ממדי האסון מתבררים: לפי הנתונים המעודכנים מניו יורק, 562 איש מתו אמש. מספר המתים בעיר ניו יורק לבדה הוא כרבע מהתמותה בכל ארצות הברית, שממשיכה להתמודד עם ההתפרצות הקשה. בגרמניה, מנגד, מתפארים בכך שהצליחו להוריד את מקדם ההדבקה ולבלום מעט את התפשטות המחלה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מושל ניו יורק וראש העיר הביעו אמש (שישי) דאגה מהאפשרות לזינוק נוסף בתחלואה ובתמותה. מספר המתים מתחילת ההתפרצות בעיר מתקרב ל-3,000 - ולמספר ההרוגים במתקפת הטרור במגדלי התאומים ב-11 בספטמבר 2001, האירוע שנחשב לטראומטי בתולדות העיר. 

מנהיגי העיר ניו יורק ומדינת ניו יורק תקפו בחריפות את ממשל טראמפ: "אני חושב שבוושינגטון מעריכים שיש לנו שבועות להתכונן", אמר ראש העיר ביל דה בלאזיו. "אין לנו שבועות יותר - מדובר בימים". דה בלאזיו מבקש תוספת של כ-1,000 אחיות, 150 רופאים ו-300 מומחי הנשמה. המושל אנדרו קואו, שגם אחיו חלה בקורונה, אמר כי הזינוק במספר המתים הוא "הגבוה ביותר מאז שהתחלנו". 

המדינות שדווקא מעודדות מהנתונים

מנגד, יש אופטימיות שמגיעה מגרמניה וסינגפור: החדשות הטובות מגרמניה מגיעות ממכון רוברט קוך, מי שמנהל את מושא הקורונה במדינה. במכון אמרו שהצליחו להוריד בגרמניה את מקדם ההדבקה לאחד, בעוד מקדם ההדבקה הוא בדרך כלל 2 ברוב המדינות. איך זה קרה? הצלחת צעדי ההרחקה החברתית כמו הסגרים למיניהם, וסגירת בתי הספר, לצד שיטת הבדיקות שהם נוקטים בה ומאתרים מוקדים.

הרשויות בגרמניה עוקבות אחרי מי שנמצא חיובי לנגיף, מבודדות אותו ואת אלו שהיו בסביבתו. הניצחון האמיתי יהיה כשמקדם ההדבקה יירד מתחת ל-1. אנגלה מרקל אומרת שלמרות החדשות הטובות שמגיעות מגרמניה, זה יהיה חסר אחריות לומר מתי מסירים את ההגבלות. 

בסינגפור דווקא מספר החולים עולה בימים האחרונים בגלל שתושבים "מייבאים" את הנגיף ממדינות אחרות. הרשויות במדינה משנות את ההגדרות כמעין ברז שנפתח ונסגר: החיים הכלכליים ממשיכים במידה כזו או אחרת והעתיד לא ממושכן, אבל מידי כמה ימים הם משנים את עוצמת ההגבלות לפי ההתקדמות של המחלה ומספר החולים שמאותרים. המדינה עוקבת אחרי מגעים ומנסה להתגבר על ההתפשטות מבלי להכריז על סגירה מוחלטת של השמיים ושאר המוסדות במדינה.

מה קורה למרקל? הכתבה ששודרה השבוע (צילום: AP, חדשות)
לא ממהרת לבטל את ההגבלות. מרקל | צילום: AP, חדשות

לעומת זאת, התקשורת הצרפתית סוערת ביומיים האחרונים בעקבות חשיפה ש-20% מהמתים בצרפת הם קשישים שהתגוררו בבתי אבות. מדובר בתופעה דומה לזו שנראתה באיטליה, בספרד ובארה"ב. גם בישראל מנסים לפענח מהי ההנחיה הטובה ביותר מבחינת בתי אבות, וההבנה העולמית היא שההגבלה על בני המשפחות אינה מספיקה: צריך לשנות את נהלי העבודה בבתי האבות.

ביטול ביקורי המשפחות לא מונע מהעובדים לחזור לבתיהם, לבוא לעבודה בבוקר ואולי גם להדביק. יש מטפלים שעוברים בין המחלקות ואולי גם בין בתי אבות אחרים. הועלתה הצעה בעולם שחלק מהעובדים יעבדו במשך שבועיים אחרים יהיו בבית ואחר כך יתחלפו ביניהם. גם נשיא ארה"ב דונלד התייחס לעניין שלשום ואמר: "אנחנו ממליצים גם לבתי אבות, לדאוג שאותו צוות יטפל באותה קבוצת קשישים באופן קבוע, כדי למזער את התפשטות הנגיף. כמו כן, אנו מבקשים מבתי האבות להקצות אזורים נפרדים, לקשישים בריאים וקשישים חולים. זוהי פעולה שאנחנו ככל הנראה נמליץ עליה גם בעתיד, זמן רב לאחר שהאויב יעלם, לאחר שהאויב הספציפי הזה יעלם".

דונלד טראמפ קורונה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
קורא לשינוי ההתנהלות בבתי אבות. טראמפ | צילום: רויטרס, רויטרס_

ראש ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדנום, כינס אמש מסיבת עיתונאים בנושא נגיף הקורונה וקרא למדינות לספק טיפול ובדיקות בחינם עבור חולי קורונה ללא קשר לביטוח, אזרחות או תושבות של אדם. "זהו משבר חסר תקדים המחייב תגובה חסרת תקדים", אמר - וקרא למנהיגים לדאוג לאלו החלשים ביותר בחברה