קרבות עזים פרצו אמש (ראשון) בין ארמניה לאזרבייג'ן בשטח המחלוקת נגורנו קרבאך. שני חודשי הרגיעה בין הצבאות הופרו בהפגזות טנקים והפצצות אוויריות בהם נהרגו אזרחים וחיילים. בקהילה הבינלאומית חוששים מהתערערות היציבות בקווקז - וקוראים לצדדים להרגיע את הרוחות: "האזור תחת איום".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הסכסוך בין ארמניה לאזרבייג'ן נותר בלתי פתור למעלה משלושה עשורים מאז הסתיימה המלחמה האלימה בהרי הקווקז על המובלעת האתנית של נגורנו קרבאך. משנת 1994 נמצא חבל הארץ בשליטתו של הצבא הארמני, אך בין המדינות פורצים לעיתים עימותים המאיימים על יציבות האזור בו עוברים צינורות המובילים נפט וגז לשווקים רבים בעולם.

קרבות בין ארמניה לאזרבייג'ן (צילום: reuters)
הפצצת טנקים של צבא אזרבייג'ן | צילום: reuters
קרבות בין אזרבייג'ן לארמניה (צילום: reuters)
תיעוד הקרבות בין אזרבייג'ן לארמניה | צילום: reuters

על פי דיווחים בסוכנויות הידיעות השונות, 4 מסוקים של צבא אזרבייג'ן הופלו ביממה האחרונה במהלך הקרבות ו-33 טנקים ורכבי לחימה נפגעו מתותחים. הרשויות בנגורנו-קרבאך דיווחו כי 16 חיילים נהרגו ויותר ממאה נפצעו בקרבות. בעקבות המתיחות, הכריזה ארמניה על גיוס כללי.

חיילים של צבא ארמניה (צילום: reuters)
ארמניה הכריזה על גיוס כללי | צילום: reuters
הקרבות בין אזרבייג'ן לארמניה (צילום: reuters)
גופות חיילים, ככל הנראה אזרים, באזור הלחימה | צילום: reuters

 צפו: תיעוד הקרבות בנגורנו קרבאך

מנגד, נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב הורה על עוצר בערים הגדולות. בנאום לאומה ששודר בטלוויזיה אמר אלייב כי "ישנם אבדות בקרב כוחות אזרבייג'ן והאוכלוסייה האזרחית כתוצאה מההפצצה הארמנית", אך לא מסר פרטים נוספים. הוא טען גם כי "יחידות רבות מהציוד הצבאי של האויב הושמדו".

 תיעוד: התקיפות האוויריות של צבא אזרבייג'ן 

חשש בקהילה הבין-לאומית

מדינות העולם לא נשארו אדישות לסכסוך שהתגלע בהרי הקווקז – אזור אסטרטגי המכיל רשת צינורות נפט וגז. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב הודיע כי הוא "מנהל מגעים אינטנסיביים במטרה לגרום לצדדים להפסיק את האש ולהתחיל במשא ומתן לייצוב האזור". גם צרפת, שיש בה קהילה ארמנית גדולה, קראה להפסקת האש ולדיאלוג מיידי. בהודעה שיצאה ממחלקת המדינה האמריקנית נכתב כי ארה"ב מגנה כל הסלמה בין המדינות ודוחקת בצדדים "להפסיק את פעולות האיבה".

לעומת זאת, נשיא טורקיה רג'פ טייפ ארדואן חיזק את ידיה של בת בריתו אזרבייג'ן - וקרא לאזרחי ארמניה לצאת נגד הנהגתם "המשתמשת בהם כבובות". בסדרת ציוצים בחשבון הטוויטר קרא ארדואן "לעמוד לצד אזרבייג'ן במאבקה נגד הכיבוש והדיכוי".