פחות משבוע עבר מאז פרסומה של תוכנית המאה ויום לאחר דחייתה על ידי הליגה הערבית - גם במוסקבה מגיבים היום (ראשון) בביטול ליוזמה של הנשיא דונלד טראמפ. "התוכנית סותרת החלטות קודמות של האו"ם"‎, מחו בקרמלין בהודעה רשמית שפורסמה. זמן קצר קודם לכן התראיין ג'ארד קושנר, יועצו וחתנו של טראמפ ומי שניסח את התוכנית, ל-CNN והגן על היוזמה. בראיון הצהיר קושנר כי התנאים להכרה במדינה פלסטינית הם "בסיסיים", והעביר ביקורת קשה על התנהלותה של הרשות הפלסטינית כיום: "אבו מאזן מכהן 16 שנים בקדנציה של 4 שנים - זו לא בדיוק דמוקרטיה פורחת".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אתה מבטיח מדינה פלסטינית אבל יש משהו שגורם לי לחשוב שעם התוכנית הזו לעולם לא תהיה מדינה פלסטינית", אומר לקושנר למראיין, פאריד זכריה. "בעמוד 34 בהסכם כתוב שהתנאי המקדים לכך להכרה במדינה פלסטינית זה שתהיה בה עיתונות חופשית, בחירות חופשיות, הבטחת חופש דת, מוסדות פיננסיים יציבים ושקופים כמו בעולם המערבי, מערכת משפט עצמאית. עוד נכתב שארה"ב וישראל הן אלו שישפטו אם המדינה הפלסטינית עומדת בתנאים האלו. אבל אני חושש שכיום אין שום מדינה ערבית שעומדת בקריטריונים הללו. האם זו לא פשוט דרך להגיד לפלסטינים – לעולם לא תקבלו מדינה?".

קושנר השיב בשלילה: "אני חושב שאלו דברים בסיסיים. אתה אומר שאנחנו לא צריכים לדרוש את התנאים האלה – אנחנו לא צריכים לכבד את זכויות האדם, לא לתת לאנשים לדבר בחופשיות. מה שאנחנו רוצים פה זה לגרום לישראל לעשות ויתורים".

"יש לך ויכוח טריטוריאלי, ישראל הייתה מותקפת כבר הרבה פעמים בעבר, ועל אף המלחמות המגננתיות הללו הם הצליחו לפרוח כמדינה דמוקרטית, מבחינה צבאית מבחינה כלכלית, טכנולוגית", המשיך קושנר. "מנגד יש לך את הפלסטינים, חמישה מיליון פלסטינים, כלואים תחת החוקים שיש להם עכשיו. המנהיג שלהם, שאני מאמין שבאמת רוצה בהסכם, נמצא בשנה ה-16 של קדנציה בת 4 שנים - אז אני לא חושב שאפשר לקרוא לזה דמוקרטיה פורחת. לאנשים אין את היכולת לצמוח".

"אף אחד לא חשב שהבעיה היא ישראל"

קושנר גם התייחס לוועידה בבחריין שבה הוצג החלק הכלכלי של התוכנית: "לוועידה הגיעו אנשי עסקים מכל העולם והנקודה שעלתה שם היא שכולם רוצים בטובת הפלסטינים, רוצים להשקיע שם, ואף אחד לא הציע שהבעיה היא בישראל".

אבו מאזן (צילום: רויטרס_)
דורשים מהרשות זכויות אדם ושלטון חוק. האם זה אפשרי? | צילום: רויטרס_

"הבעיה לפיהם הייתה שני דברים", הסביר קושנר. "דבר ראשון, אף אחד לא רוצה לעשות הרפתקאות פיננסיות במקום שבו יש סיכון תמידי לטרור, לא רוצים להביא את האנשים שלהם לשם ולא רוצים להשקיע כסף במקום שאין בו יציבות. כלומר צריך הסכם שלום".

קושנר המשיך: "דבר שני, צריך מבנה ממשל טוב. אף אחד לא ישקיע במקום שאין בו זכויות קניין, שאין בו שלטון חוק, ולכן אתה צריך לשאול את עצמך - אם הפלסטינים רוצים לתת לאנשים שלהם לחיות חיים טובים יותר, עכשיו אנחנו מציעים מסגרת שבה ניתן לעשות את זה. מצד שני, אם הם לא חושבים שהם יוכלו לעמוד בתנאים האלו אני לא חושב שאפשר לבקש מישראל לקחת את הסיכון ולהכיר בהם כמדינה, לתת להם להיות עצמאיים".

בנימין, נתניהו, דונלד, טראמפ, תוכנית, שלום (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
ישראל וארה"ב יקבעו. טראמפ ונתניהו בפסגה | צילום: קובי גדעון , לע"מ

"הדבר היחיד שמסוכן יותר ממה שקורה עכשיו זה מדינות נכשלות" טען קושנר. "אנחנו רואים מה קורה בכל המזרח התיכון כשיש מדינות נכשלות, ואת הסיכון שזה יוצר לאמריקה ולשכנותיה, בהתפשטות של טרור ושל עמדות רדיקליות".