בזמן שעשרות רקטות נורו מרצועת עזה לשטח ישראל וצה"ל תקף בתגובה יעדי טרור, ברחבי העולם הגיבו אמש (שני) להסלמה וקראו להרגעת הרוחות. בוושינגטון גינו את מתקפת הרקטות של חמאס לעבר ישראל ומסרו כי היא "אינה מתקבלת על הדעת". דובר משרד החוץ האמריקני נד פרייס אמר כי ארצות הברית "עסוקה בקידום השקט בירושלים". בכמה מדינות ערביות פרצו הפגנות תמיכה בפלסטינים מול נציגויות ישראל.

יתרה מזאת, היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן נפגש עם שר החוץ הירדני איימן ספדי ודן עמו במאמצים המשותפים להביא לרגיעה בירושלים. לטענת דוברת המועצה לביטחון לאומי, סאליבן גם הביע את תמיכתו בפתרון שתי המדינות לסכסוך הישראלי-פלסטיני. שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן נפגש גם הוא עם מקבילו הירדני, גינה את ירי הטילים לעבר ישראל וקרא לרגיעה בירושלים.

גם שר החוץ של בריטניה דומיניק ראב, גינה בשם הממלכה המאוחדת את ירי הרקטות לעבר ירושלים וערי ישראל. "האלימות המתמשכת בירושלים ובעזה חייבת להיפסק", אמר ראב. "אנו זקוקים להורדת הלהבות מכל הצדדים ולהפסקת הירי לעבר אוכלוסיות אזרחיות".

בנימין נתניהו ובוריס ג'ונסון, ראש ממשלת בריטניה (צילום: Sakchai Lalit | AP)
"מגנים את ירי הרקטות". נתניהו וג'ונסון | צילום: Sakchai Lalit | AP

שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזף בורל קרא לרגיעה במזרח ירושלים, אך הקדיש את דבריו למתייחס בשיח ג'ראח. "פינוי של משפחות פלסטיניות מבתיהן הוא עניין שמעורר דאגה רצינית", אמר בורל. "פעולות שכאלה אינן חוקיות על פי החוק ההומניטארי הבין-לאומי ומעודדות את המתיחות בשטח".

מנגד, שגריר האיחוד האירופי בישראל דווקא התייחס למתקפת הטרור על ישראל במסיבת עיתונאים הערב ואמר שבארגון "מודאגים מהאלימות במזרח ירושלים ושירי הרקטות מעזה לא מקובל וחייב להיפסק לחלוטין". משרד החוץ של אוסטריה פרסם הודעת גינוי חריפה לחמאס ודרש עצירה מיידית של ירי הרקטות מעזה לעבר ישראל.

גם באירן התייחסו להסלמה הביטחונית ומיהרו לגנות את פעולותיה של ישראל. שר החוץ האירני ג'אווד זריף שוחח עם ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמאעיל הניה, הביע את תמיכת עם האירני בפלסטינים וגינה את "התוקפנות הישראלית".

"אוכפים את החוק הבינלאומי". זריף (צילום: רויטרס, חדשות)
גינה את "התוקפנות הישראלית". זריף | צילום: רויטרס, חדשות

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן שוחח עם הניה ועם אבו מאזן. בהודעה שיצאה ממשרדו נכתב: "המתקפה הישראלית באל-אקצא היא מעשה טרור שארדואן מגנה בכל תוקף, מתקפה שפגעה לא רק במוסלמים אלא באנושות כולה. ארדואן אמר שיגייס את העולם כולו ובעיקר את זה המוסלמי כדי לבלום את הטרור והכיבוש של ישראל". המונים מחו מול הקונסוליה הישראלית באיסטנבול כשהם מניפים דגלי אש"ף. הפגנות דומות נרשמו גם ברבת עמון, בירת ירדן.

ברקע הקריאות להורדת גובה הלהבות, סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה ש"נראה שהמאמצים הבין-לאומיים לבלימת האלימות כבר החלו". גורם פלסטיני אמר לסוכנות הידיעות כי מצרים, קטר והאו"ם, שכבר תיווכו בעבר בין ישראל לחמאס, עמדו בקשר עם ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמאעיל הניה.