"נוודא שלאירן לא יהיה נשק גרעיני": בתום המפגש של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין היום (רביעי) בפסגה בז'נבה למשך כ-3 שעות, ביידן נשא דברים הערב במסגרת מסיבת עיתונאים - והדגיש כי סיכם עם פוטין שהם יפעלו יחד כדי שאירן לא תגיע לנשק גרעיני.

ביידן: "זכויות האדם הן מי שאנחנו כאמריקנים"

"אני בעד אמריקה, לא נגד רוסיה", פתח הנשיא ביידן בנימה מפויסת. "איפה שיש לנו הבדלים אני רוצה שהנשיא פוטין יבין למה אני אומר את מה שאני אומר ומדוע אני עושה את מה שאני עושה. אמרתי לפוטין שהאג'נדה שלי אינה נגד רוסיה או אף אחד אחר, זה למען העם האמריקני", הדגיש. "זכויות האדם הן מי שאנחנו כאמריקנים".

ביידן אמר כי הפגישה שלהם מוצלחת וציין כי העלה חששות שנוגעים לזכויות אדם שיש לממשלו, כולל הטיפול במנהיג האופוזיציה הרוסי נבלני. כאמור, שני המנהיגים דנו גם בעבודה משותפת בהתמודדות עם אירן ובהבטחה שלא לא יהיה לה נשק גרעיני.

לצד זאת, הם התייחסו לנסיגת כוחות ארה"ב מאפגניסטן. בנושא אוקראינה, אמר ביידן כי הביע את "מחויבותו הבלתי מעורערת לריבונות ולשלמות הטריטוריאלית של אוקראינה". ביידן תיאר את הטון של הפסגה כחיובי והוסיף: "עשיתי את מה שבאתי לעשות". 

פוטין: "הסכמנו לחדש את הערוצים הדיפלומטיים"

בסיום הפגישה מסר פוטין כי "השיחות היו מועילות" ושהמנהיגים הסכימו "לחדש את הערוצים הדיפלומטיים בין המעצמות". הנשיא הרוסי הצהיר בפני התקשורת, כי הוא ונשיא ארה"ב ביידן הסכימו כי שגריריהם צריכים לחזור לתפקידם ולשוב לעבודתם הדיפלומטית. החלטה זו מגיעה לאחר ששגריר רוסיה בארה"ב אנטולי אנטונוב ושגריר ארה"ב ברוסיה ג'ון סאליבן נאלצו לשוב לארץ מולדתם למשך כמה חודשים בשל המתיחות בין שתי המדינות.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לקראת פגישתו עם ביידן בג' (צילום: AP)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לקראת פגישתו עם הנשיא ביידן בז'נבה | צילום: AP
על שאלת ה-CNN "האם השיחות בינך לבין ג'ו ביידן היו עוינות באופיין?", השיב נשיא רוסיה כי השיחות אינן עוינות ושלמעשה היו די בונות: "שנינו מגלים נכונות להבין זה את זה". פוטין הוסיף כי ביידן הסביר מדוע הוא כינה אותו "רוצח" וטען שהוא בסדר עם ההסבר שקיבל. עוד סיכמו השניים לפתוח במשא ומתן בנושא אבטחת סייבר.

בפתח הפגישה, קידם ביידן את פניו של פוטין במילים: "תמיד אמרתי שטוב להיפגש פנים אל פנים". השניים הודיעו בפתח הפגישה כי בכוונתם לנסות להגיע להסכמות משותפות בנושאים כמו פיקוח על נשק גרעיני, אולם הציפיות מהפסגה נמוכות מאוד וההערכה היא שלא יגיעו בה לפריצת דרך.

פגישת ביידן ופוטין בז'נבה (צילום: CNN)
רגע לפני שהעיתונאים יוצאים, פגישת ביידן ופוטין בז'נבה | צילום: CNN

עם תחילת הפגישה הצטרפו למנהיגים גם שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן ומקבילו הרוסי סרגיי לברוב. פוטין הודה לעמיתו האמריקני על נכונותו להיפגש, פנה לביידן ואמר: "אני יודע שהיית במסע ארוך ויש לך הרבה עבודה. יש נושאים רבים לדון בהם ביחסי ארה"ב ורוסיה - ואני מקווה שהפגישה שלנו תהיה מועילה". שניהם שמרו על פניהם חתומות ולא חייכו. במהלך הפגישה הם הביטו בזה בזה לרגע קצר, אך פוטין מיד השפיל את מבטו ונע בכיסאו ואילו ביידן, התמקד במסמך שהחזיק בידו.

כעבור כשעתיים, הסתיים סבב השיחות הראשון בין המנהיגים, שישובו להיפגש לאחר הפסקה קצרה. "הישיבה הראשונה הייתה מצומצמת למדי והשתתפו רק שני המנהיגים, שרי החוץ של שתי המדינות והמתורגמנים", מסרה דוברת הבית הלבן.  

בחלק הבא של הפסגה, המפגש בין הנשיאים וצוותיהם יהיה נרחב יותר ויכלול מספר גדול יותר של יועצים לצדם. בסך הכול צפויים השניים לדון ביניהם בנושאים השונים שעל הפרק במשך 4-5 שעות.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא רוסיה פוטין (צילום: CNN)
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא רוסיה פוטין | צילום: CNN

פסגת ביידן-פוטין נערכת בווילה מהמאה ה-18 שנמצאת בסמוך לאגם ז'נבה, שם התייצבו לצילום הראשון המשותף שלהם עם נשיא שווייץ גאי פרמלין, שבירך על הפגישה. פרמלין אמר שהוא מאחל למנהיגים "דו-שיח פורה לטובת שתי המדינות ולמען העולם".

בעבר טען ביידן כי פוטין התערב בבחירות בארצות הברית, הוא האשים אותו בכך שיזם מלחמות עם מדינותיו השכנות - ובכך שניסה לחסל יריבים פוליטיים ומנהיגי אופוזיציה. למרות זאת, לקראת הפגישה ביידן נשמע מפויס ואמר שהוא מבקש להגיע ל"יחסים יציבים" עם רוסיה.

פוטין מצידו הביע בעבר כעס על תמיכת ארה"ב בממשלת אוקראינה ועל הגיבוי לטענתו שהעניקו בוושינגטון לאופוזיציה ברוסיה ובבלארוס השכנה. כמו כן, הוא ביקר את הרחבת ארגון נאט"ו גם למזרח אירופה.