מזה כשבועיים מתחוללת באתיופיה מלחמה עקובה מדם בין צבא אתיופיה למיליציות של מחוז תיגראי שבצפון המדינה, אלא של-N12 נודע היום (שלישי) כי תשעה ישראלים נקלעו לאזור הלחימה בצפון אתיופיה, חמישה מהם בעיירה קטנה ומבודדת. בתום ימים ארוכים ומתוחים, ולאחר שנותק עמם הקשר, הצליחו אנשי משרד החוץ להגיע לישראלים הנצורים וחילצו אותם במבצע מורכב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הסכסוך באזור התיגראי שפרץ בתחילת החודש הביא כבר למותם של מאות אזרחים, ומטוסי הצבא האתיופי הפציצו ללא הפסקה במחוז הצפוני. המיליציות, מצדן, שיגרו טילים לעבר שדות התעופה של אתיופיה.

חילוץ הישראלים מאתיופיה
השיירה שחילצה את הישראלים מאזורי הקרבות באתיופיה

תשעת הישראלים שנקלעו לאזור הלחימה בצפון אתיופיה שהו בשני מוקדים שונים: ארבעה מהם, מתנדבים של החברה לתועלת הציבור "קולטיבאייד", היו בבירת מחוז תיגראי, מקלה, וחמשת הנותרים שהו במחנה מרוחק שנמצא כמאה קילומטרים משם, בעיירה בשם שירה. החמישה, עובדים של החברות "נטפים" ו"ברן", עסקו בחקלאות ובהנדסת מים, ופעלו למציאת פתרונות השקיה חכמים לשטח של כ-70 אלף דונמים באזור.

ההוראה: "אל תעזבו את המחנה"

ברגע שפרצה המלחמה, החשמל בעיירה שבה התגוררו הישראלים נותק, קווי הטלפון נותקו והקשר עמם אבד. משפחותיהם פנו למשרד החוץ, למשרד ראש הממשלה לשגרירות ישראל באתיופיה ולשגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן בבקשה שהמדינה תפעל לחלץ את יקיריהם.

חילוץ הישראלים מאתיופיה
השיירה שחילצה את הישראלים מאזורי הקרבות באתיופיה

גורמים במשרד החוץ ביקשו מהמשפחות לשמור על "פרופיל נמוך" ולא לפנות לתקשורת מחשש שברגע שהדבר יתפרסם, אותם ישראלים יוחזקו כבני ערובה בצפון אתיופיה. המשפחות אכן נמנעו מלפנות לתקשורת, אך הקימו מטה משלהם שבמסגרתו הפעילו לחץ על כל גורם אפשרי שיוכל לסייע בחילוץ יקיריהם.

במשרד החוץ רצו לוודא קודם כל ששלומם של חמשת הישראלים המבודדים טוב והצליחו להחדיר לאזור הקרבות טלפון לווייני שבאמצעותו תדרכו אותם מדי יום. הגורמים ששוחחו עם הישראלים הנחו אותם שלא לעזוב את המחנה והורו להם להקפיד על משטר אכילה ושתייה קפדני כדי שלא ייקלעו למחסור.

חילוץ הישראלים מאתיופיה
חיילי צבא אתיופיה שאבטחו את השיירה

במקביל, הלחץ בקרב המשפחות הלך וגבר, ואלו ששוחחו עם N12 סיפרו על החששות הכבדים ועל הדיווחים שמגיעים מדי יום מאזורי הקרבות. מרגע שהצבא האתיופי החל לתקוף את האזור שבו שהו הישראלים, העבירה שגרירות ישראל באתיופיה לצבא את המיקום המדויק של הישראלים ודרשה שהאזור לא יופצץ.

ישראל הזהירה את הצבא האתיופי: "אל תתקפו באזור"

במטה המיוחד שהוקם בשגרירות ישראל באתיופיה הוחלט לפצל את מבצע החילוץ ולהתמקד תחילה בישראלים ששהו בבירת תיגראי, מקלה. המבצע היה אמור לצאת לפועל אתמול בשעות הבוקר, אלא שאז הצבא האתיופי החל לתקוף במקלה. כעבור כמה שעות מורטות עצבים, חודש הקשר עם הישראלים שהיו במקלה והוחלט לחלץ אותם מיידית.

בשלב זה, נותר לחלץ את חמשת הישראלים ששהו במחנה המרוחק כמאה קילומטרים משם. שלשום התבשרו הרשויות בישראל שהצבא האתיופי הצליח לכבוש שטחים הסמוכים למחנה. שגרירות ישראל באתיופיה הצליחה לשכנע את הצבא האתיופי לשלוח כוח שיאבטח את הישראלים ואלו הפנו למחנה 15 חיילים מכוח מיוחד שהבטיחו את שלומם.

שגריר ישראל באתיופיה, רפאל מורב
שגריר ישראל באתיופיה, רפאל מורב, שפעל לחילוץ הישראלים
גבי אשכנזי (צילום: Miriam AlsterFlash90)
שר החוץ גבי אשכנזי | צילום: Miriam AlsterFlash90

בשגרירות חיכו להזדמנות הראשונה לחלץ את הישראלים מאזור הקרבות, אלא שאז צצה בעיה נוספת: הצבא האתיופי התריע שאין לו רצף טריטוריאלי שיאפשר את חילוץ הישראלים בבטחה. יומיים נוספים עברו, והבוקר הוחלט בכל זאת לחלץ את הישראלים, מכיוון שהסכנה לחייהם גברה.

בשעה 06:00 בבוקר (שעון אתיופיה) חולצו חמשת הישראלים, יחד עם 15 טורקים, מאזור הקרבות והגיעו במבצע מורכב לגונדר. לא ניתן היה להטיס אותם מכיוון שכל שדות התעופה באזורי הלחימה הופצצו בידי המיליציות. בשעה זו הם עושים את דרכם לבירת אתיופיה, אדיס אבבה, וצפויים להגיע לשם עוד הלילה.

ביום חמישי שוחח שר החוץ גבי אשכנזי עם מקבילו באתיופיה וביקש ממנו לפעול לשחרור הישראלים מאזורי הקרבות ולדאוג לביטחונם האישי. שגריר ישראל באתיופיה, רפאל מורב, עמד בקשר רציף עם לשכת ראש הממשלה האתיופי ועם הרמטכ"ל האתיופי.

אחת מנשותיו של הישראלים שחולצו אמרה ל-N12: "סוף סוף אני נושמת לרווחה. תודה לכל מי שעזר, אני רק מחכה לקבל את הטלפון הראשון ממנו".