עד לפני שבוע הונג קונג הייתה המודל של מדינות העולם לכל הקשור בטיפול בנגיף הקורונה. האוטונומיה, שלה יש גבול יבשתי עם סין, הייתה מהראשונות בעולם לפרסם הנחיות מרחיקות לכת לציבור בניסיון למנוע את התפשטות המגפה, ואכן היא הצליחה לצמצם משמעותית את מספר ההידבקויות בנגיף – אך בשבוע האחרון נרשמת שם התפרצות נוספת של המגפה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הבוקר (שני) הונג קונג הודיעה שתאסור על כניסת אזרחים זרים לשטחה ונמל התעופה שלה, שפעילותו התחילה לחזור בהדרגה בימים האחרונים, הפסיק לפעול כמעט לחלוטין וטיסות המשך (קונקשן) לא מורשות לנחות בו. כל זאת, בניסיון למנוע גל נוסף של המגפה. אנשים שיגיעו ממקאו או מטאיוואן – גם הן, בדומה להונג קונג, ישויות שפועלות תחת המשטר הקומוניסטי של סין – יורשו להיכנס, אך יידרשו להיכנס לבידוד ביתי של 14 ימים.

דיסנילנד בהונג קונג נסגר למבקרים בגלל נגיף הקורונה (צילום: רויטרס_)
הדיסנילנד המיותם בהונג קונג | צילום: רויטרס_

הונג קונג היא הוכחה לכך שמדיניות של הגבלות נוקשות, ביצוע בדיקות בכמות גבוהה, בידוד חברתי, ושמירה קפדנית על כללי ההיגיינה מביאה למיגור הנגיף. האוטונומיה, על 7.5 מיליון תושביה, הייתה מחלוצות "הריחוק החברתי", מתוך הבנה שזו הדרך הטובה ביותר להילחם בנגיף. ואכן, ההנחיות הראשונות בהונג קונג שפורסמו בפברואר הוכיחו את עצמן בתחילת מרץ: רק 150 מקרים של הידבקות נרשמו שם בתחילת החודש – נתון מעודד שהביא את הממשלה המקומית להקל מאוד בהנחיות.

אבל כמו שהונג קונג הייתה שיעור בכל מה שקשור בטיפול בהתפרצות הראשונית של המגפה – נראה שהיא הופכת בימים האחרונים לדוגמה אחרת למדינות העולם: מתי מוקדם מתי להסיר את המגבלות ולחזור בהדרגה לשגרת חיים רגילה.

חלק גדול מהנדבקים החדשים - תושבים שעזבו ערב המשבר וחזרו כשהבינו ששוב בטוח

הנתונים מדברים בעד עצמם: מ-150 מקרים של הידבקות בתחילת החודש – הנתון כמעט הכפיל את עצמו בשבוע האחרון ל-317 הידבקויות - חלקן הגדול של אזרחים שעזבו את הונג קונג ונדבקו מחוץ לשטח האטונומיה. חלק מההערכות מדברות על כך שאותם אזרחים עזבו בתחילת המשבר וחזרו לביתם כשהבינו שהמצב חוזר להיות בטוח. הנתונים האלה הבהילו את הממשלה המקומית, שמיהרה להודיע על הגבלות חדשות. תושבי הונג קונג מצדם, שהתחילו בהדרגה לחזור לחייהם הנורמליים, נדרשים להשלים עם המציאות החדשה-ישנה: הגבלות הקורונה צריכות להישאר יותר זמן.

נוסעי אוטובוס נבדקים בעקבות החשש, הונג קונג (צילום: רויטרס)
השיטה: בדיקות קורונה אקראיות לאזרחים | צילום: רויטרס

בשבוע העבודה שהתחיל ב-2 במרץ, עובדים כבר הורשו לחזור למקומות העבודה שלהם. באותו שבוע נרשמו רק 5 מקרים חדשים של הידבקות בנגיף, מרביתם היו מחוץ לשטח האוטונומיה. נתוני ההדבקה נשארו נמוכים במשך ימים, עד 16 במרץ - עם זינוק חד ומפתיע של מספר החולים החדשים. הזינוק הזה בשבוע שעבר הוכיח מעל לכל צל של ספק: ההקלה בהנחיות – וכנראה שגם השמחה - הייתה מוקדמת מדי.

בצל הנתונים הללו, בהונג קונג התחילו לחזור בהדרגה למדיניות הקודמת: חסימת כניסה של אזרחים זרים לשטח האוטונומיה, אנשים שמגיעים מחו"ל וכן מורשים להיכנס מסומנים באופן אלקטרוני ונדרשים להיות בבידוד ביתי. גם הענישה חזרה לקדמותה: מי שמפר את ההנחיות הופך לעבריין פלילי וננקטים נגדו צעדי ענישה שונים.

קורונה בהונג קונג (צילום: YT HUI, shutterstock)
קורונה בהונג קונג | צילום: YT HUI, shutterstock

ראש הרשות המבצעת של הונג קונג קארי לאם תמסור היום הצהרות לתקשורת, שבה היא צפויה להודיע כי איסור הפתיחה של הברים והמסעדות – בדגש על עסקים שמוכרים אלכוהול – ימשיכו להיות סגורים עד הודעה חדשה. בשבת האחרונה היא הודיעה: אנחנו מתמודדים על גל נוסף של המגפה.

"הגל הראשון (של המגפה) היה כתוצאה מהידבקויות ביבשת (סין), אז נקטנו בהרבה צעדים",אמרה לאם. "הגל השני היה של הידבקויות מקומיות כתוצאה מארוחות ערב (משותפות) ודברים אחרים. כעת אנו עומדים בפני הגל השלישי". היא הוסיפה: "לאור הנסיבות המשתנות והגל הקשה והמאתגר ביותר הזה, שנובע כתוצאה מהזינוק (בנדבקים) בעולם והמספר הגדול של (התושבים) החוזרים, עלינו לעשות את ההתאמות".

עם זאת, ולמרות המציאות המשתנה בהונג קונג\ היא עדיין אחת המדינות המובילות במאבק בנגיף. למרות הקרבה לסין ולמרות העובדה שהנגיף הגיע אליה בתחילת המגפה העולמית, הרבה לפני רוב המדינות – יש בהונג קונג נכון להיום רק 318 מקרים של הידבקות – ועד כה לא היה שם קורבן אחד לנגיף.