אחרי ההתמודדות הכושלת עם המגפה, צוותי הבריאות בברזיל כבר מיואשים ומגדירים את התקופה האחרונה כ"סיוט". ראש מערכת הבריאות בעיר הנהר קוארי, פרנסיסנלבה מנדס, תיארה בבכי את הרגע שבו נגמרה אספקת החמצן בבית החולים שלה: "היום היה אחד הימים הקשים ביותר בכל שנות השירות הציבורי שלי - אתה מרגיש כל כך חסר אונים".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כתבות נוספות ב-N12:

מנדס התעקשה כי "עלינו לחזור למאבק - להמשיך ולהציל חיים", זאת לאחר ששליש מ-22 המטופלים שלה מתו בתוך זמן קצר - ארבעה מהם בשנות ה-50 לחייהם. "כולנו מרגישים שבורים. זה היה יום קשה כל כך".

העלייה התלולה במספר הנדבקים באמריקה הלטינית בכלל ובברזיל בפרט מתמקדת כעת בעיר קוארי, ונובעת ככל הנראה מהזן החדש של הקורונה באזור, המכונה "המוטציה הברזילאית" (שנמצאה הבוקר גם בארה"ב). המוטציה הזו לכאורה מידבקת יותר, ומביאה לקריסה של בתי חולים באזור האמזונס בברזיל. מוסדות רפואיים רבים נותרו ללא אספקה ​​בסיסית ביותר של חמצן. המצב כה עגום עד שברזיל נאלצה לבקש משלוחי חירום מוונצואלה, המדינה השכנה והנחשלת. נשיא ונצואלה ניקולס מאדורו כבר כינה את ההתפרצות "אסון בריאות הציבור של ג'איר בולסונארו (נשיא ברזיל)".

חולי קורונה בבית חולים (צילום: reuters)
חולי קורונה בבית חולים בריו דה ז'נרו, ברזיל | צילום: reuters
הקורונה מכה בברזיל‎ (צילום: sky news)
הקורונה מכה בברזיל‎ | צילום: sky news
"זה מצב כאוטי מאוד. אנחנו פשוט לא עומדים בקצב החולים שמגיעים אלינו", תיאר מרקוס לאקרדה, מומחה למחלות זיהומיות מבירת האמזונס, מנאוס. "בתי חולים פרטיים לא רוצים לאשפז אף אחד כי הם מפחדים להכניס חולה שיגמור להם את החמצן". מנאוס כבר עשתה כותרות בין-לאומיות באפריל האחרון לאחר שמספר מקרי המוות מקורונה בעיר אילץ את הרשויות לחצוב קברי אחים בסמוך לעיר. בימים מסוימים מגיעות כ-200 גופות לבתי העלמין. החמצן בבתי החולים הציבוריים בעיר נגמר כבר בשבוע שעבר, כנראה בשל כישלון הממשלה הארצית והמקומית להתמודד עם מימדי האסון.

הקורונה מכה בברזיל‎ (צילום: sky news)
הקורונה מכה בברזיל‎ | צילום: sky news
"שום דבר כזה לא קרה אי פעם - אפילו לא בגל הקודם. לא תיארתי לעצמי שיהיה שוב גל של נדבקים גדול כמו זה שאנחנו רואים כעת במנאוס", אמר לאקרדה כשהוא מאשים בעיקר את המוטציה החדשה. "נראה שהיא מידבקת יותר", טען.

מתנדב שהגיע לעיר זעק בדמעות: "ברצוני לומר לכל מי שמאזין - אנא שלחו עזרה! יש כאן יותר אנשים שמתים מבימי מלחמה, אנו חיים במלחמה, תרתי משמע, זו מלחמה ביולוגית בערים שלנו ובעיר שלנו. המחסור בחמצן כאן הוא כל כך קריטי עד כדי כך שאנחנו, המתנדבים הרפואיים, צריכים לפעמים להחליט מי יחיה ומי ימות. יש ימים שאנחנו לוקחים את החמצן [לחולים] ואנחנו צריכים להחליט, על סמך רמת הסיכוי שיש להם לחיות, למי מהם אנחנו נותנים אותו ומי הולך למות. זו המציאות בכל יום."

הקורונה מכה בברזיל‎ (צילום: sky news)
הקורונה מכה בברזיל‎ | צילום: sky news

הקברנים לא עומדים בקצב הגופות שמגיעות

כתב רשת Sky News אדריאן רושה תיעד את שלושת הימים האחרונים בעיר. "בבתי החולים ובמרפאות אתה יכול לראות זעם, חרדה וייאוש בגלל חוסר תמיכה או טיפול רפואי, לבני המשפחה אין מידע על יקיריהם", אמר. "בבתי העלמין אנשים חווים התפרצויות זעם. בנוסף לכל זה קיימת דיסאינפורמציה. אנשים כועסים, אבל הם לא יודעים בדיוק על מי הם כועסים – והאצבע לרוב מופנית לראש העיר או המושל". מתיעוד בתי העלמין בעיר מתמונת רחפן נראים הקברנים שלא עומדים בקצב הגופות שמגיעות.

קברים המוניים בברזיל (צילום: AP)
קברים המוניים בברזיל | צילום: AP
על פי הנתונים הרשמיים, בברזיל מתו עד כה 218 אלף בני אדם מפרוץ המגפה. סוכנות רויטרס דיווחה כי בית המשפט העליון במדינה החליט לפתוח בחקירה לבדיקת המחדלים במנאוס. בהחלטתו, ציטט בית המשפט מסמך שלפיו משרד הבריאות ידע על הידלדלות מלאי החמצן בבתי החולים במנאוס כבר ב-8 בינואר, אך התמהמה במשך 4 ימים בשליחת אספקה נוספת.

בינתיים, מתנהלות ברחבי ברזיל מחאות נגד בולסונארו בגלל ההתמודדות הכושלת עם הנגיף. בתחילת החודש אושרו לשימוש חירום במדינה חיסונים של שתי חברות, ביוטק הסינית ואסטרזניקה הבריטית, אך קיימים בינתיים עיכובים במתן החומרים הפעילים לייצור החיסונים. אמש הודה הנשיא בולסונארו לסין על האישור המהיר שנתנה לייצוא חומרים פעילים לייצור כ-8.5 מיליון מנות חיסון.