20 שנה אחרי שהובס, הטאליבאן חוזר לשלוט באפגניסטן: נשיא אפגניסטן ויתר על השלטון בעקבות פלישת הטאליבאן לבירה קאבול, כך דווח היום (ראשון) בכלי תקשורת ערביים. כעת נערכים דיונים על אופן העברת השלטון, וככל הנראה תוקם ממשלה זמנית בהובלת הטאליבאן. הארגון פרסם הצהרה שמטרתה לגרום לתושבים להישאר והכריז שלא יפגע בזכויות נשים. עם זאת, תמונות שמגיעות מהבירה מראות כאוס ברחובות ופקקי ענק בגלל ההמונים שמנסים להימלט מהעיר.

שר הפנים האפגני מסר כי חילופי השלטון יתרחשו בדרכי שלום ושכוחות הביטחון יבטיחו את שלום העיר. בקאבול עוד נמצאים כוחות בינלאומיים רבים, כולל כוחות צבא אמריקנים ושגרירויות מערביות רבות שעוד לא פונו, ועתידם לא ברור.

כוחות טאליבאן פלשו הבוקר לקאבול, ובמהרה החל משא ומתן על כניעת הממשל ומסירת העיר ללא אלימות. קאבול הייתה המעוז האחרון של הממשלה באפגניסטן, לאחר שכל שאר חלקי המדינה נפלו לידיו של הארגון האיסלאמי הקיצוני. מנהיג הטאליבאן בקטאר מסר כי הארגון הורה ללוחמים להימנע מאלימות בקאבול, ולאשר מעבר בטוח לכל מי שבוחר לצאת מהעיר. "אנחנו לא רוצים שאף אזרח אפגני חף מפשע יפגע, אבל לא הכרזנו על הפסקת אש", מסר גורם בארגון לסוכנות הידיעות רויטרס. 

מבצע פינוי שגרירות ארה"ב בקאבול (צילום: ap)
קאבול. כוחות הטאליבן פלשו לעיר | צילום: ap
חייל אפגני ברחובות קאבול, אפגניסטן (צילום: רויטרס)
חייל אפגני ברחובות קאבול. הנשיא ויתר על השלטון | צילום: רויטרס

המעבר הצפוי לממשל בראשות הטאליבאן בימים הקרובים עורר חשש למצב הזכויות לנשים. בחודש שעבר נכנסו לוחמים מהטאליבאן למשרדי בנק עזיזי בעיר קנדהאר והורו לתשע נשים שעבדו שם לעזוב. הם הסבירו שקרובי משפחה יתפסו את מקומם. למרות שדובר הטאליבאן, סוהיל שהין, אמר ל- BBC כי לנשים "תהיה גישה לחינוך ולעבודה" ושהן יוכלו לצאת מבתיהן גם בלי ליווי גברי, מספר "סיפורי אימה" צצים מאזורים שנפלו בימים האחרונים לידי הטאליבאן.

בארצות הברית מסרו כי פחות מ-50 אנשי צוות אמריקניים יישארו בקאבול לאור המצב, והם עובדים כעת משדה התעופה. אנשי צוות של האיחוד האירופי הועברו למקום מסתור בטוח בעיר. עתיד הכוחות הבינלאומיים בעיר לא ברור - אחרון החיילים מהכוח הבינלאומי בראשות ארה"ב מתוכנן היה לצאת מהעיר רק בעוד כשלושה שבועות. 

מוקדם יותר הבוקר כבש הטאליבאן ללא קרב את העיר ג'לאלאבאד במזרח המדינה. עד הבוקר, בירת אפגניסטן קאבול נותרה העיר הגדולה היחידה במדינה בשליטת ממשלת אפגניסטן, שאחיזתה במדינה רופפת מאוד. הטאליבאן השתלט בשבועות האחרונים על שטחים עצומים במדינה, ומדינות המערב בוחנות בדאגה את המתרחש ושולחות כוחות צבאיים לסייע בפינוי של השגרירויות שלהם בקאבול, לפני שתיפול גם היא לידי הארגון.

ג'לאלאבאד היא העיר החמישית בגודלה באפגניסטן, והיא מאכלסת כ-350 אלף תושבים. היא ממוקמת כ-130 קילומטרים מזרחית לבירה קאבול, ומשמעות כיבושה הוא שהטאליבאן שולט כעת על הדרכים שמחברות בין אפגניסטן לשכנתה פקיסטן. העיר נפלה ללא קרב, לאחר שככל הנראה ראש העיר איפשר לכוחות הטאליבאן להשתלט עליה בלית ברירה. "לאפשר לטאליבאן להשתלט על העיר הייתה הדרך היחידה למנוע אובדן חיים של אזרחים", סיפר פקיד אפגני לסוכנות הידיעות רויטרס.

בימים האחרונים הטאליבאן כבש לאחר קרבות קשים את הערים קנדהאר, הראט, ומזאר-י שריף – הערים הגדולות ביותר במדינה מלבד קאבול. הארגון שולט כעת על הרוב המוחלט של שטח המדינה, ונראה כי השתלטות רשמית ומלאה על המדינה כולה היא עניין של זמן קצר. בעוד פחות משלושה שבועות אחרון החיילים מהכוח הבינלאומי בראשות ארה"ב אמור לצאת מהמדינה אחרי 20 שנה.

לוחם טליבאן (צילום: reuters)
האו"ם הזהיר כי המצב באפגניסטן קרוב ל"קטסטרופה" | צילום: reuters
הטאליבן כובש את ג'לאבד (צילום: sky news)
הטליבאן כובש את ג'לאלאבאד | צילום: sky news

האו"ם הזהיר אמש כי המצב באפגניסטן קרוב ל"קטסטרופה". אלפי אנשים נעקרו מבתיהם בעקבות כיבושי הטאליבאן ונמלטו לקאבול, המעוז האחרון של הממשלה. הם מתגוררים בשדות הפתוחים ובפארקים וממלאים את הדרכים בדרך לעיר. דארי, עקורה שנמלטה לקאבול, מספרת על הזוועות: "הם גירשו אותנו מהבית באיומי רובה, הם הרגו את הבנים שלי ואנסו והתחתנו עם כלותיהם. הם לקחו כמה נשים מכל בית והתחתנו איתן בכוח. אנחנו נאלצנו לברוח". עקור נוסף העיד: "אם זו לא אכזריות אני לא יודע מה כן, הייתה לי חנות קטנה, לא יותר, עכשיו אין לי כלום בחיי".

נשיא ארצות הברית ביידן אישר את הצבתם של 1,000 חיילים אמריקנים נוספים באפגניסטן לתקופה קצובה, כדי "לוודא שאנחנו מוציאים בשלום את האמריקנים ובעלי בריתנו מהמדינה". גם בריטניה שלחה מאות חיילים לסייע במאמץ. בשעות האחרונות שגרירות ארצות הברית ושגרירויות נוספות החלו לפנות את הצוותים שלהן מקאבול, למרות הבטחות הטאליבאן כי הם ישמרו על ביטחונם של דיפלומטים זרים.