האם בעלי החיים יסייעו בזיהוי מהיר של קורונה? לפי מחקר המתנהל בצרפת, ייתכן שהתשובה לכך חיובית. חוקרים צרפתים משתמשים בחלקיקי נוגדנים זעירים המופקים בין היתר מגמלים ומלאמות, כדי לייצר בדיקה שלדבריהם יכולה לזהות באופן מהיר ומדויק אם אדם נדבק בקורונה - באמצעות מכשיר קטן המתחבר לטלפון הנייד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

החוקרים טוענים שהבדיקה, המכונה CorDial-1, מהירה ומדויקת יותר משיטות הבדיקה הקיימות. היא עדיין לא אושרה לשימוש, אך ניסויים ראשוניים על 300 דגימות, הראו שיעור דיוק של כ-90% בהשוואה לבדיקת תגובת שרשרת (PCR), השיטה הנפוצה ביותר כיום לאיתור הנגיף.

על פי הדיווח ברויטרס, הבדיקה יכולה לספק תוצאות בתוך עשר דקות בלבד, וניתן להשתמש בה גם מחוץ למעבדה. הצוות שפיתח את הבדיקה טוען שבעוד שבדיקת PCR אורכת בדרך כלל כמה שעות וזקוקה לתנאי מעבדה, הם פיתחו בדיקות מהירות וניידות. עם זאת, בדיווח נטען שיש כמה מדענים שמטילים ספק באמינות הבדיקה.

בדיקת קורונה דרך הסמארטפון שיכולה לספק תשובות בתוך (צילום: reuters)
מכשיר הבדיקה | צילום: reuters

CorDial-1, עושה שימוש בשברי נוגדנים, הנקראים ננו-נוגדנים. הם נגזרים מקבוצת בעלי חיים שכוללת גמלים, לאמות ואלפקות - מכיוון שיש להם נוגדנים יותר יציבים בהשוואה לחיות אחרות. לזיהוי נגיף הקורונה, הננו-נוגדנים מושתלים על פני אלקטרודות. לאחר שהם באים במגע עם חלבון של הנגיף, הם משדרים במהירות אות - שכולל שינוי בזרם החשמלי על פני האלקטרודה.

לאחר שמכשיר הבדיקה – שגודלו כהתקן USB גדול - מחובר לסמארטפון, הזרם מופיע כאות בתרשים. "על פי גובה האות, אתה יכול לומר אם אתה חיובי או שלילי לקורונה", אמרה סבינה שונריץ מאוניברסיטת ליל, שיזמה את הפרויקט ועובדת עליו יחד עם מדענים מאוניברסיטת מארסיי ומהמרכז למחקר מדעי בצרפת.

השלב הבא בפרויקט הוא הפעלה ניסיונית של שלושה חודשים, במהלכם ייבדקו יותר מ-1,000 אנשים. כריסטוף דמייל, חוקר ראשי בתחום האלקטרוכימיה המולקולרית באוניברסיטת פריז, שאינו מעורב בפרויקט, בירך על פיתוח הבדיקות המסתמכות על אותות חשמליים: "אני בטוח שזה יהיה שמיש בכל מקום".

שונריץ, דיווחה לתקשורת הצרפתית על ההתקדמות בפרויקט: "אנו יודעים שהבדיקה שלנו עולה בקנה אחד עם 88% מבדיקות ה-PCR. זה טוב מאוד, בדיקות PCR הן הבדיקות המבוססות ביותר עבור הקורונה בשל רמת הדיוק הגבוהה שלהן".

פרויקט CorDial, הוא חלק מכמה יוזמות הפועלות בימים אלו ברחבי העולם, ועוסקות באבחון קורונה מהיר, ללא צורך במעבדה. על פי הדיווח בצרפת, החוקרים מחפשים כעת שיתוף פעולה עם יצרן שיוכל לייצר את הבדיקות בקנה מידה המוני: "כרגע אנחנו עושים הכול במעבדה, אז אנחנו מצליחים לייצר 1,000 מערכות בשבוע, לא יותר. מקווים שזה יתממש במהירות כי ההימור כאן מאוד גבוה".