"למעשה זה סיפור של סרט, זה לא סיפור אמיתי": כך אמרה הערב (שבת) אווי כהן בתוכנית "סדר עולמי", ברקע טקס הלווייתו של הנסיך פיליפ בבריטניה. כהן סיפרה כיצד אימו של הנסיך פיליפ, הנסיכה אליס, הצילה את משפחתה מנפילה בידי הנאצים בשנות מלחמת העולם השנייה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

משפחתה של אווי כהן מגיעה מאזור סלוניקי ביוון, אשר מרבית הקהילה היהודית שבה הושמדה על ידי הנאצים במהלך השואה. כהן סיפרה איך בני משפחתה, באמצעות קשריו של סבה חיימקי, הצליחה לזכות בחסותה של הנסיכה אליס, נסיכת יוון ואימו של הנסיך פיליפ, וכך להינצל מהסוף האכזרי שציפה לרוב בני הקהילה. לדבריה, סבה נהג לפגוש ולארח בביתו רבים מבני משפחת המלוכה בימים שלפני המלחמה.

"סבי נפטר במהלך שנת 1943, והמשפחה הייתה בסכנה גדולה", סיפרה כהן. "יום אחד אבי ראה מכונית עם הדגל המלכותי נוסעת באתונה ונדהם, מכיוון שהוא היה בטוח שמשפחת המלוכה עזבה את יוון והייתה בגלות". למעשה, הנסיכה אליס שבה ליוון כבר בשנת 1938, מפני שהעדיפה להישאר עם בני עמה, כך לפי כהן.

לא הפסיקה לפעול למען בני עמה בזמן המלחמה

הנסיכה אליס הייתה פעילה הומניטרית חשובה, ועשתה רבות על מנת לסייע לבני העם היווני. לדברי אווי כהן, היא עבדה במהלך המלחמה בצלב האדום ועסקה בחלוקת מרק לאנשים רעבים. "כולם חשבו שאבי משוגע כאשר הוא החליט לגשת לנסיכה על מנת לחפש מקלט עבור המשפחה".

אווי סיפרה על הדרך בה החליטו בני משפחתה ליצור קשר עם הנסיכה אליס: "הם מצאו גברת אחת שהכירו שהייתה משחקת קלפים עם הנסיכה". לדבריה, אותה אישה הסכימה לנסות ולתווך עבור בני המשפחה את הקשר עם הנסיכה והבטיחה: "תוך 3 ימים אחזור אליכם עם תשובה". הנסיכה מצדה, סירבה לבטוח בשליחה, שחזרה למשפחה עם תשובה שלילית.

אווי כהן שמשפחתה הוסתרה על ידי אימו של הנסיך פיליפ (צילום: החדשות 12, החדשות12)
צילום: החדשות 12, החדשות12

"בהמשך, קיבל אבי הזדמנות שנייה לגשת לנסיכה אליס", סיפרה כהן, "ואני רוצה להקריא לך בדיוק את מה שאבי אמר כי אני חושב שזה מאוד יפה: 'שעה לאחר מכן הודיעו לנו כי הנסיכה אליס תהיה מאושרת לקחת חסות על אימי ועל אחותי'". כהן סיפרה עד כמה הנסיכה שמחה לסייע להם, וכך זכו בני משפחתה להסתתר בחסותה במשך 15 חודשים.

"השתמשה בחירשות שלה לסלק את הגסטפו"

"פעם אחת הגסטפו הגיע למעון שלה", סיפרה כהן. "הם כנראה שמעו שייתכן שיש כמה יהודים בפנים. אז היא השתמשה בחירשות האמיתית שלה, למרות שהיא הייתה מסוגלת לקרוא שפתיים טוב מאוד, והעמידה פנים שהיא לא מצליחה להבין על מה הם מדברים". לאחר הביקור הזה, בו לא מצאו אנשי הגסטפו דבר, הם עזבו ולא חזרו לשם יותר. "למרות שהיו לה קשיים בתקופה מסוימת בחייה, היא הייתה אדם יוצא מן הכלל", סיכמה אווי כהן.  

בעקבות מעשי ההצלה שלה בזמן המלחמה זכתה הנסיכה אליס בתואר חסידת אומות עולם בשנת 1994, כ-24 שנים לאחר מותה. בנה, הנסיך פיליפ, הגיע למוזיאון יד ושם בירושלים על מנת לקבל את התואר המכובד.