אחרי ההתפשטות הנרחבת של המגפה בהודו, והמוטציה שהתגלתה בה אשר הובילה לטרגדיה גדולה בשיעור הנדבקים ובעיקר בתמותה המשמעותית – מדינות נוספות ביבשת סופגות מהלומות קשות מהקורונה. "באזור דרום-מזרח אסיה נרשמו למעלה מ-2.7 מיליון מקרים חדשים ויותר מ-25 אלף מתים מהנגיף", אמרו בארגון הבריאות העולמי. "מדובר על עלייה של 19% בתחלואה ושל 48% בתמותה בהשוואה לשבוע שעבר". לדברי הארגון - הודו היא האחראית לרוב המכריע של מגמת העלייה הזו, שמכה בשורה ארוכה של מוקדים, שכבר קראו לסיוע רפואי מהקהילה הבינלאומית.

סרי לנקה:

מאז אמצע חודש אפריל, נרשמה עלייה במספר המאומתים במדינה – שבמהרה הספיקו לחצות את שיאי גל התחלואה הקודם שאירע בחודש פברואר. לדברי שר הבריאות המקומי, הזינוק הזה נובע מהתקהלויות נרחבות שהתקיימו לרגל אירועי חגים לאומיים שהתקיימו לפני כ-3 שבועות. בעקבות המגמה, הרשויות החליטו להטיל סגר על יותר מ-100 אזורים ברחבי המדינה, שבהם חיים למעלה מ-21 מיליון איש.

למרות קרבתה הגיאוגרפית להודו, לא זוהתה בסרי לנקה המוטציה ההודית. עד כה, ניתנו במדינה רק מיליון מנות חיסון, שמהוות כ-5 מנות לכל 100 בני אדם. עם זאת, החליטו במדינה לסגור את הגבולות עם הודו, בעקבות מדינות אחרות באזור שכבר נקטו במהלך זה מוקדם יותר: חל איסור על כניסה מהודו, מהאוויר ומהיבשה.

האיים המלדיביים:

שכנה נוספת של הודו שסובלת מתחלואה גבוהה לאחרונה. על פי ההערכות, אחת הסיבות לעלייה במניין הנדבקים היא פתיחת התיירות – לאחר חודשים שבהם נסגרו שערי המדינה לכניסת זרים. אתרי הנופש במלדיביים חזרו להיות פופולריים, ומושכים לעברם כל העת רבים מכל רחבי העולם.

בחודש שעבר הודיעו גורמים במדינה כי בכוונתם להציע חיסונים לתיירים בעת הגעתם – במטרה להגביר עוד יותר את חזרת הענף לתפקוד מלא כבעבר. עם זאת, תוכניות כאלה יופעלו רק לאחר השלמת ההתחסנות של כלל התושבים המקומיים – מהלך שטרם התבצע במלואו.

הודים עומדים בתחנת רכבת בהודו (צילום: רויטרס)
הקורונה משתוללת באסיה | צילום: רויטרס

ובינתיים, מספר האשפוזים של חולי קורונה במדינה גדל פי 3 בימים האחרונים – וקיים חשש שהדבר נובע מווריאנט חדש. בשל המצב, מיום חמישי האחרון הורכז עוצר לילי – מהשעה 21:00 ועד 04:00, כשהיציאה מהבתים מותרת רק למטרות חיוניות, ובאישור המשטרה.

נפאל:

גם בנפאל, בדומה להודו, תחלואה חסרת תקדים בהיקפה – שגורמת להצפת בתי החולים. על פי נתוני הממשלה המקומית, בסוף השבוע האחרון 44% מבדיקות הקורונה שהתבצעו היו חיוביות. "המצב מחמיר מיום ליום, וזה עלול לצאת משליטה", אמר דובר משרד הבריאות והאוכלוסייה בנפאל.

חלק האשימו את הודו בהתפשטות המגפה בנפאל, בשל הגבול המשותף של שתי המדינות. למרות שנפאל כבר הקשתה את תנאי הכניסה אליה והטילה סגר, המצב הולך ומחריף והחשש הוא שלא יצליחו להכיל את ההתפרצות הנוכחית – שחדרה לאזורים נרחבים במדינה.

תאילנד:

אחרי שבסוף השנה שעברה הצליחה תאילנד לבלום את הקורונה, נדמה שהשנה האתגר שלה גדול בהרבה. המדינה מתמודדת בימים אלה עם גל שלישי וקשה במיוחד, עם מספרי חולים ומתים שטרם ידעה. בתוך כמה שבועות, מניין הנדבקים הוכפל – מה שהוביל לנקיטת צעדי מנע: ב-5 באפריל הודיעה העיר בנקוק על סגירת כ-200 מקומות בילוי בה למשל שבועיים, אך גם זה לא  הצליח לעצור את ההידרדרות.

חיסון בריטניה קורונה (צילום: AP)
מבצע החיסונים מתעכב באסיה | צילום: AP

הרשויות במדינה החליטו להקים בתי חולים שדה במרכזי ספורט, באולמות כנסים ובבתי מלון – כדי לאשפז בהם את החולים, וגם את שאר הנדבקים ללא התסמינים, במטרה לעצור את ההתפשטות. הממשלה המקומית ספגה ביקורת קשה על מדיניות החיסונים האיטית שלה: ניתנו עד כה שתי מנות לכל 100 איש, במדינה שבה יש כ-70 מיליון תושבים.

קמבודיה:

עד חודש פברואה, הייתה קמבודיה אחת המדינות היחידות בעולם שלא נפגעו באופן קשה כלל מהקורונה – היו בה מספר קטן מאוד של חולים, ולא נרשמו בה מתים מהנגיף. אלא שהתפרצות קשה בסוף אותו חודש גרמה לעלייה חדה בתחלואה, עם עשרות אלפי נדבקים. רק ביום חמישי האחרון היו 650 נדבקים חדשים, ו-4 מתים.

בעקבות המצב, בתי החולים במדינה סובלים מעומס חריג ומתקרבים לאי ספיקה, מה שהוביל את ראש הממשלה האן סן להורות על טיפול בחולים עם תסמינים קלים – בבתיהם. ב-11 באפריל ארגון הבריאות העולמי אף הזהיר כי קמבודיה נמצאת על סף טרגדיה לאומית: "למרות מאמצינו הטובים, אנחנו מתקשים לשלוט במגפה". באזורים שהוגדרו כ"אדומים", ההנהגה הטילה הגבלות חמורות – שבגינן חל איסור לצאת מהבתים למעט מקרי חירום רפואיים.

ירידה חולי קורונה בעולם (צילום: רויטרס)
ארגון הבריאות העולמי מתריע מפני אסון ביבשת | צילום: רויטרס

אינדונזיה:

מוקדם יותר השבוע, משרד הבריאות באינדונזיה פרסם ששני מטופלים אובחנו עם הווריאנט ההודי. במדינה, שמונה ג-270 מיליון תושבים, ספרו השבוע ממוצע יומי של כ-5,000 נדבקים. הרשויות מודאגות מההשפעה של סיום הרמאדן, שבו צפויים עשרות מיליונים לנסוע לבקר את בני משפחותיהם.

לצורך בלימה מהירה, ממשלת אינדונזיה אסרה קיומם של כל נסיעות בתוך המדינה – מ-6 במאי עד 17 במאי. האיסור כולל נסיעות ציבוריות ופרטיות, כולל שימוש בכל סוג של כלי רכב, מטוסים וספינות.