גל שני של תחלואה ותמותה נחסך בינתיים מהמדינה שספגה הרבה מאוד ביקורת על הדרך המתירנית יחסית שבה בחרה להתמודד עם המגפה - שוודיה. בעוד שאצלנו עמודת המתים עולה מאוד, בשוודיה היא כמעט זניחה בשבועות האחרונים. איך מסבירים את התופעה?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

תחילה, נשווה את שוודיה לישראל. בחודש אפריל למשל, בשוודיה דיווחו על 2,544 מתים בחודש אחד, כשאצלנו נרשמו באותו זמן 202 מתים מקורונה. באוגוסט, מהפך, בשוודיה 78 מתים בלבד ובישראל 427 מתים מקורונה. כל זאת כשמדובר בגודל אוכלוסייה די דומה.

בזמן שבשוודיה קצב התמותה יורד, בישראל ובעוד מדינות באירופה הוא עולה. למה זה קורה? יש כמה וכמה דעות: מצד אחד, מדענים מתנגדי סגר אומרים שבשוודיה המגפה דעכה כי היא הגיעה למיצוי - כלומר, חסינות עדר, והם מציינים שייתכן עדיין גל שני קטן בחורף. ומאידך, מתנגדי חסינות העדר אומרים: "החסינות לא תקרה - וגל שני יגיע בוודאות לשוודיה".

הפרויקטור השוודי, האפידמיולוג ד"ר אנדרס טגנל, הסביר את הנתונים הטובים בשיפור השמירה על המבוגרים. אבל הוא נזהר ולא מברך על המוגמר, לטענתו כל מדינה נמצאת בשלב אחר ולכן אין לדעת מה יוליד יום. אחרים מסבירים את הפער בנתוני הדמוגרפיה, המשמעת והאכיפה של הישראלים לעומת אלו של השוודים, ונורמות הריחוק החברתי שקלות יותר לאכיפה שם.

האפידמיולוג הראשי של שוודיה אנדרס טגנל (צילום: רויטרס)
האפידמיולוג הראשי של שוודיה אנדרס טגנל | צילום: רויטרס

בעוד אנחנו נעים בין התרת רסן מוחלטת לסגר, ההנחיות בשוודיה הן קבועות ולא תזזיתיות: קודם כול, יש את ההנחיות המחייבות - אסור לבקר בבתי אבות כבר מחודש מרץ, הלימודים התקיימו לכל אורך התקופה עד כיתה י' והתקהלויות מותרות עד 50 איש.

מלבד ההנחיות, יש בשוודיה גם המלצות: מי שסובל מחום או שעבר את גיל 70 - מתבקש להישאר בבית. בנוסף, הממשלה מפצירה בתושבים להשתדל להישאר בבית ככל הניתן, כולל עבודה מהבית, וביצוע נסיעות נחוצות בלבד.

הנחת העבודה של השוודים מן הרגע הראשון הייתה שהנגיף כבר התפשט בקרב האוכלוסייה ושאי אפשר לעצור אותו. על כן, טענו שם, צריך יהיה ללמוד לחיות איתו לאורך זמן. בארגון הבריאות העולמי אמרו בימים אלו הם כמהים לשמוע וללמוד מה עשו השוודים שנכון לעכשיו - נראה נכון יותר.