאת באופן מיידי מהאזור. "בנוסף, ייבחן תגבור של הטיסות האזרחיות בקו ישראל-אוקראינה. בהתאם, יתקיים שיח עם כלל חברות התעופה האזרחיות", נמסר. מלבד הדברים, פרסמנו לראשונה כי בנט הנחה את שרי הממשלה לשמור על מסרים מוקפדים, להתמקד רק בפינוי ישראלים, ולא להביע דעות ופרשנויות על המצב.

נפתלי בנט בישיבת הממשלה ברמת הגולן (צילום: ap)
ראש הממשלה נפתלי בנט, ארכיון | צילום: ap

מוקדם יותר הנשיא ביידן שוחח עם פוטין במשך כשעה. בהודעת הבית הלבן נמסר כי השניים דנו בהצטברות הכוחות הרוסיים מסביב לאוקראינה. מוקדם יותר, נשיא צרפת מקרון שוחח במשך שעה ו-40 דקות עם פוטין. הנשיא הצרפתי אמר לנשיא רוסיה כי משא ומתן לא עולה בקנה אחד עם ההסלמה סביב אוקראינה.

"לנשיא ביידן היה ברור שאם רוסיה תבצע פלישה לאוקראינה, ארה"ב יחד עם בעלות בריתנו ושותפינו תגיב בנחישות", נמסר מהבית הלבן על השיחה. "ביידן שב והדגיש כי פלישה רוסית תיצור סבל אנושי נרחב ותפחית את מעמדה של רוסיה. שבעוד שארצות הברית עדיין מוכנה לעסוק בדיפלומטיה, בתיאום מלא עם בעלות בריתנו ושותפינו, אנחנו מוכנים באותה מידה לתרחישים אחרים".

נשיא צרפת עמנואל מקרון משוחח בטלפון הנייד שלו (צילום: רויטרס)
נשיא צרפת עמנואל מקרון, ארכיון | צילום: רויטרס

בכיר במשרדו של מקרון מסר לסוכנות הידיעות רויטרס כי אפשרי שיהיו סנקציות שמכוונות לרוסיה, אך הוסיף כי על צרפת להיזהר שלא לזרז את הקרע של הרוסים עם אירופה. הוא הוסיף כי אין אינדיקציות לכך שרוסיה מתכננת תקיפה על אוקראינה. אחרי השיחה עם מקרון, הקרמלין מסר כי בשיחה בין המנהיגים, פוטין הפנה את תשומת ליבו של מקרון להיעדר תגובה מצד ארצות הברית ונאט"ו ליוזמות של רוסיה. עוד הדגיש פוטין את חוסר הרצון של העולם מהערבי להניע את קייב ליישם את הסכמי מינסק.

סיקור של המתיחות בין אוקראינה לרוסיה ב-N12:

• ביידן מזהיר את אזרחי ארה"ב שבאוקראינה

• דיווח: ארה"ב אמרה לנאט"ו שפוטין החליט פלוש

• רוסיה מאשימה: "המערב מפיץ מידע כוזב"

שר החוץ יאיר לפיד אמר לנציגי של משרד החוץ בקייב כי ישראל נערכת להוצאת הישראלים מאוקראינה. "מחר ינחתו בארץ משפחות הנציגים ויצא תגבור קונסולרי על מנת לסייע בטיפול במידת הצורך לפינוי ישראלים ויהודים מאוקראינה", הוסיף לפיד. עוד נכתב כי "שתי המשימות העיקריות עליהן החליט שר החוץ הן: תגבור כוח המשימה בקייב על מנת לתת מענה לקהילה היהודית הגדולה, ולאלפי הישראלים הנמצאים באוקראינה, ויצירת מעטפת לוגיסטית למשפחות השליחים ונציגי ארגוני הקליטה באוקראינה".

בעוד שנשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, העריך שנשיא רוסיה החליטה כבר לפלוש לאוקראינה - דווקא מאתרי החדשות בקייב עולה כי המצב די רגוע. בעולם אמנם עוקבים באדיקות ומסקרים כל צעד שנעשה בנושא, אלא שבאתרי החדשות הגדולים באוקראינה בקושי מדווחים על הפרשה. הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי התייחס לדיווחים השונים: "פאניקה משרתת רק את האויבים שלנו, די לזרוע בהלה".

בתוך כך, שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן שוחח מוקדם יותר עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. השניים דנו בחשש של האמריקנים מכך שרוסיה תפלוש לאוקראינה בימים הקרובים. בלינקן הבהיר שדרך דיפלומטית לפתרון המשבר נותרה פתוחה, אך ציין כי היא תחייב את מוסקבה להחליש את ההסלמה ולעסוק בשיחות בתום לב. שר החוץ האמריקני חזר על כך שאם רוסיה תמשיך כך ותפלוש לאוקראינה - הדבר יביא לתגובה טרנס-אטלנטית נחרצת, מאסיבית ומאוחדת.

מוקדם יותר רוסיה האשימה את מדינות המערב ב"הפצת מידע כוזב רב כדי להסיח את תשומת הלב מהתוקפנות שלהם עצמם", כך דווח ברשת CNN. מחלקת ההגנה האמריקנית הורתה לעובדי השגרירות באוקראינה להתפנות, במה שהוגדר "עזיבה לא בחירום". במקביל, שורת מדינות קראו לאזרחיהן השוהים באוקראינה לעזוב את המדינה על רקע ההערכה של גורמים מודעיניים שרוסיה עשויה לפלוש לאוקראינה בשבוע הבא.

בשל החשש מהסלמה, ראש הממשלה בנט קיים הבוקר הערכת מצב. ההתייעצות התמקדה בישראלים הנמצאים כעת באוקראינה. בהתייעצות הטלפונית השתתפו שר החוץ, מנכ"ל משרד החוץ ונציגיו, ראש המטה לביטחון לאומי וגורמים מדיניים וביטחוניים נוספים. לפי משרד רה"מ, "מטרת השיחה הייתה לבחון ולהגביר את ההיערכות להוצאת ישראלים מהמדינה". בערב תתקיים שיחה נוספת.