פיתוח החיסון לקורונה עלול להיות כרוך בהריגתם של כחצי מיליון כרישים - כך דווח אתמול (שני) ברשת "סקיי ניוז" הבריטית. זאת, לנוכח העובדה שכמה מן החיסונים שנמצאים כעת בשלבי פיתוח מכילים את החומר סקוואלן - שמן טבעי המיוצר, בין היתר, בכבד של כרישים. בארגוני שמירה על בעלי חיים חוששים שהביקוש הגובר לחומר יאיים על אוכלוסיית הכרישים בעולם ויעמיד זנים נוספים בסכנת הכחדה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

השימוש בסקאוולן נפוץ בעולם הרפואה, כמרכיב המשפר את יעילותם של טיפולי רפואה מונעת, בכך שהוא מגביר את התגובת החיסונית של הגוף. כך למשל משתמשת חברת התרופות הבריטית "גלקסו סמית' קליין" בסקוואלן שמקורו בכרישים עבור חיסוני השפעת שהיא מייצרת. ב"סקיי ניוז" דווח כי החברה הודיעה שתפיק מיליארד מנות של החומר לקראת ייצור אפשרי של חיסוני קורונה בחודש מאי.

חיסון לקורונה, אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
חיסון לקורונה, אילוסטרציה | צילום: רויטרס

מומחים לשימור כרישים אמרו לרשת הבריטית כי כבר בעת הזו נהרגים כ-3 מיליון כרישים בשנה לצורך הפקת סקוואלן, עבור ייצור של מוצרי קוסמטיקה ושמן מכונות. לפי הדיווח, עבור ייצור טון אחד של סקוולן דרושים כ-3,000 כרישים. על כן, חוקרים בוחנים כעת כחלופה שימוש בחומר מלאכותי שימלא את תפקיד זהה וייוצר מקני סוכר.

הארגון האמריקני "Shark allies" אמר לסקיי ניוז כי אם כל אוכלוסיית העולם תקבל מנה אחת של חיסון לקורונה המכיל את החומר המופק מכרישים, הדבר יהיה כרוך בהרג של כרבע מיליון כרישים. ואם כל אדם בעולם יקבל שתי מנות של החיסון, מה שעלול להיות נדרש לפי חלק מהתחזיות הרפואיות, מספר הכרישים המתים יעלה לחצי מיליון.

"להפקת חומר בכמות מסחרית מחיות בר תמיד יהיו השלכות קשות, במיוחד כשמדובר בטורף שאינו מתרבה בכמויות גדולות", אמרה לסקיי ניוז מייסדת "Shark allies", ספטאני ברדי. "יש כל כך הרבה סימני שאלה לגבי המגפה ובהם משך הזמן שנחיה בצילה והתמורות שיחולו בנגיף, כך שאם נמשיך להשתמש בכרישים, מספר הקורבנות עלול להגיע למספרים עצומים".