"ניצחון מריר": שנתיים אחרי הבחירות האחרונות, אזרחי קנדה יצאו הלילה (בין שני לשלישי) לבחור ראש ממשלה וגם הפעם - ג'סטין טרודו זכה באמון הציבור. עם זאת, רה"מ הקנדי לא השיג את הרוב שרצה ופעם נוספת הליברלים זכו ב-157 מושבים, 13 פחות מהנדרש לרוב בבית הנבחרים, בדיוק כמו בבחירות 2019, כך על פי תחזיות המדגמים ולפני ספירת 100% מקולות הבוחרים.

המפלגה הליברלית של קנדה, שבראשה עומד טרודו, אמנם זכתה ברוב המושבים, אך גם המפלגה השמרנית הצליחה לשמור על כוחה והשיגה 121 מושבים, בדיוק כמו בבחירות ב-2019. "הדמוקרטים החדשים" השיגו 29 מושבים, בעוד שגוש קוויבקוס ירד ל-3, 28 והירוקים נשאר עם 2 מושבים.

מנהיג המפלגה השמרנית בקנדה ארין אוטול (צילום: רויטרס)
מנהיג המפלגה השמרנית בקנדה ארין אוטול | צילום: רויטרס

קנדה היא אחת המדינה המחוסנות במלואן בעולם, אך משבר הקורונה הוא זה שהוביל לבחירות מוקדמות. טרודו שרצה לאפשר רק לאזרחים מחוסנים לעלות על טיסות ורכבות, נתקל בהתנגדות של השמרנים. אירן אוטול, שעומד בראש המפלגה השמרנית, אמר שהתחסנות היא בחירה אישית - וסירב לספר כמה מחברי מפלגתו לא התחסנו.

על אף אמונתו של טרודו בהשגת רוב גדול יותר, הוא נכנס למירוץ צמוד ולא צפוי. האופוזיציה תקפה אותו על המהלך והאשימה אותו בהליכה לבחירות על שאיפתו האישית. "טרודו איבד את ההימור שלו כדי להשיג רוב אז הייתי אומר שזה ניצחון מריר בשבילו", אמר דניאל בלנד, פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטת מקגיל במונטריאול.

"ביסודו של דבר, חזרנו לאותו המקום, שכן פרלמנט החדש ייראה כמו הפרלמנט הקודם. טרודו והליברלים הצילו את עורם ויישארו בשלטון, אבל קנדים רבים כנראה אינם משועשעים מכל המצב", הוסיף פרופ' בלנד.

טרודו עצמו אמר לאחר פרסום תוצאות המדגמים: "תוצאות הבחירות מוכיחות באופן ברור שיש להטיל עליי את המנדט להרכבת הממשלה הבאה". הוא הוסיף ואמר כי העם הקנדי אמר את דברו וברור שקנדה לא מעוניינת לשמוע על עוד מערכת בחירות בזמן הקרוב.