סיכום היום ה-21 למלחמה באוקראינה: פריצת דרך משמעותית אמש (רביעי) במשא ומתן בין אוקראינה לרוסיה. לפי הדיווחים, ראש הממשלה נפתלי בנט, ששוחח גם עם פוטין וגם עם זלנסקי, היה המתווך הבין-לאומי העיקרי בשיחות.

סיקור המלחמה באוקראינה ב-N12:

לפי שלושה גורמים המעורים בפרטים, הושגה הסכמה בת 15 סעיפים שלפיה, בין היתר, אוקראינה תכריז על נייטרליות, תוותר על הצטרפותה לנאט"ו ולא תאפשר למערב להציב בסיסים בשטחה. שר החוץ הרוסי לברוב אמר: "שיחות השלום עם אוקראינה אינן קלות, אך יש תקווה מסוימת לפשרה, "דובר ברצינות על הנייטרליות של אוקראינה".

יועצו של זלנסקי מיכאיל פודוליאק לא שלל את הדיווחים על הצעות לפירוז אוקראינה בדומה ל"מודל אוסטרי" או "שוודי", כלומר, שתותר נוכחות צבאית של אוקראינה אך ללא נוכחות צבאית זרה על אדמתה, אך הסתייג: "העמדה שלנו במשא ומתן ספציפית – ערבויות ביטחוניות מאומתות משפטית, הפסקת אש ונסיגה של חיילים רוסים. זה אפשרי רק בדיאלוג ישיר בין זלנסקי לפוטין".

ולדימיר פוטין, נפתלי בנט, וולודימיר זלנסקי (עיבוד: ap)
בנט המתווך העיקרי בשיחות המשא ומתן | עיבוד: ap

למרות ההתקדמות בשיחות, עיר הנמל מריופול חוותה אתמול את אחת המתקפות הקשות ביותר מאז תחילת הלחימה - עשרות הרוגים במתקפה אווירית על תיאטרון הדרמה בעיר. על פי הדיווחים, נשים וילדים שאיבדו את ביתם במתקפות על העיר תפסו מחסה במבנה שהופצץ. בתגובה למתקפה, נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, תקף את פוטין וכינה אותו "פושע מלחמה". הנשיא הרוסי מצידו הכחיש, וענה לביידן באמצעות דובר הקרמלין שאמר כי "מדובר באמירה בלתי נסלחת".

בתוך כך, הנשיא האוקראיני, וולודימיר זלנסקי, נאם בפני חברי הקונגרס והסנאט האמריקנים וסיפק אמירות מסקרנות. "רוסיה תקפה לא רק את האנשים, אלא גם ערכים אנושיים בסיסיים. אנו צריכים אתכם – זכרו את פרל הארבור, זכרו את 11 בספטמבר".

"אנו חווים מתקפת טרור, האם לבקש את סגירת השמיים כדי למנוע את הטרור הרוסי זה יותר מדי? יש לי חלום, אני צריך להגן על השמיים שלנו, ואני צריך את עזרתכם", והוסיף: "על הנהגת העולם מוטלת האחריות לשמור על השלום. העם האמריקני עוזר לא רק לאוקראינה, אלא לעולם כולו – למען הצדק ההיסטורי".

תיאטרון במריופול (צילום: החדשות 12)
התיאטרון במריופול לפני ואחרי | צילום: החדשות 12

לאחר נאום זלנסקי, פוטין השיב במסיבת עיתונאים משלו, הודיע שהוא מוכן לדיאלוג ותקף את המערב: "מדינות המערב חשבו שניסוג אך הן לא מבינות את רוסיה. הצעדים העוינים שלהן רק יחזקו את רוסיה. הסנקציות נגדנו קצרות רואי, הן נועדו לפגוע בכל משפחה רוסית אך אנחנו נתגבר עליהן", והוסיף כי אין בכוונתו לכבוש את אוקראינה.

במקביל, ביידן הכריז על "סיוע חסר תקדים" לאוקראינה - 13.6 מיליארד דולר שיוקצו, בין היתר, למערכות הגנה ותחמושת נגד מטוסים, לרחפנים ולציוד הומניטרי.

זלנסקי נואם בפני הקונגרס האמריקני (צילום: AP)
זלנסקי נואם בפני הקונגרס | צילום: AP

מוקדם יותר, שירותי החירום של אוקראינה החלו לפרסם נתונים חדשים אודות הרוגים: 103 ילדים נהרגו מאז תחילת הפלישה הרוסית, כ-500 מתושבי חרקוב נהרגו. לאחר מכן, שגרירות ארה"ב בקייב דיווחה על 10 בני אדם שנורו למוות בזמן שעמדו בתור לחלוקת לחם בעיר צ'רנייב, ועל 5 גופות, מתוכן 3 ילדים, שנמצאו בין הריסות בניין בעיר.

בעקבות המידע הרב שהחל לזרום על הרוגים רבים, בית הדין הבין-לאומי בהאג הורה לרוסיה לחדול מהמתקפות על אדמת אוקראינה, והוסיף שהוא מודאג מאוד מהפעולות הכוחניות שלה. זלנסקי בירך על פסיקת בין הדין. "רוסיה חייבת לציית - התעלמות מהצו תבודד אותה עוד יותר", אמר.

ביידן ופוטין (צילום: ap)
ביידן ופוטין. הנשיאים מחליפים מהלומות | צילום: ap

המודיעין הבריטי טען אתמול כי הכוחות הרוסיים "נאבקים להתגבר על האתגרים בשטח האוקראיני". צבא אוקראינה טען ש-40% מהכוחות הרוסיים שבשטח המדינה נוטרלו, ושכ-13,800 חיילים רוסים נהרגו מאז תחילת הפלישה.