שגרירת ארצות הברית באו"ם לשעבר, ניקי היילי, הגיעה לישראל כאורחת של המרכז הישראלי להתמכרויות, בריאיון בלעדי ליונית לוי היא מתייחסת לשלל נושאים ועונה גם על הביקורת על תזמון הפרסום של תוכנית המאה על ידי ממשל טראמפ: "לא משנה מתי היו מפרסמים את התוכנית, אנשים מסוימים היו אומרים שהעיתוי מוקדם מדי - או מאוחר מדי. זה מצב שאי אפשר לנצח בו". היילי התייחסה גם לשמועות על כניסתה לפוליטיקה האמריקנית: "מוקדם מכדי לחשוב על כך". צפו בריאיון המלא.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

היילי התייחסה תחילה לתוכנית השלום שתפורסם השבוע ולעובדה שהפלסטינית ככל הנראה לא יסכימו לקבל את הפרטים שיהיו בה. "נחוצות שתי ידיים כדי למחוא כפיים, אז אם הפלסטינים - או הישראלים - לא יהיו חלק מזה, זה לא יקרה", הסבירה. "אני ראיתי את הגרסה המוקדמת יותר של תוכנית השלום, והיא סדורה ושקולה. היא שקולה מאוד בכך שאינה מתפשרת על הביטחון הלאומי של ישראל, היא משפרת את איכות החיי של הפלסטינים - אבל מעל לכול, טמונה בחובה הזדמנות לשלום. ושני הצדדים ראויים להסכם שלום".

ניקי היילי בהדלקת נרות חנוכה (צילום: שחר עזרן, חדשות)
צילום: שחר עזרן, חדשות

"אני מקווה ששני הצדדים ייתנו להסכם הזה את הזדמנות שהוא זקוק לה", הוסיפה והסבירה שארצות הברית לא תדחוף אף צד לקבל עסקה שהוא לא מעוניין בה. "דבר אחד אני יודעת - הנשיא טראמפ לא יעשה שום דבר שהישראלים והפלסטינים אינם רוצים בו. ארצות הברית תתפקד פה בתור מתווכת, לא בתור גורם שיכפה משהו. אני מלאת תקווה שמשמעותה של התוכנית תהיה שלום ממושך יותר והתקדמות, אבל נחיה ונראה".

השגרירה לשעבר התייחסה גם לביקורת שהושמעה, לפיה תזמון הפרסום של הפרטים נועד כדי לשרת פוליטית את נתניהו. "את אותו הדבר אומרים על טראמפ בארצות הברית, ואני לא מאמינה שהדברים האלה נכונים", אמרה. "הם הקדישו לתוכנית זמן רב. הם הקפידו לדבר עם כל הגורמים, כדי לוודא שיש מענה לכל סוגיה. לכן, לא משנה מתי היו מפרסמים את התוכנית, אנשים מסוימים היו אומרים שהעיתוי מוקדם מדי - או מאוחר מדי. זה מצב שאי אפשר לנצח בו. הם לא חשבו לחכות עד אחרי הבחירות, כי ישראל ניצבת לפני מערכת בחירות שלישית, והרי אנחנו לא יכולים לשבת ולחכות עד שהבחירות האלה ייגמרו. חובתנו הייתה לפרסם את התוכנית הזאת לפי לוח הזמנים שלנו".

"מעדתי אל תוך אהבתי לישראל"

היילי סיפרה גם על היחס המיוחד שאימצה כלפי ישראל. "כשהגעתי לאו"ם כשגרירה לא ידעתי הרבה על ישראל", הודתה. "לכן אני נוהגת לומר שמעדתי אל תוך אהבתי לישראל. אבל ככל שלמדתי יותר אהבתי לישראל גברה, ואני חושבת שהסיבה היא הקרבה שאני מרגישה אל העם היהודי".

פגישת נתניהו והיילי, היום (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

"היהודים חושבים בצורה דומה מאוד לקהילה ההודית", הסבירה. "המרכזיות של ההשכלה והמשפחה, וגם אורח החיים דומים מאוד. הם מגדלים את הילדים בצורה דומה, אנחנו מתאפיינים בעקשנות ובסירוב לקבל סירוב. כך שיש הרבה נקודות דמיון, אבל בסופו של דבר אני פשוט מעריכה את הערכים, אני מעריכה את אהבת החירות. אני מעריכה את השאיפה ליחס הוגן. לכן קל לי מאוד לאהוב את ישראל, כל מי ששואף לכבוד אנושי צריך, לדעתי, להבין את זה".

היילי דיברה גם על היחסים המיוחדים שפיתחה עם הנשיא טראמפ, במיוחד לאור העובדה שהיא בין הבודדות שעזבו את תפקידה כשהיא שומרת על יחסים טובים עם הנשיא. "אמרתי לנשיא את האמת", הסביר את הסוד להצלחתה. "לא משנה מה היה המצב, אם לדעתי הוא עשה דבר טוב, שיבחתי, עבדתי קשה, עזרתי לו להגיע למטרה. ואם חשבתי שהוא מתקדם בכיוון שונה, אמרתי לו. הוא תמיד הקשיב, הוא תמיד שיתף פעולה, תמיד הרגשתי שהוא מקשיב לי. הייתה לנו מערכת יחסים מצוינת בעבודה יחד".

טראמפ: "מקווה שתחזור בתפקיד אחר (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

בהקשר של תהליך ההדחה של הנשיא האמריקני, היילי מתייצבת מאחורי הבוס הקודם שלה. "אי אפשר לקרוא את תמלילי השיחה שלו עם נשיא אוקראינה, ולמצוא בה משהו פסול", טענה. "לא היה שום איום, לא הייתה שום התניה. העובדות שם, את יכולה לקרוא את התמלילים בעצמך. שום דבר בהם לא התנהל בצורה פסולה. לכן אני חושבת שהרקע של הפרשה הוא פוליטי. בכנות, אני חושבת שהדמוקרטים מנסים להיפטר מהנשיא מאז היום שבו הושבע לכהונתו. אנחנו עוד נראה מה יקרה".

"לא רוצה שישראל תיתפס כישות פגיעה באזור"

לקראת סוף דבריה, התייחסה השגרירה לשעבר גם לשמועות בארה"ב לפיהן בכוונתה להתמודד על הנשיאות בבחירות הבאות ב-2024. "זה פשוט מוקדם מדי מכדי לחשוב על כך", אמרה. "אני חושבת שלאנשים  קל לדבר על זה, אבל קשה להתמודד על הנשיאות בארצות הברית. אם נגזר שכך יהיה, זה יקרה, אבל כרגע אני מקפידה להעסיק את עצמי, אני ממשיכה להיאבק למען מטרות שאני דוגלת בהן, ואני ממשיכה להשמיע את קולי, כך שאני לא הולכת לשום מקום".

לבסוף, דיברה היילי גם על המשבר הפוליטי בישראל והביעה תקווה שהמצב ייפתר בקרוב. "אני ממש מקווה שיתגבש איזה פתרון, כי אני לא רוצה שישראל תיתפס כישות פגיעה באזור", אמרה. "לכן אני מקווה שהבעיה הזאת תבוא על פתרונה הפוליטי, ונוכל לחזור לראות את ישראל כמדינה החזקה שהיא. אבל, שוב, לדעתי אלה כאבי גדילה. אני מקווה שישראל תגיח מהמצב הזה חזקה משהייתה".