בגלל שינויי האקלים: קרחון גדול התנתק אתמול (שישי) ממדף הקרח בראנט הנמצא בים ודל, זאת לאחר שבשנים האחרונות נסדק. הקרחון שעוביו כ-150 מטרים ושטחו כ-1,270 קמ"ר, בדומה לשטחה של לונדון, הוא אומנם גדול - אך לא כמו הקרחון שנסדק ממדף הקרח לארסן C ב-2017, שאף איים לעלות על איי ג'ורגיה הדרומית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

12 מדענים שעבדו בתחנת המחקר הבריטית האלי ששכנה כ-20 ק"מ ממדף הקרח, פונו לפני כשבועיים בעקבות התרחבות הסדקים וסגרו את תחנת המחקר. הם טענו כי הסדקים שהתגלו לפני כעשור התרחבו בחודש שעבר עד שאתמול התנתק הקרחון באופן סופי.

הפרופסורית ג'יין פרנסיס, מנהלת BAS (הסקר האנטארקטי הבריטי) צוטטה באתר המחקר: "צוותי המחקר שלנו עקבו והיו מוכנים להתנתקות הקרחון ממדף הקרח בראנט במשך שנים. מדי יום עקבנו אחריו על-ידי רשת דיוק אוטומטית של מכשירי GPS שמדדו כיצד הקרח משתנה ומתנועע. אנו משתמשים גם בתמונות לווין של ESA, נאס"א וTerraSAR-X הגרמנית. כל הנתונים נשלחים לניתוח כדי שנדע מה קורה גם בחורף כשהטמפרטורות יורדות מתחת למינוס 50 מעלות".

קרחון בגודל של לונדון התנתק מאנטארקטיקה (צילום: British Antarctic Survey)
קרחון בגודל של לונדון התנתק מאנטארקטיקה | צילום: British Antarctic Survey

בעשור האחרון נראו שלושה סדקים עיקריים דרך מדף הקרח הצף, על פי BAS. "זהו מצב דינמי. לפני ארבע שנים העברנו את תחנת המחקר ליבשה כדי להבטיח שהיא לא תיפגע כשקרחון יווצר בסופו של דבר", אמר סימון גארוד, ממנהלי הפעילות של מכון המחקר. "כעת תפקידנו לפקח מקרוב על המצב ולהעריך כל השפעה אפשרית של התנתקות הקרחון".