הבחירות באירן יצאו לדרך: אזרחי אירן יצאו הבוקר (שישי) אל הקלפיות, בבחירות לנשיאות במדינה. על פי ההערכות, מי שעתיד לזכות בבחירות הוא אברהים ראיסי בן ה-66, המכהן כראש הרשות השופטת ונחשב נאמן לממסד הדתי. המנהיג העליון, האייתוללה עלי חמינאי, הצביע בקלפי בטהרן וקרא לציבור לצאת ולבחור: "כל הצבעה נחשבת, בואו להצביע ולבחור את הנשיא שלכם. זה חשוב לעתיד מדינתכם".

אלא שבאירן מדווחים כי רבים מבעלי זכות הבחירה מתעלמים מהבחירות – ולא יוצאים אל הקלפיות. המצוקה הכלכלית  במדינה והשלטון הנוקשה - שפסל מועמדים רבים מלהתמודד - לא מעודדים את ההצבעה. רבים חשים שמדובר בהצבעה עקרה מתוכן. בצל חוסר הוודאות סביב חידוש הסכם הגרעין והעוני הגובר לאחר שנים של עימותים, נראה שעצם ההצבעה נתפס כמשאל עם על תפקוד ההנהגה.

נשים ממתינות בכניסה לקלפי באירן - בעיר מאג'יד (צילום: reuters)
נשים ממתינות בכניסה לקלפי בעיר מג'יד | צילום: reuters
המועמד המוביל - איבראהים ראיסי מצביע בטהראן (צילום: reuters)
אברהים ראיסי מצביע בטהרן | צילום: reuters

בניסיון לעודד את המצביעים הציגה הטלוויזיה הממלכתית תורים ארוכים מחוץ לקלפיות בכמה ערים. יותר מ-59 מיליון אירנים זכאים להצביע. הקלפיות צפויות להיסגר בשעה 22:30, שעון ישראל, אך ניתן יהיה להאריך את פעילותן בשעתיים. התוצאות צפויות להגיע בסביבות הצהריים בשבת, אך בלשון המעטה - המתח לקראתן לא רב.

השופט השמרן אברהים ראיסי, בן בריתו הקרוב של חמינאי, הוא המועמד המועדף – וככל הנראה גם הוודאי – שעתיד לרשת את חסן רוחאני. על פי החוקה האירנית, רוחאני לא יכול לכהן כהונה שלישית בת ארבע שנים נוספות והוא לא מתמודד בבחירות אלו. ניצחון של איש הדת השיעי ראיסי מחסל תנועה של מנהיגים פרגמטיים יותר כמו רוחאני, או מנהיגים רפורמיסטים, שהוחלשו מאוד אחרי החלטת ארה"ב לפרוש מהסכם הגרעין ולהטיל מחדש את העיצומים -  במהלך שחנק את ההתקרבות למערב.

נשיא אירן חסן רוחאני מצביע בטהראן (צילום: reuters)
הנשיא היוצא, חסן רוחאני, מצביע בטהרן | צילום: reuters

גורמים אירנים טוענים שהבחירות לא יפרו את ההצעה האירנית להחייאת ההסכם תמורת הסרת העיצומים. אנשי הדת השולטים במדינה מודעים למשבר הכלכלי המאיים על המדינה, בייחוד בצל מגפת הקורונה שהחלישה גם היא את הכלכלה האירנית . גורם ממשלתי באירן אמר לרויטרס: "האתגר העיקרי של ראיסי יהיה הכלכלה. התפרצות של מחאות תהיה בלתי נמנעת אם הוא לא יצליח לרפא את הכאב הכלכלי של המדינה".

סקרי דעת קהל רשמיים מנבאים כי אחוז ההצבעה יהיה נמוך מ-44%, ירידה משמעותית בהשוואה לבחירות הקודמות. בגלל עליית האינפלציה והאבטלה, ההנהגה זקוקה לקולות האירנים בקלפי כדי להגביר את הלגיטימיות שלה, שנפגעה מאוד לאחר סדרת המחאות נגד העוני וההגבלות החברתיות והפוליטיות ברחבי אירן מאז 2017.

היריב המרכזי של ראיסי הוא נגיד הבנק המרכזי לשעבר, עבד אל-נאסר המתי, שאומר שזכייה של ראיסי או דומיו תביא לעיצומים נוספים. הוא אמר שאירן תוכל לנהל שיחות גם עם אויביה הוותיקים, ובראשם ארצות הברית, אם היא מצדה תקפיד על "גישה חיובית" מול אירן.

נשים מצביעות בבחירות לנשיאות באירן (צילום: reuters)
נשים מצביעות בבחירות לנשיאות באירן | צילום: reuters
_OBJ

לראיסי יש גיבוי מכריע ממשמרות המהפכה, מוסד רב עוצמה במשטר - שלאורך השנים התנגד ליוזמות רפורמיסטיות, פיקח על דיכוי המחאות והשתמש בכוחה של אירן כדי לשנות את מאזני הכוחות במזרח התיכון. ראיסי אמר כי רק ממשלה חזקה תוכל להמשיך בשיחות. הוא הואשם על ידי מתנגדים מבית ומחו"ל בהפרות זכויות אדם שמשתרעות על פני עשרות שנים, טענות שמוכחשות על ידי תומכיו. 

ראיסי מונה על ידי חמינאי לראש הרשות השופטת האירנית בשנת 2019. כמה חודשים לאחר מכן האשימה אותו ארצות הברית בהפרת זכויות אדם, כולל הוצאות להורג של אסירים פוליטיים בשנות השמונים ודיכוי אלים מאוד של התסיסה החברתית בשנת 2009, אירועים שבהם לראיסי היה חלק פעיל, על פי ארגוני זכויות האדם.