עידן חדש החל בבית הלבן, והשינויים כבר מחלחלים: ג'ו ביידן הושבע אמש (רביעי) לתפקיד נשיא ארצות הברית ה-46, ושעות ספורות לאחר שנשבע אמונים הוא כבר החל לחולל שינויים. ביידן מחק בזו אחר זו החלטות שקיבל קודמו בתפקיד, הנשיא מעורר המחלוקת לשעבר טראמפ בשלל נושאים וסוגיות, כמו משבר האקלים ומדיניות ההגירה ממקסיקו וממדינות מוסלמיות. בנוסף, תדרוך העיתונאים המסורתי של הבית הלבן חזר ואיתו התבשרנו על נכונותו של ביידן לחזור להסכם הגרעין אם באירן יסכימו לקיים את תנאיו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כתבות נוספות ב-N12:

בזמן שחלף מאז ההשבעה, נמשכו הטקסים הרשמיים בוושינגטון, תחת מגבלות הקורונה. לאחר הטקס, הגיעו הנשיא ג'ו ביידן וסגניתו קמלה האריס לבית העלמין בארלינגטון, כשלצדם הנשיאים לשעבר אובמה, בוש וקלינטון. הנשיא המכהן וקודמיו בתפקיד הניחו זר על אנדרטת החייל האלמוני, זאת כחלק ממסורת שמתקיימת לאחר טקס ההשבעה בכל 4 שנים. 

אחרי כל הטקסים, נכנס ביידן לראשונה לחדר הסגלגל - חדר העבודה הרשמי של הנשיא - שם הוא קרא את המכתב שהשאיר לו הנשיא טראמפ על אף שהחרים את טקס ההכתרה הרשמי. ביידן אמר בתדרוך הכתבים: "טראמפ השאיר מכתב מאוד נדיב, בגלל שזה פרטי אני לא אחשוף את תוכנו כרגע עד שאדבר עם טראמפ, אבל המכתב היה נדיב מאוד". זמן קצר לאחר מכן - ביידן כבר החל לחתום על הצווים הנשיאותיים המשמעותיים הראשונים של כהונתו, שמסמנים שינוי כיוון ולמעשה היפוך מדיניות ב-180 מעלות. 

הנשיא הנכנס חתם על 17 צווים נשיאותיים שברובם מבטלים חלק מהמדיניות של טראמפ. בין הצווים: חזרה להסכם פריז (הסכם האקלים), ביטול איסור הכניסה לארה"ב מכמה מדינות עם רוב מוסלמי, הפסקת מימון בניית החומה בין ארה"ב למקסיקו והטלת חובת עטיית מסכה במבנים פדרליים. כמו כן, הוחלט כי ד"ר פאוצ'י ישתתף היום בישיבה של ארגון הבריאות העולמי כנציג של ארה"ב שתחזור לקחת חלק בארגון.

ג'ו ביידן חותם על המסמכים (עיבוד: רויטרס)
מסמכים וצווים נשיאותיים ראשונים בתפקיד. ביידן | עיבוד: רויטרס
ביידן והאריס מניחים זר באנדרטת החייל האלמוני‎ (צילום: רויטרס_)
ביידן והאריס מניחים זר באנדרטת החייל האלמוני | צילום: רויטרס_

 

עם החתימה על הצווים, ביידן למעשה ביטל באופן מיידי את מדיניות ההגירה הקשוחה של טראמפ, אותה הגדירו גורמים בממשל החדש "בלתי אנושית". הוא גם הנחה לבטל את הצו לגירוש מהגרים ופליטים שהנהיג הנשיא הקודם. בנוסף, הורה ביידן לבטל את צו החירום ששימש את טראמפ להזרמת כספים לבניית החומה המפורסמת בגבול ארה"ב-מקסיקו – כזו שככל הנראה תישאר בשטח כ"צלקת" לימי שלטונו של הנשיא ה-45.

הנשיא למעשה יוביל להסרת "חרב הגירוש" שהונפה במשך שנים מעל ראשיהם של מיליוני אמריקנים שהובאו לארצות הברית בילדותם ללא מסמכים ומחזיקים באשרות עבודה. כמו כן, הוא ביטל את איסור הכניסה לארצות הברית מכמה מדינות עם רוב מוסלמי – איסור שטראמפ הטיל כבר בשבוע הראשון שלו בתפקיד.

השבעת נשיא ארה"ב ג'ו ביידן (צילום: CNN)
מתווה מעכשיו את הדרך. הנשיא ביידן | צילום: CNN

במהלך הלילה (בין רביעי לחמישי) התקיים התדרוך של דוברת הבית הלבן החדשה ג'ן סאקי. דוברת הבית הלבן החזירה את נוהג התדרוכים הקבועים בבית הלבן, מסורת שנזנחה בתקופת טראמפ. סאקי פתחה את דבריה באמירה על חשיבות השקיפות ואמרה לכתבים: "יהיו זמנים שלא נסכים, זה בסדר, זו דמוקרטיה". היא המשיכה בפירוט של כל הצווים שנחתמו על ידי הנשיא ביידן ועדכנה כי ד"ר פאוצ'י ישתתף בחמישי בישיבה של ארגון הבריאות העולמי כנציג של ארה"ב. עוד ציינה כי פגישתו הראשונה של הנשיא ביידן עם מנהיג זר תהיה עם ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו.

