בריטניה לא לבד: בצל משבר הקורונה החמור שפוקד את העולם ועיכובים באספקת החיסונים, עוד ועוד מדינות עשויות להצטרף לצעד ובוחנות מעבר לחיסונים מסוגים שונים נגד הנגיף או מתן זריקת בוסטר. על אף שארגון הבריאות העולמי הצהיר כי ערבוב בין חיסונים - "מגמה מסכנה", נראה כי ברחבי הגלובוס מוכנים לנטול את הסיכון.

בבריטניה כבר בחנו לפני חודשים את האסטרטגיה השנויה במחלוקת וכך, כבר לפני חצי שנה החליטו לשלב בין חיסונים מסוגים שונים במנה הראשונה והשנייה של החיסון לקורונה. בתוך כך, מחקר שנערך במדינה הראה כי זריקה של אסטרה-זניקה ואחריה זריקת חיסון של פייזר הניבה את התוצאות הטובות ביותר במערכת החיסון. לאחר שילוב זה, תגובת הנוגדנים הייתה גבוהה יותר מזו של זריקת פייזר ואחריה המנה של אסטרה-זניקה.

נגיף הקורונה בבריטניה - יוני 2021 (צילום: NIKLAS HALLE'N, AFP)
הקורונה בבריטניה | צילום: NIKLAS HALLE'N, AFP

ברוסיה אישרו לפני כיומים (שני) לערוך ניסוי קליני, שבו משלבים בין זריקת חיסון של אסטרה-זניקה לבין המנה של ספוטניק. רשם התרופות הממלכתי במדינה התעכב באישור הניסוי - לאחר שבמאי, הוועדה האתית של משרד הבריאות הרוסית טענה שאין ברשותה מספיק נתונים.

בקנדה הוועדה הלאומית המייעצת בנושא החיסונים אמרה לפני כחודשיים, כי הפרובינציות הקנדיות צריכות להציע למקבלי המנה הראשונה של אסטרה-זניקה זריקה שונה במנה השנייה שלהם.

בסין מנהלים החוקרים ניסוי בקנה מידה קטן, שבו בוחנים את השילוב בין מנה של החיסון מתוצרת- CanSino  ואחריו מנה של חיסון  Chongqing Zhifei Biological.  החוקרים עורכים גם ניסוי באמצעות מנה אחת של זריקת CanSinoBIO כמאיץ - בוסטר, עבור אלו שקיבלו מנה אחת או שתיים של חיסון לא פעיל (כך על פי רשומות בניסויים הקליניים).

אינדונזיה שוקלת להציע זריקת בוסטר לעובדי שירותי הבריאות שמחוסנים בחיסון של סינובק, לאחר שאלפים מהם נמצאו חיוביים בבדיקות קורונה

ביקור במעבדה הסינית שעומדת לייצר חיסון לקורונה (צילום: חדשות)
המעבדה הסינית שמייצרת חיסונים לקורונה | צילום: חדשות

באיטליה סוכנות התרופות במדינה אמרה לפני כחודש, כי אנשים מתחת לגיל 60 שחוסנו במנה ראשונה של  אסטרה-זניקה יכולים לקבל זריקה שנייה מתוצרת אחרת.

בדרום קוריאה נערך לאחרונה מחקר, שממנו עלה כי חיסון מעורב של אסטרה-זניקה תחילה ואחר כך של פייזר, העלה את רמות הנוגדנים פי שישה משתי מנות של אסטרה-זניקה.

תאילנד הודיעה החודש כי היא תשתמש בחיסון של אסטרה-זניקה כמנה שנייה לאלו שחוסנו בחיסון של סינובאץ' בניסיון להגביר את ההגנה. המהלך הוא התמהיל הראשון שהוכרז בפומבי של החיסון הסיני עם חיסון שפותח בעולם המערבי.

חיילים ברחובות איטליה בזמן מגפת הקורונה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
הקורונה באיטליה | צילום: רויטרס, רויטרס_

וייטנאם הודיעה  כי תציע את חיסון ה- mRNA, שפותח במשותף על ידי פייזר וביונטק כאופציה לחיסון שני למי שקיבל את החיסון של אסטרה-זניקה כמנה ראשונה.

בבהוטן גם לא פוסלים לערבב בין חיסונים מסוגים שונים. ראש הממשלה במדינה לוטאי טשרינג ציין כי הוא לא רואה בעיה ב"לערבב" או "להתאים" בין מנות חיסון, כדי לחסן את כל האוכלוסייה שכוללת כ-700 אלף בני אדם.