בספר חדש על שמונה שנותיו בבית הלבן, מפרט הנשיא האמריקני לשעבר ברק אובמה את יחסיו הסוערים לעיתים עם ראש הממשלה נתניהו, עוד בשנת 2009, כאשר שני המנהיגים נכנסו לתפקידם. הספר "ארץ מובטחת", הראשון מבין שני ספרי הזכרונות שהנשיא לשעבר כותב על תקופת כהונתו, אמור לצאת לאור ביום שלישי. הלילה (בין שישי לשבת) נחשפו במגזין Jewish Insider כמה פרטים ממנו הנוגעים לנתניהו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

אובמה מתאר בספר את נתניהו כ"חכם, ערמומי, קשוח ואיש בעל יכולות תקשורת יוצאות דופן שגם יהיה מקסים, או לפחות חברותי כשזה עשוי להועיל לו". הנשיא האמריקני לשעבר גם הצביע על שיחה שקיים עם נתניהו בטרקלין של שדה התעופה בשיקגו ב-2005, זמן קצר לאחר שנבחר אובמה לסנאט. נתניהו הרעיף עליו שבחים על הצעת חוק פרו-ישראלית חסרת חשיבות, שבה תמך הסנאטור החדש שכיהן בבית המחוקקים של מדינת אילינוי.

אך בכל הנוגע לחילוקי דעות במדיניות, ציין אובמה שנתניהו הצליח לנצל את היכרותו עם הפוליטיקה והתקשורת האמריקנית כדי להתנגד למאמצי ממשל אובמה. "תדמיתו של נתניהו בעיני עצמו כמגן הראשי של העם היהודי אפשרה לו להצדיק כמעט כל דבר שישמור עליו בשלטון", כתב אובמה.

במסלול עימות? אובמה ונתניהו, בחודש שעבר (צילום: רויטרס)
"תדמיתו של נתניהו בעיני עצמו כמגן הראשי של העם היהודי אפשרה לו להצדיק כמעט כל מה שישמור עליו בשלטון" | צילום: רויטרס

הנשיא לשעבר כותב כי ראש הסגל שלו באותה תקופה, ראש עיריית שיקגו לשעבר רם עמנואל, הזהיר אותו עם כניסתו לתפקיד: "אי אפשר להתקדם בתהליך השלום כאשר הנשיא האמריקני וראש ממשלת ישראל מגיעים מרקע פוליטי שונה". אובמה אמר שהוא התחיל להבין את הפרספקטיבה הזו כשנפגש עם נתניהו ונשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס.

במבט לאחור, כתב אובמה, הוא תהה לפעמים "אם הדברים אולי היו מסתדרים בצורה אחרת, אם היה נשיא אחר בחדר הסגלגל, אם מישהו אחר מלבד נתניהו היה מייצג את ישראל ואם עבאס היה צעיר יותר".

70% מיהודי ארה"ב הצביעו לו אך איפא"ק עדיין הטיל ספק בנאמנותו לישראל

הנשיא לשעבר מתלונן בספר גם על היחס שקיבל ממנהיגי איפא"ק, הוועד האמריקני-ישראלי לענייני ציבור, שהטילו ספק במדיניותו בנושא ישראל. אובמה כתב שאחרי שהפוליטיקה הישראלית עברה ימינה, עמדותיה המדיניות של איפא"ק התאימו את עצמן. לדבריו, זה קרה "גם כאשר ישראל נקטה בפעולות המנוגדות למדיניות ארה"ב וגם לאחר שמחוקקים ומועמדים שמתחו ביקורת על מדיניות ישראל בקול רם הסתכנו בתיוגם כ'אנטי-ישראלים' (ואולי אף כאנטישמיים), והתמודדו מול יריב ממומן היטב בבחירות הבאות".

ברק אובמה נואם בוועידת איפא"ק 2012 (צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL)
אובמה נואם בוועידת איפא"ק 2012 | צילום: Chip Somodevilla, GettyImages IL

אובמה כותב כי הוא היה "האחרון בשרשרת של מסע לחישות" שהציג אותו כ"לא מספיק תומך - או אפילו עוין כלפי ישראל" במהלך התמודדותו לנשיאות 2008. "ביום הבחירות, בסופו של דבר אקבל יותר מ-70% מקולות יהודי ארה"ב, אך מבחינת חברי דירקטוריון רבים של איפא"ק, נשארתי חשוד - איש עם מספר נאמנויות; מישהו שתמיכתו בישראל, כפי שאמר זאת באופן צבעוני אחד מיועציי, לא 'הורגשה בקישקע' שלו - מעיים ביידיש", כתב אובמה.

הפתק בכותל שפורסם והפגישה "המשפילה" עם נתניהו

בספר זיכרונותיו שחזר הנשיא לשעבר את ביקורו בכותל המערבי כמועמד לנשיאות בקיץ 2008 ובפרסום של הפתק שהכניס בין סדקי הכותל על ידי עיתון מעריב. "הרגע הזה היווה תזכורת למחיר שמגיע עם הכניסה לבמה העולמית", כתב. "תתרגל לזה, אמרתי לעצמי - זה חלק מהעסקה".

הספר "ארץ מובטחת" מספק מבט פנימי על ההתנהלות הפוליטית בין ממשלת ישראל לממשל אובמה סביב הסכסוך הישראלי-פלסטיני. אובמה טוען כי הוא חשב שזה סביר לבקש מישראל, שהוא רואה בה 'הצד החזק', שתעשה צעד ראשון גדול יותר ותקפיא את הבנייה בגדה המערבית. אך "כצפוי", ציין אובמה, תגובתו של נתניהו הייתה שלילית ביותר. לאחר מכן נערך מסע לחץ אגרסיבי של בני בריתו של ראש הממשלה בוושינגטון.

אובמה האשים את נתניהו במאמץ 'מתוזמר' הנועד להעמיד את ממשלו במגננה: "הזכיר לי כי הבדלי מדיניות נורמליים עם ראש ממשלה ישראלי, גובים מחיר פוליטי פנימי שלא היה קיים ביחסים עם מנהיגים אחרים בעולם".

אובמה בישראל. ארכיון (צילום: רויטרס)
אובמה בעת ביקורו בכותל | צילום: רויטרס

בשנת 2010, כאשר ביקר נתניהו בוושינגטון כדי להשתתף בכנס המדיניות השנתי של איפא"ק, דיווחים בתקשורת טענו כי אובמה זלזל בנתניהו בכך שיצא מפגישה מתוחה ביניהם והשאיר את ראש הממשלה ועוזריו באחד מחדרי הבית הלבן עד שיימצאו פתרון למבוי הסתום בשיחות השלום.

אך בספר, אובמה מתעקש כי הציע לנתניהו 'להשהות' את פגישתם ולהתכנס מחדש לאחר שיחזור מפגישה שהתחייב אליה קודם לכן. הנשיא האמריקני לשעבר אמר כי הדיון התנהל לאורך הזמן הקצוב, ולנתניהו נותרו כמה פרטים שרצה לעבור עליהם.

"נתניהו אמר כי הוא שמח להמתין", כתב אובמה והוסיף: "הפגישה השנייה הסתיימה בתנאים חיוביים". עם זאת, למוחרת בבוקר, סיפר אובמה שראש הסגל הסתער לתוך החדר הסגלגל וציין את הדיווחים בתקשורת שהוא השפיל את נתניהו, ונוצרו האשמות לפיהן הנשיא אפשר לרגשותיו האישיים לפגוע ביחסי ארה"ב-ישראל.