כשנתיים לאחר שטראמפ הכיר בריבונות ישראל ברמת הגולן, מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן התנער הלילה (בין שני לשלישי) ממדיניות הממשל הקודם. בריאיון ל-CNN הבהיר בלינקן כי "הגולן חשוב מאוד לביטחון ישראל כל עוד אסד שולט בסוריה", אך אם המצב בסוריה ישתנה - השאלות המשפטיות בנוגע לשטח ייבדקו. לגבי השיחה שטרם התקיימה בין ביידן לנתניהו: "אני בטוח שיתאפשר להם לדבר בעתיד הקרוב".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כחלק מריאיון שנערך על ידי העיתונאי וולף בליצר, נשאל המזכיר האמריקני לגבי ההכרה התקדימית של ממשל טראמפ בריבונותה של ישראל ברמת הגולן. "כששמים בצד את העניין החוקי, כעניין מעשי - הגולן חשוב מאוד לביטחון ישראל כל עוד אסד שולט בסוריה והנוכחות האירנית בסוריה נמשכת. שאלות משפטיות הן עניין אחר - ואם המצב בסוריה ישתנה - נבדוק אותן, אך אנחנו לא קרובים לשינוי בסוריה", הבהיר בלינקן שמצד אחד תומך בביטחון ישראל אך מצד שני מאותת כי זו הסיבה שלשמה רמת הגולן בשליטת המדינה.

ההכרה בעולם (צילום: החדשות)
חתימתו ההיסטורית של טראמפ על ההכרה ברמת הגולן. ארכיון | צילום: החדשות

הוא הוסיף כי ממשלת נשיא סוריה בשאר אל-אסד וכן נוכחותן של מיליציות הנתמכות על ידי אירן ואסד מהוות "איום ביטחוני משמעותי" על ישראל. יש לציין כי יועציו של הנשיא האמריקני ביידן אמרו בעבר שלא ייסוג מההכרה האמריקנית בריבונות ישראל בגולן. ישראל השיגה שליטה ברמת הגולן במלחמת ששת הימים ב-1967 וכעבור 14 שנים הכריזה ממשלת בגין על ריבונות שלא זכתה להכרה בין-לאומית - עד להחלטת טראמפ במרץ 2019.

החלטה אחרת של טראמפ שבלינקן לא שינה היא המשך ההכרה בירושלים כבירת ישראל כולל חזרה על התחייבות ממשל ביידן לשמור על שגרירות ארה"ב בירושלים.

השגרירות תעבור כבר ב-2019? (צילום: רויטרס)
ההכרה בירושלים כבירת ישראל לא השתנתה. טראמפ בכותל המערבי, ארכיון | צילום: רויטרס

כשנשאל איך טרם התקיימה שיחת טלפון בין ביידן לנתניהו מאז השבעת הנשיא השיב בלינקן: "אני בטוח שיתאפשר להם לדבר בעתיד הקרוב". הוא הדגיש כי השניים שוחחו בתקופת המעבר, לפני השבעת ביידן לנשיאות. בלינקן הוסיף שהוא כבר קיים כמה שיחות עם מקבילו, שר החוץ גבי אשכנזי. לעומת ביידן, קודמיו בתפקיד טראמפ ואובמה דיברו עם נתניהו בתוך כמה ימים ממועד השבעתם.

המזכיר האמריקני בירך על הסכמי אברהם שנערכו בתיווכו של ממשל טראמפ, והכיר באפשרויות שנפתחו בתחומי הסחר, התיירות והקשרים בין ישראל לעולם הערבי, אבל הבהיר שהם אינם תחליף להסדר שלום מול הפלסטינים. "יש דרך ארוכה עד שנראה פריצת דרך לשלום ופתרון סופי לבעיות בין ישראל לפלסטינים והקמת מדינה פלסטינית", הוסיף בלינקן ואמר שממשל ביידן תומך בפתרון שתי המדינות.

"בתור התחלה אנחנו צריכים לראות שאף צד לא נוקט בפעולות חד-צדדיות שהופכות את קידום תהליך השלום לקשה יותר. אני מקווה שנראה את שני הצדדים מייצרים תנאים שיאפשרו משא ומתן שיוביל לשלום", אמר בלינקן.