בכל הנוגע לסוגיית הגרעין אמרה הדוברת כי נושא המשא ומתן עם אירן יהיה חלק מההתייעצויות הראשונות של ביידן עם מנהיגים אחרים. היא הוסיפה כי ארה"ב שואפת להאריך את הפעלת הלחצים על תוכנית הגרעין האירנית. ביידן מאמין כי אם ימשיכו בטהרן לשתף פעולה עם הסכם הגרעין מ-2015 בתמורה להקלות בסנקציות כלכליות - גם בוושינגטון ישתפו פעולה.

מוקדם יותר, ביידן הספיק לחתום על שלושה מסמכים – מסמך שמכונה "הכרזת יום ההשבעה", ועל שני מסמכים שמאשרים מועמדויות לתפקידי ממשל ותפקידי משנה. אחרי המצעד הווירטואלי, ביידן צפוי לחתום על הצווים הנשיאותיים הראשונים - כאלה שלמעשה יבטלו החלטות שקיבל טראמפ. 

ביידן מתחיל לעבוד: "אין זמן לבזבז, אנחנו מתמודדים עם משברים גדולים" 

בשטח, צוותו של ביידן כבר פועל למימוש מדיניותו – ברוח נאום ההשבעה שנשא, בו קרא לאיחוד השורות. הנשיא ה-46 ואנשיו פועלים כבר מהיום להנחת הבסיס לשיתוף פעולה דו-מפלגתי בין הדמוקרטים לרפובליקנים – להתמודדות עם הפילוג בחברה האמריקנית ועם משבר הקורונה, שגבה את חייהם של 400 אלף אמריקנים.

הציוץ הראשון בחשבון הרשמי בטוויטר של נשיא ארצות הברית, שעבר רשמית לידי ביידן, הביע הנשיא החדש את מחויבותו להתחיל לעבוד מיד כדי לפתור את המשברים שהחברה האמריקנית מתמודדת עמם: "אין זמן לבזבז, כבר היום אכנס לחדר הסגלגל ואגש מיד לעבודה. אנקוט בפעולות שיקלו מיד על המשפחות האמריקניות". 
 

רגעים ספורים לאחר שביידן הושבע לתפקיד, הגיעו אנשי צוותו לאגף המערבי בבית הלבן ולחדר הסגלגל והחלו לפנות את החפצים האחרונים של טראמפ ואנשיו – ולחולל שינויים מהירים, זאת כדי לאפשר כניסה חלקה ונקייה של הנשיא החדש. במסדרונות הונחו תמונות של ביידן ובני משפחתו כדי שירגישו הכי בבית שאפשר – וחפצים שונים כמו מקלדות ואביזרי מחשב שונים הוחלפו בחדשים. גם הלוחית של הרכב הנשיאותי הוחלפה - ומופיע עליה המספר "46" - כיאה לנשיא ה-46 של אמריקה. 

השבעת נשיא ארה"ב ג'ו ביידן (צילום: CNN)
הושבע ומתחיל לעבוד. הנשיא החדש ביידן | צילום: CNN



החשש הישראלי לעימות עם הממשל החדש בנוגע לאירן ולפלסטינים 

נשיא המדינה ריבלין וראש הממשלה נתניהו קידמו היום בברכה את הנשיא החדש ביידן וסגניתו האריס, והדגישו בדבריהם את הברית החזקה שקיימת ושתמשיך להתקיים בין שתי המדינות. עם זאת, עם חילופי הממשל, קיימת דאגה משינוי המדיניות בסוגיות רגישות - ובראשן שאלת החזרה להסכם הגרעין עם אירן ממנו פרש טראמפ - וחידוש המשא ומתן עם הפלסטינים. 

בישראל נמצאים זה זמן מה בכוננות ומקיימים דיונים בעניין דרך הפעולה בסוגיה האירנית. אמש פרסמנו במהדורה המרכזית את דבריו של גורם ישראלי בכיר למדי שאמר כי "אם ביידן יחזור להסכם הגרעין שהיה, לא יהיה לנו על מה לדבר איתו". 

נוכח השיח סביב הסכם הגרעין, ראש הממשלה נתניהו צפוי לכנס שורה ארוכה של דיונים, במטרה לגבש אסטרטגיה מול ממשל ביידן כשהכותרת של הדיונים תהיה החזרה למשפט הישן שקובע: "לא נאפשר להם להגיע לפצצה". 

ציטוט גורם ישראלי בכיר (עיצוב: N12)
חיכוכים ראשונים מול ממשל ביידן? | עיצוב: N12

בישראל מקווים שיאומץ מתווה של הסרה מדורגת של הסנקציות שמעיקות מאוד על אירן - ובתמורה הם יידרשו לצמצם פעילות כזו או אחרת בהקשר הגרעיני. בתוך כך, אירן נמצאת במירוץ משמעותי לציוד ולהצטיידות בטילים ארוכי טווח – איום נוסף שבישראל מבקשים להסיר.

סערה התחוללה ברשת זמן קצר לאחר שביידן נכנס לתפקידו - זאת לאחר שבחשבון הטוויטר הרשמי של שגריר ארה"ב בישראל, שונה התואר מ"שגריר ארה"ב לישראל" ל"שגריר ארה"ב לישראל, הגדה המערבית ועזה" - מה שמעיד אולי על שינוי המדיניות של הממשל החדש. עם זאת, כעבור זמן קצר, התואר שונה בחזרה ל"שגריר ארה"ב בישראל" ובשגרירות הבהירו כי לא מדובר בשינוי מדיניות או בהצהרה על כוונה כזו.

חשבון הטוויטר של שגריר ארהב בישראל  (צילום: טוויטר)
התואר בעמוד הטוויטר ששונה - ואז הוחזר ל"שגריר ארה"ב בישראל" בלבד | צילום: טוויטר