חמישה ישראלים נהרגו אתמול (ראשון) בתאונת הרכבל בצפון איטליה. עמית בירן בן ה-30 שלמד רפואה בפאביה ועבד כמאבטח בקהילה היהודית במילאנו, בת זוגו טל פלג-בירן בת ה-27 ובנם טום בן השנתיים. בנם השני, איתן בן ה-6, נפצע באורח קשה ופונה לבית החולים בטורינו. באסון נהרגו גם ברברה כהן בת ה-71 ובן זוגה יצחק כהן בן ה-72. בני הזוג כהן הם סבה וסבתה של פלג-בירן, שהגיעו לבקר את בני המשפחה באיטליה. בתאונה הטרגית נהרגו לפחות 14 בני אדם.

בהודעת משרד החוץ הבוקר נכתב: "בתאונת רכבל מעל הרי האלפים בצפון איטליה נהרגו 14 בני אדם, מתוכם 5 ישראלים וילד ישראלי נוסף, בן 5, נפצע באורח קשה מאוד ומטופל בשעות אלו בבית חולים. ההרוגים הישראלים הם: עמית בירן וטל פלג-בירן, זוג ישראלים הלומדים ועובדים באיטליה, התגוררו בפאביה (צפון איטליה) ובנם טום בירן (2). ברברה ויצחק כהן, הסבא וסבתא של טל, אשר הגיעו למילאנו ב-19.5.21, לביקור הנכדה והנינים".

"אחותו של עמית, איה, נמצאת בבית החולים ליד מיטתו של איתן בירן. אחיו של עמית בירן, ואחיה ואביה של טל, יטוסו הלילה לאיטליה. הקונסול ברומא, איתן אברהם, ומחלקת ישראלים בחו"ל באגף הקונסולרי במשרד החוץ, פעלו וסייעו למשפחה מיד עם קבלת ההודעה מהמשטרה המקומית. שגרירות ישראל ברומא מסייעת בהעברת הגופות לארץ".

תאונת הרכבל באיטליה: הנספים טל בירן ויצחק כהן ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה)
טל בירן ויצחק כהן ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה
קריסת רכבל באיטליה (צילום: רויטרס)
קריסת רכבל באיטליה | צילום: רויטרס

מילו חצבני, נשיא הקהילה היהודית במילנו, אמר הבוקר לניב רסקין: "הם חשבו לטייל אתמול וככה זה נגמר. אסון גדול לקהילה שלנו. הבן שנפצע במצב לא טוב".

"זה מקום שאני מכיר טוב מאוד. הוא לא רחוק ממילאנו ואני בעצמי הייתי בו כמה פעמים. עוד לא יודעים בדיוק מה קרה אבל מה שיודעים הוא שב-2016 היה התיקון האחרון שעשו והכול היה בסדר. עכשיו מנסים לדעת מה קרה בדיוק". חצבני הוסיף: "יש אדם מהקהילה שמסייע למשפחה. אני נוסע לשם היום. הדודה שלו נמצאת איתו ואמרו שזה עוד ייקח זמן. הוא פצוע במצב לא טוב. הוא נותח אתמול".

התאונה התרחשה ברכבל "סטרזה-מוטארונה" בצפון איטליה, המקשר בין אגם "מג'ורה" לבין הר הסמוך לרכס האלפים. הרכבל מוביל תיירים ומקומיים רבים מהעיירה סטרזה ונישא לגובה של יותר מ-1,590 מטרים מעל פני הים. באיטליה מדווחים שהקרון צנח מגובה של כ-20 מטרים, כ-300 מטרים לפני שהגיע לתחנה. עדיין לא ברור מה גרם לתאונה. לפי דיווחים באיטליה, הרכבל עבר שיפוץ בין 2014 ל-2016, ונפתח רק לאחרונה אחרי שהיה סגור בתקופת הסגרים באיטליה.

זירת התרסקות הרכבל באיטליה (צילום: AP)
זירת התרסקות הרכבל באיטליה | צילום: AP
המשטרה בזירת תאונת הרכבל באיטליה (צילום: רויטרס)
אסון הרכבל באיטליה | צילום: רויטרס
הזירה של תאונת הרכבל באיטליה (צילום: רויטרס)
קריסת רכבל באיטליה | צילום: רויטרס

התאונה התרחשה במקום מבודד ולכוחות החילוץ היה קשה מאוד להגיע לזירה. הממונה על חקירת האסון אמר כי כעת ייבדק מדוע מערכות הבטיחות לא עבדו. לדבריו, לרכבל יש מערכת ביטחון שאמורה למנוע את קריסת הקרון, אך היא נכשלה בכך. עוד הוסיף כי החברה שמייצרת את הקרון בדקה את הרכבל בנובמבר האחרון, אך הוא לא היה פעיל בימי הקורונה ולכן עולים סימני שאלה רבים סביב הגורם לתאונה.

ראש עיריית סטרזה, מרסלה סברינו, סיפרה כי הרכבל נסע במעלה ההר ולפתע הוא נפל מגובה של כ-20 מטרים, פגע בקרקע והתגלגל כמה פעמים במורדות התלולים - עד שפגע בעצים ונעצר. עוד סיפרה כי חלק מהקורבנות נמצאו בתוך הקרון, ואחרים נמצאו מחוצה לו - כנראה לאחר שעפו ממנו. דובר שירות ההצלה האלפיני של איטליה, סימונה בובביו, אמר מוקדם יותר כי הקרון נפל במהלך נסיעה במעלה ההר, אך לא סיפק הסבר לאסון.

יצחק וברברה ז"ל שנספו בתאונת הרכבל באיטליה (צילום: אור בן זריהן, באדיבות המשפחה)
ברברה ויצחק כהן ז"ל | צילום: אור בן זריהן, באדיבות המשפחה

וולטר מילאנו, דובר נוסף של שירות ההצלה הלאומי אמר בריאיון לרשת תקשורת מקומית כי שני הילדים שנפצעו באורח קשה הועברו במסוק לקבלת טיפול רפואי בבית החולים בעיר טורינו. עוד הוסיף מילאנו כי קרון הרכבל נפל מנקודה גבוהה מאוד וכעת שרוי מרוסק ביער שמתחת.

באיטליה ציינו כי הרכבל נפתח רק לאחרונה על רקע ההסרה הדרגתית של הגבלות הקורונה במדינה והדגישו כי בין השנים 2014 ל-2016 הרכבל לא פעל כלל בשל עבודות שיפוצים. המסע במעלה ההר אורך כ-20 דקות ובכל קרון יכולים להיכנס עד 40 נוסעים. פסגת ההר מוגדרת כיעד תיירותי פופולרי באיטליה, זאת בשל הנוף המשקיף על אגם מג'ורה ועל הרי האלפים שמסביב.