הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית ביקרה היום (שלישי) בחריפות את התנהלותה של אירן בסוגיית הגרעין. הסוכנות הזהירה כי יכולתה לעקוב אחרי תוכנית הגרעין של טהרן הולכת וקטנה ואף ספגה פגיעה ניכרת, לנוכח העובדה שהאירנים מונעים מפקחי סבא"א לקבל גישה לציוד ולמתקנים המשמשים את תוכנית הגרעין.

כמו כן, הדוח החדש של הסוכנות ציין כי האירנים כשלו בלספק מענה לשאלות הסוכנות על שאריות אורניום שנמצאו בשלושה אתרים, שעליהם לא הצהירו בטהרן: "ראש הסוכנות מוטרד מאוד שלמרות שחלפו שנתיים, הסוגיה הזו נותרה ללא פתרון". נוסף על כך, בדוח של סבא"א, שמתפרסם כשבוע לפני פגישה של בכירי הסוכנות, נאמר כי על אירן לפתור "סוגיות כבדות משקל" בנוגע לאתרים שאותם הסתירה.

ראש סבא"א הבהיר שהוא מודאג מאוד משאריות האורניום שנמצאו במספר אתרים, וכי אירן ממשיכה להפר בעקביות את ההסכמות שנקבעו בהסכם הגרעין ב-2015. בין היתר נטען שאירן מחזיקה כיום בכ-10 ק"ג של אורניום מועשר בשיעור של 60% וביותר מ-80 ק"ג של אורניום מועשר בשיעור של 20%.

הביקורת של סבא"א עלולה להקשות על חידוש שיחות הגרעין בין הרפובליקה האסלאמית לבין המעצמות, שהופסקו זמנית לפני כשלושה חודשים, וזאת בנוסף לחילופי השלטון בטהרן וכניסתו של איברהים ראיסי, "הקצב", לארמון הנשיאות. בתגובה על קריאותיהן של גרמניה וצרפת לשוב לשולחן הדיונים בהקדם, השיב ראיסי בחיוב אך הבהיר: "לא תחת הלחץ המערבי".

כזכור, השיחות בין הצדדים החלו במהלך חודש אפריל בווינה, מתוך כוונה לחדש את הסכם הגרעין שחתמה אירן עם המעצמות, ושממנו ארה"ב נסוגה באופן חד צדדי ב-2018. יחד עם זאת, נציגי וושינגטון וטהרן התקשו להגיע להסכמות והשיחות הופסקו באופן זמני. מאז לא חלה התקדמות בין הצדדים וכעת יש להמתין ולראות כיצד הם יפעלו, במטרה לשוב להבנות שנחתמו ב-2015.