שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר היום (שישי) כי מוסקבה לא מעוניינת במלחמה עם אוקראינה, ודיבר בחיוב על הצעות ביטחוניות שהתקבלו מכיוונה של ארצות הברית. "ההצעות של ארה"ב היו טובות יותר מההצעות שהתקבלו מנאט"ו", אמר לברוב, שהוסיף כי הוא מצפה לפגוש את שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן בשבועיים הקרובים.

לברוב סייג את דבריו בטענה שארצות הברית "משתמשת" באוקראינה ובשלטונו של הנשיא זלנסקי כדי לעורר את המתיחות בינה לבין מוסקבה. הוא הוסיף כי רוסיה צריכה לשקול אמצעי זהירות כדי להגן על הדיפלומטים שלה באוקראינה. ארצות הברית וקנדה הוציאו לאחרונה את משפחות הדיפלומטים שלהן באוקראינה, בעקבות המתיחות.

במקביל למסר הרוסי המפויס, במערב דווקא מגבירים את האיומים כלפי רוסיה. שגריר ארה"ב במוסקבה ג'ון סאליבן אמר כי סנקציות כלכליות נגד רוסיה יהיו רק חלק אחד מהתגובה של המערב אם הצבא הרוסי יפלוש לאוקראינה. לדבריו, התגובה תכלול בקרת ייצוא והגנה מוגברת על בעלות ברית באירופה. כמו כן, שיבוש פעילות צינור הגז הטבעי "נורד סטרים 2" מרוסיה לגרמניה.

שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב (צילום: ap)
"ההצעות של ארה"ב טובות יותר". שר החוץ הרוסי לברוב | צילום: ap

ארצות הברית וגרמניה איימו לשבש את פעילות צינור הגז "נורד סטרים 2" אם רוסיה תפלוש לאוקראינה. וושינגטון הביעה תקווה למוצא דיפלומטי מהמשבר, למרות הצהרות מאיימות ממוסקבה. אתמול רוסיה טענה שהחששות העיקריים מפני המערב לא נענו, אך לא שללה לחדש את השיחות.

בריטניה הוציאה אזהרה מיוחדת לעסקים הגדולים במדינה, לפיה יש לחזק את הגנת הסייבר מחשש למתקפות רוסיות במקביל למתיחות באוקראינה. זוהי האזהרה האחרונה מבין כמה אזהרות ששיגרו ארצות הברית, האיחוד האירופי ובריטניה לעבר פוטין. מנגד, פקידי ממשל רוסים מאשימים את המערב ב"רוסופוביה", וטוענים כי למדינות נאט"ו אין זכות לומר למוסקבה איך לפעול.

חייל אוקראיני (צילום: reuters)
מסרים סותרים. חיילים אוקראינים בסמוך לגבול | צילום: reuters
הצבא הרוסי (צילום: reuters)
ארה"ב וקנדה הוציאו את משפחות הדיפלומטים שלהן באוקראינה. חייל רוסי בטנק סמוך לגבול | צילום: reuters

המסרים הסותרים האלו מצטרפים למסרים סותרים נוספים שפורסמו במהלך הלילה, בעקבות שיחת טלפון שערך נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. בכיר אוקראיני אמר ל-CNN כי ביידן הזהיר את מקבילו כי "פלישה רוסית היא כמעט עובדה מוגמרת - הכינו את עצמכם לפגיעה ברגע שהאדמה תקפא". בהודעת הבית הלבן שפורסמה זמן קצר לאחר מכן נמסר כי ביידן הדגיש בשיחה את נכונתה של ארה"ב לסייע לאוקראינה.

זמן קצר לאחר מכן, בבית הלבן הכחישו את הדיווחים על אזהרתו של ביידן. "זה לא נכון", נמסר בהודעת הבית הלבן. "הנשיא ביידן אמר כי ישנה אפשרות ברורה שהרוסים יוכלו לפלוש לאוקראינה בפברואר. הוא אמר זאת בעבר בפומבי ואנחנו מזהירים על כך כבר חודשים. דיווחים נוספים או שונים מזה הם שקריים לחלוטין".