בניסיון לנצל את מה שנשאר מעונת התיירות באירופה, האיחוד האירופי פרסם היום (שלישי) את רשימת המדינות ה"בטוחות" שהאזרחים המגיעים מהן יוכלו לטוס למדינות האיחוד האירופי בחופשיות, מבלי להידרש להיכנס לבידוד. בין המדינות הבטוחות נמצאות קנדה, מונטנגרו, יפן, תאילנד ותוניסיה. מדינות רבות שבהן תחלואת הקורונה בהחמרה נשארו מחוץ לרשימה, ובהן גם ארצות הברית, רוסיה, ברזיל וישראל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

נציגי 27 מדינות האיחוד האירופי סיכמו על רשימה של 15 מדינות שאזרחיהן יוכלו להיכנס בשערי מדינות האיחוד האירופי החל מה-1 ביולי. המדינות הבטוחות הן: אלג'יריה, אוסטרליה, קנדה, גאורגיה, יפן, מונטנגרו, מרוקו, ניו זילנד, רואנדה, סרביה, דרום קוריאה, תאילנד, תוניסיה ואורוגוואי. 

בין המדינות שנותרו מחוץ לרשימה נמצאות רוסיה, ברזיל הודו, ארצות הברית, וגם - ישראל. מבחינת סין - היא עוד נמצאת "על תנאי". באיחוד האירופי אומרים כי סין תצטרף למדינות הבטוחות אם המידע שיגיע משם לגבי התחלואה יהיה מדויק יותר. המשמעות עבור המדינות שנותרו מחוץ לרשימה היא שהגבלות הכניסה שהיו טרם פרסום הרשימה נותרו בעינן. כלומר, התיירים מרוב המדינות הללו שירצו להיכנס למדינות האיחוד האירופי יידרשו להיכנס לבידוד. 

באיחוד האירופי מדגישים כי הרשימה הזאת צפויה להתעדכן כל שבועיים, והיא רק בגדר "רשימה מייעצת". מדינות שחברות באיחוד האירופי יוכלו לסטות מן ההמלצות הללו אם הן ירצו בכך. עם זאת, האיחוד האירופי הזהיר כי סטייה מן ההמלצות הללו עלולה להיות מסוכנת.

דגלי אירופה מחוץ לבניין הפרלמנט האירופי בבריסל (צילום: ShutterStock)
דגלי אירופה מחוץ לבניין הפרלמנט האירופי בבריסל | צילום: ShutterStock

ארצות הברית וטורקיה הפעילו בימים האחרונים הרבה לחצים כדי להיכנס לרשימה, אך זה לא צלח. לאחר שהוחלט כי ארה"ב לא תיכלל ברשימה, ביוון שקלו אם לפתוח את הגבולות לאמריקנים באופן עצמאי, אבל רגע לפני פרסום ההחלטה החליטו שם ליישר קו עם יתר מדינות האיחוד. לאיחוד האירופי לקח זמן להגיע להחלטה הזו, בעיקר בגלל התנגדותה של ספרד שנזהרת מגל שני. נראה שבספרד החליטו לבסוף לאשר את הרשימה גם מטעמים כלכליים.

לפני שלושה ימים פורסם על כוונת האיחוד לפרסם את רשימת המדינות הבטוחות. החלטות האיחוד מבוססות על מידע שנאסף מהשבועיים האחרונים בהם נראו גלי התפרצות שניים או שקצב התחלואה בנגיף בהן גדול מזה של האיחוד. בארגון הבטיחו כי אין מניעים נוספים מאחורי הכנסת מדינות מסוימות "לרשימה הטובה" ואחרות לא, מלבד הרצון למנוע הדבקה נוספת בשטחי אירופה.

שדה תעופה עמוס (צילום: David Ramos, getty images)
צילום: David Ramos, getty images

"פתיחת גבולות היא מפתח חשוב עבור התיירות והעסקים וכמו כן עבור משפחות וחברים שבמשך תקופה ארוכה היו מנותקים", נכתב מטעם האיחוד. עם זאת הבהירו: "הגבלות התנועה לא יוסרו ממדינות בהן ממוצע ההדבקה בנגיף גבוהה ממדינות האיחוד האירופי".