פרסום ראשון: עוד לפני הגעת נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לארץ, ישראל ורוסיה חתמו היום (רביעי) על הסכם אימוץ בין המדינות. ההסכם שהושג ונחתם לא כולל את הקהילה הגאה, בגלל החוקים הנוקשים ברוסיה - ולכן לא יאפשר ללהט"בים ישראלים לאמץ ילדים מהמדינה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

גורם מדיני מסביר מדוע ההסכם אינו כולל את הקהילה: "נכון שהחוק הרוסי היום לא מאפשר זוגות להט"בים ולכן אין היום אימוץ להט"בי מרוסיה. אם החוק הרוסי ישתנה, המציאות הזאת תשתנה. ההסכם לא משנה את המצב הזה, אבל הוא מסדיר סוגיה קריטית להרבה מאוד משפחות ישראליות שנתקלו בהרבה קשיים בשנים האחרונות בגלל היעדר ההסכם".

הגורם הוסיף: "העבודה על ההסכם נמשכה כמעט עשור כי הרוסים נורא לא מתלהבים מאימוץ למדינות המערב והיה מאוד קשה לחלץ מהם חתימה על ההסכם הזה". ההסכם מסדיר את כל הסוגיות הקשרות לאימוץ ילדים בין שתי המדינות: המסמך כפוף לחוקים של שתי המדינות ולכן הלהט"בים לא נכללו בהסכם. 

פגישת פוטין-נתניהו, בתחילת החודש (צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות)
נתניהו ופוטין, ארכיון | צילום: קובי גדעון, לע"מ, חדשות

השר זאב אלקין, שעומד בראש הוועדה הבין-ממשלתית של ישראל ורוסיה, חתם הבוקר על ההסכם: הוא נפגש היום עם אזר טליבוב, סגן שר הכלכלה שהיה עד עכשיו מזכיר הוועדה הכלכלית המעורבת וכיום משמש מ"מ יו"ר מצד הרוסי. הפגישה התקיימה במסגרת הכנה לקראת הביקור של הנשיא פוטין - שצפוי לדון עם נתניהו גם על האפשרות לשחרור נעמה יששכר מהכלא.

בפגישה עם הצוות הרוסי, הצדדים דנו בכל הנושאים הבילטרליים בין שתי המדינות. במסגרת הפגישה נחתם הסכם אימוץ - מסמך חשוב מאוד שעבדו עליו הרבה שנים והושגו לגביו הבנות סופיות כבר לפני שנה.

זאב אלקין (צילום: חדשות)
חתם על המסמך בשם ישראל | צילום: חדשות

אלקין ציין כי הדיונים לגבי ההסכם נמשכו במשך כעשור - והוסיף כי במהלך הפגישה נחתם גם פרוטוקול שיתוף הפעולה בין משרדי החוץ של שתי המדינות. "בפגישה נידונו סוגיות רבות במערכת היחסים בין שתי המדינות, בהן סוגיות שיתוף פעולה כלכלי והיקף הסחר בין המדינות וקידום הסכם אזור סחר חופשי", הוסיף השר אלקין שציין כי הסחר בין רוסיה לישראל נאמד ביותר מ-5 מיליארד דולרים בשנה. 

"במהלך הפגישה השר אלקין עדכן את הנציגות הרוסית על מספר צעדים והחלטות ישראליות במספר סוגיות הקשורות לנכסי הכנסייה הרוסית בישראל ודרכי ניהולם, בעקבות הדיאלוג שנוהל בנושא זה בחודשים האחרונים בין ישראל לרוסיה", נמסר. בישיבת ההכנה לקחו חלק נציגים בכירים מהצד הישראלי ממשרד החוץ, משרד הפנים, משרד האנרגיה ומשרד החקלאות.

המדיניות הנוקשה של רוסיה בנושא מתבטאת גם במישור המשפטי: ב-2013 בית משפט במדינה קבע כי יש לעצור את כל תהליכי האימוץ של ילדי רוסים על ידי הורים משוודיה - זאת עקב ה"חשש" שיגדלו במשפחות חד מיניות. הרוסים ביקשו למנוע מצב שבו ילדים יתומים יאומצו על ידי הורים גאים משוודיה - מדינה הידועה בפתיחותה לזוגות חד-מיניים ובליברליות נרחבת למדי בנושא.